«Το παγκάρι στην ενορία μένει πλέον άδειο»

Πολλά προβλήματα προκαλεί στην Εκκλησία η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, αφού έχει ξεσηκώσει τους πιστούς οι οποίοι δεν δίνουν πλέον χρήματα στους ναούς. Τα παγκάρια των ενοριών δεν γεμίζουν και οι πιστοί προσφέρουν ελάχιστα χρήματα για τον δίσκο που περιφέρεται κάθε Κυριακή για τους φτωχούς της ενορίας. Προβλήματα παρατηρούνται και με τα μυστήρια καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα χρήματα που προσφέρονται δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα του ναού. Χαρακτηριστικό του δυσμενούς κλίματος …

Πολλά προβλήματα προκαλεί στην Εκκλησία η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, αφού έχει ξεσηκώσει τους πιστούς οι οποίοι δεν δίνουν πλέον χρήματα στους ναούς. Τα παγκάρια των ενοριών δεν γεμίζουν και οι πιστοί προσφέρουν ελάχιστα χρήματα για τον δίσκο που περιφέρεται κάθε Κυριακή για τους φτωχούς της ενορίας. Προβλήματα παρατηρούνται και με τα μυστήρια καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα χρήματα που προσφέρονται δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα του ναού. Χαρακτηριστικό του δυσμενούς κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Εκκλησία είναι τα όσα ελέχθησαν στη χθεσινή ιερατική σύναξη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί κληρικοί εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι ίσως θα πρέπει να αποφευχθεί σε ορισμένες περιοχές η διεξαγωγή του Εράνου της Αγάπης.

Ακόμη και ο θεσμοθετημένος επί δεκαετίες Ερανος της Αγάπης κινδυνεύει να «τιναχθεί στον αέρα» εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Εκκλησία με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Ο έρανος διεξάγεται κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου πόρτα πόρτα και όλοι οι κάτοικοι που υπάγονται σε μια ενορία καλούνται να προσφέρουν τον οβολό τους προκειμένου στη συνέχεια να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό ταμείο της Αρχιεπισκοπής αλλά και του ναού της περιοχής, για να καταλήξουν τα χρήματα στους πάσχοντες και στους έχοντες ανάγκη. Εφέτος όμως τα προβλήματα είναι πολλά και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρίες των φιλόπτωχων ταμείων θα δεχθούν ειδικές οδηγίες από τους κληρικούς για τις απαντήσεις που πρέπει να δίνουν σε όλους όσοι εγείρουν ζητήματα κάθε φορά που χτυπούν την πόρτα ενός ενορίτη. «Πολλοί μας γνωρίζουν και ξέρουν το έργο μας,αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που μας εγκαλούν με αφορμή το Βατοπαίδι» είπε χθες απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο κληρικός του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει» έλεγε προς «Το Βήμα» άλλος ιερέας της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος επεσήμανε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου είχε αρχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα, τα χρήματα από τα παγκάρια αλλά και τα έσοδα που υπάρχουν από τα μυστήρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα. «Αν δεν αντιστραφεί το κλίμα, τότε οι ενορίες δεν θα μπορούν να προσφέρουν στο ταμείο της Αρχιεπισκοπής.Αντίθετα θα πρέπει το ταμείο της Αρχιεπισκοπής που διαθέτει μεγάλα αποθεματικά να ενισχύσει τους ναούς». Τα προβλήματα, όπως τονίζεται, είναι τόσο μεγάλα ώστε ακόμη και η κρίση που πέρασαν οι ιερείς το 2005 μοιάζει μικρή. Και τότε οι αποκαλύψεις για τον πλουτισμό ιεραρχών, τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τις αποπομπές μητροπολιτών από τους θρόνους τους είχαν προκαλέσει προβλήματα και δραστική μείωση των εσόδων.

Ωστόσο σήμερα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς, όπως τονίζεται, η κρίση είναι διαρκώς επιδεινούμενη. «Η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη,τα τηλεοπτικά κανάλια διαρκώς ασχολούνται με το Βατοπαίδι και εμείς δεν μπορούμε ούτε να μιλήσουμε. Πάντα ορισμένοι μάς έβριζαν κατά τη διάρκεια του Εράνου της Αγάπης.Εφέτος όμως η κατάσταση χειροτέρεψε και υπάρχουν λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας τα οποία μας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εμφανίζονται με τα κουπόνια ανά χείρας και να ζητούν χρήματα» επισήμανε ιερέας από τους πλέον γνωστούς της Αθήνας.

Τα μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως στην Αθήνα και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα· η επαρχία δείχνει να αντιστέκεται, αν και εκεί παρατηρείται υστέρηση εσόδων. Οπως έλεγε κληρικός που υπηρετεί στην επαρχία: «Κάθε φορά που ο ναός εορτάζει έχουμε μεγάλα έσοδα.Εφέτος όμως είχαμε μεγάλη μείωση.Τουλάχιστον 1.000 ευρώ λιγότερα. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που υπάρχουν».

Οπως εκτιμάται, τα έσοδα στους ναούς της Αθήνας έχουν πέσει από 30% ως και 50% και πολλοί εφημέριοι θα εξαναγκαστούν, όπως λένε, να περιορίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο, το οποίο πρωτίστως στηρίζεται στον οβολό των πιστών.

Ενδεικτικό της αντίληψης που τείνει να δημιουργηθεί στους πιστούς είναι το γεγονός ότι κατά την τέλεση των μυστηρίων πολλοί προσφέρουν 20 ή 30 ευρώ για την εκκλησία, ενώ την ίδια ώρα ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ για τον στολισμό των ναών. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε.Με αυτά τα χρήματα που μας δίνουν δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τους ιεροψάλτες που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια ενός μυστηρίου ή το ρεύμα για τους πολυελαίους που ανάβουμε.Το χειρότερο όμως απ΄ όλα είναι τα επικριτικά σχόλια που έχουμε φτάσει να δεχόμαστε ακόμη και στους δρόμους» τονίζουν πολλοί κληρικοί στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες που έχουν με επιτελικά στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Ιερώνυμος: «Το πρόβλημα μάς αγγίζει όλους»

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΜΠΟΝΗΣ Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος από την απροθυμία των πιστών να ενισχύσουν τα παγκάρια των εκκλησιών μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Βατοπαιδίου

«Το νιώθουμε το πρόβλημα. Μας έχει αγγίξει όλους. Μας στεναχωρεί αλλά δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος στους κληρικούς που του έθεσαν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ιερατικής σύναξης την οποία συγκάλεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησε «λιτότητα και ευπρέπεια» στους ιερείς, τους οποίους και κάλεσε να μείνουν μακριά απο τον εντυπωσιασμό και την επίδειξη. Ακόμη, τους προέτρεψε να αποφεύγουν την επίδειξη χλιδής και πλούτου, τον στόμφο στο κήρυγμα και να μη συναινούν «στις εκούσιες ή ακούσιες προκλήσεις του νεοπλουτισμού κατά τη διάρκεια τελέσεων γάμων, βαπτίσεων ή και μνημοσύνων».

Επίσης ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε απο τους κληρικούς να αναζωογονήσουν τις ενορίες οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «δεν είναι υποκαταστήματα παροχής θρησκευτικών υπηρεσιών, αλλά κέντρο της ζωής μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk