Το ελαφρύ ιππικό των κεμαλικών

Τ ι συνδέει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την Ενωση Ομοφυλοφίλων και Λεσβιών Κωνσταντινούπολης και τη δημοφιλή ιστοσελίδα ΥouΤube; Και τα τρία έπεσαν προσφάτως θύματα της τουρκικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστές στην Τουρκία αυτοπροβάλλονται ως εγγυητές ενός πολιτικού μοντέλου κοσμικού, συντηρητικού και απομονωτικού. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απειλεί να θέσει εκτός νόμου το ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , κόμμα το οποίο εξελέγη το καλοκαίρι του 2007 με το 47% των ψήφων.

Το ελαφρύ ιππικό των κεμαλικών | tovima.gr

Τ ι συνδέει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την Ενωση Ομοφυλοφίλων και Λεσβιών Κωνσταντινούπολης και τη δημοφιλή ιστοσελίδα ΥouΤube; Και τα τρία έπεσαν προσφάτως θύματα της τουρκικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστές στην Τουρκία αυτοπροβάλλονται ως εγγυητές ενός πολιτικού μοντέλου κοσμικού, συντηρητικού και απομονωτικού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απειλεί να θέσει εκτός νόμου το ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , κόμμα το οποίο εξελέγη το καλοκαίρι του 2007 με το 47% των ψήφων. Οι δικαστές το κατηγορούν για συνωμοσία εναντίον του κοσμικού κράτους και για προσπάθεια επιβολής του ισλαμικού νόμου (σαρία) με τη συγκατάθεση, όπως διαδίδουν παραδικαστικοί κύκλοι, των «αμερικανών ιμπεριαλιστών». Η ομοφυλοφιλική οργάνωση Lambda απαγορεύθηκε στα τέλη Μαΐου. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απεφάνθη ότι οι δραστηριότητές της έρχονταν σε αντίθεση με τις «ηθικές αξίες και με τη δομή της τουρκικής οικογένειας». Οσον αφορά το ΥouΤube, είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα που η Δικαιοσύνη απαγορεύει την πρόσβαση σε αυτό. Ο λόγος είναι ο ίδιος σε όλες τις περιπτώσεις: η μετάδοση βίντεο από έλληνες διαδικτυακούς χρήστες, το οποίο προσβάλλει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

«Πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις.Η κριτική που μας ασκείται είναι εντελώς άδικη» λέει μέλος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Οι Βρυξέλλες απαιτούν να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με βασική την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις επιταγές αυτές. Η συντεχνία των δικαστών, ωστόσο, εναντιώνεται: αυτοπροβάλλεται- μαζί με τον Στρατό- ως το τελευταίο οχυρό του κεμαλικού καθεστώτος. Και συντάσσεται πίσω από τους ανώτατους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου. « Πρόκειται για την ολιγαρχία των δικαστών» καταγγέλλει ένας εκπρόσωπος του ΑΚΡ.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα, τα δικαστήρια διαμορφώνουν την επικαιρότητα. Τους τελευταίους μήνες, η δίωξη τούρκων διανοητών- όπως ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ – για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας» άρχισε ήδη να κλονίζει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

Τι χαρακτηρίζει τους τούρκους δικαστές; «Η νοοτροπία του μικρού προύχοντα της επαρχίας» απαντά ο Βολκάν Αϊτάρ, του τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών. Για εκείνον, η Δικαιοσύνη αποτελεί φρένο στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Οι ίδιοι οι δικαστές, όπως έδειξε παλαιότερη έρευνα, πιστεύουν κατά 60% ότι ο πρωταρχικός ρόλος τους είναι «να προστατεύουν τα συμφέροντα του κράτους». Το «να αποδίδουν δικαιοσύνη» έρχεται στη δεύτερη θέση. Η πλειονότητα μάλιστα εκτιμά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ενδέχεται να αποτελούν «μια απειλή για την ασφάλεια του κράτους». Η στάση αυτή είναι πιο έντονη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου υπάρχει η πλειονότητα των Κούρδων, καθώς και όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων ή για τη θρησκευτική ελευθερία.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για κράτος δικαίου» λέει ο δικηγόρος Ουμίτ Καρντάς, πρώην στρατιωτικός εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς αποτελούν το πρότυπο της μιλιταριστικής ιδεολογίας.Και το Δίκαιο είναι ένα εργαλείο».

Η άλλη πλευρά όμως αντιδρά. Και επιμένει ότι οι πράξεις της είναι νόμιμες. «Οχι,δεν προστατεύουμε τα συμφέροντα του κράτους.Η πολεμική με το κυβερνών κόμμα είναι μια μάχη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η αντίδρασή μας πηγάζει από το ένστικτο της αυτοάμυνας.Δεν μας αρέσει το κοινοβούλιο ή η κυβέρνηση να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις μας» ισχυρίζεται ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Καντίρ Οζμπέκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk