Το Κίεβο προωθεί τη δημιουργία εθνικής Εκκλησίας και ζητεί τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Φανάρι φλερτάρει με την ουκρανική Εκκλησία

Α νήσυχος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος από τις κινήσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο ο οποίος προωθεί τη δημιουργία εθνικής Εκκλησίας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το τελευταίο δίμηνο ο κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τις επισκέψεις στενών συνεργατών του ουκρανού προέδρου και απέστειλε ειδική αντιπροσωπεία στο Κίεβο για να μελετήσει το ζήτημα. Ταυτοχρόνως, προσκλήθηκε από τον Βίκτορ Γιουστσένκο, αλλά και από τον κ. Αλέξιο, στις τελετές για τη συμπλήρωση 1.

Α νήσυχος ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος από τις κινήσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο ο οποίος προωθεί τη δημιουργία εθνικής Εκκλησίας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το τελευταίο δίμηνο ο κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τις επισκέψεις στενών συνεργατών του ουκρανού προέδρου και απέστειλε ειδική αντιπροσωπεία στο Κίεβο για να μελετήσει το ζήτημα. Ταυτοχρόνως, προσκλήθηκε από τον Βίκτορ Γιουστσένκο, αλλά και από τον κ. Αλέξιο, στις τελετές για τη συμπλήρωση 1.020 ετών από τον εκχριστιανισμό της περιοχής, που θα γίνουν τον Ιούλιο. «Θλίβομαι γιατί με τις κινήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενισχύεται το σχίσμα στην Ουκρανία» είπε ο Πατριάρχης Ρωσίας. Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δείχνει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία.

Οι κινήσεις απογαλακτισμού του ουκρανού προέδρου από τη Ρωσία προκαλούν εντάσεις και τριγμούς και έχουν λάβει ακόμα και θρησκευτική διάσταση. Ο κ. Γιουστσένκο με αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του έχει ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να δώσει λύση στο εκκλησιαστικό πρόβλημα της χώρας του, καθώς υπάρχουν δύο Εκκλησίες: η μία υπάγεται στο Πατριαρχείο Ρωσίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Βλαδίμηρο και η δεύτερη υπό τον αυτοανακηρυχθέντα Πατριάρχη κ. Φιλάρετο πρώην Μητροπολίτη Κιέβου του Πατριαρχείου Ρωσίας.

Ο κ. Φιλάρετος, άλλοτε κραταιό στέλεχος του Πατριαρχείου Ρωσίας, καθαιρέθηκε όταν θέλησε να δημιουργήσει μια εθνική ανεξάρτητη Εκκλησία και την προσπάθειά του ακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 18 εκατομμύρια Ουκρανοί. Σήμερα η Εκκλησία της οποίας ηγείται θεωρείται η ισχυρότερη πληθυσμιακά και πολιτικά, έστω και αν στερείται κανονικότητας και γύρω της έχουν συσπειρωθεί κληρικοί και λαϊκοί, ανάμεσά τους και πολιτικοί, οι οποίοι αντιμάχονται τις ρωσικές επιλογές, έχουν φιλοδυτικό προσανατολισμό και αντλούν επιχειρήματα από τις θλιβερές στιγμές που υπήρξαν στις σχέσεις των δύο λαών.

Ο ουκρανός πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να στηρίξει την ίδρυση μιας ανεξάρτητης εθνικής Εκκλησίας και προσβλέπει στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίλυση του προβλήματος. «Είναι ανεπίτρεπτη η επέμβαση των πολιτικών στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.Το σχίσμα εμφανίστηκε ακριβώς ως συνέπεια της εισβολής της πολιτικής στον εκκλησιαστικό βίο» είπε ο κ. Αλέξιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Ρωσίας, που συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια. Οπως πρόσθεσε «η πίεση υπέρ της αυτοκεφαλίας που ασκείται στην Εκκλησία της Ουκρανίας προκαλεί ανησυχία σε πολλούς αρχιερείς,κληρικούς και λαϊκούς,όπως φαίνεται από το πλήθος των εκκλήσεων που λαμβάνω, τις οποίες υπογράφουν χιλιάδες πιστοί». Το μέλλον της Εκκλησίας της Ουκρανίας φαίνεται ότι απασχολεί και τη ρωσική κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συναντήσεων του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον κ. Γιουστσένκο. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλέξιος καυτηρίασε τις πολιτικές παρεμβάσεις των Ουκρανών, στο θέμα επενέβη και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ. «Το έδαφος της Ουκρανίας είναι κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Ρωσίας και σε τέτοιου είδους ζητήματα απαιτείται λεπτότητα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του κράτους στα εκκλησιαστικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων ομολογιών και διαφόρων κλάδων της Ορθοδοξίας» είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Πατριάρχης Αλέξιος ανακοίνωσε στους Ιεράρχες του ότι δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύναξη που συγκαλεί τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Συγχρόνως, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος ενέταξε το 1996 το Πεκίνο στις επαρχίες του Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θεωρεί ότι η Κίνα υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ρωσίας. Ακόμη ο Πατριάρχης Μόσχας δήλωσε ότι με τις ενέργειές του ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπως τον αποκαλεί, «δημιουργεί βαριές καταστάσεις οι οποίες ζημιώνουν την ορθόδοξη μαρτυρία». Και όπως πρόσθεσε «η επίτευξη συμφωνίας θα είναι μακρά και δύσκολη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επιδεικνύει ψυχραιμία. Σήμερα αναχωρεί για το Βατικανό, όπου θα κηρύξει μαζί με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄ το έτος για τον Απόστολο Παύλο και θα συμμετάσχει στις τελετές για τη θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης. Ως τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να ενημερώσει την ουκρανική ηγεσία εάν τελικά θα παρευρεθεί στις τελετές για τον εκχριστιανισμό της περιοχής, στις οποίες έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Πατριάρχης Ρωσίας. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος θέλει να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί μία από τις θυγατέρες Εκκλησίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς δημιουργήθηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιο με πρωτοβουλία του οποίου ο Ουκρανός βασιλιάς Βλαδίμηρος ασπάστηκε την Ορθοδοξία. Και η Ουκρανία ήταν επαρχία του Οικουμενικού θρόνου μέχρι τον 17ο αιώνα και από αυτήν η Μόσχα έλαβε τον χριστιανισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk