Σύγκρουση στη σκιά του σκανδάλου

▅ Για το μέλλον μετέθεσε την κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δέχθηκε επιθέσεις για «συγκάλυψη» ▅ Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην πρότασή του να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή για να γίνουν Εξεταστικές και να ακολουθήσει προσφυγή στις εκλογές ▅ Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατηγόρησε τη ΝΔ για «χειραγώγηση του λαού» και προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές «με μαύρο χρήμα και ρουσφέτια»

▅ Για το μέλλον μετέθεσε την κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δέχθηκε επιθέσεις για «συγκάλυψη»
▅ Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην πρότασή του να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή για να γίνουν Εξεταστικές και να ακολουθήσει προσφυγή στις εκλογές
▅ Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατηγόρησε τη ΝΔ για «χειραγώγηση του λαού» και προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές «με μαύρο χρήμα και ρουσφέτια»
Για το απώτερο μέλλον μετέθεσε την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος δέχθηκε επιθέσεις από την αντιπολίτευση για «συγκάλυψη» και «ομηρεία», ενώ απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στα ερωτήματα για ενδεχόμενη εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στο σκάνδαλο με τις μίζες που του ετέθησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

«Μπορείτε να βεβαιώσετε και να δεσμευτείτε εδώ,ενώπιον της Βουλής,ότι κανένας εν ενεργεία υπουργός σας,δηλαδή κανένας ο οποίος να ασκεί σήμερα εξουσία,δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή;» ήταν το ερώτημα που δύο φορές ετέθη από τον κ. Γ.Παπανδρέου και έμεινε αναπάντητο, όπως ασχολίαστοι έμειναν και οι υπαινιγμοί και οι καταγγελίες του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη κατά «γαλάζιων» στελεχών.

Μιλώντας γενικώς για «φθηνές απόπειρες συμψηφισμού», ο κ. Καραμανλής αντεπιτέθηκε στον κ. Παπανδρέου προτρέποντάς τον να «κοιτάξει την αυλή του», ενώ προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η Εξεταστική Επιτροπή θα δημιουργούσε προσκόμματα στη δικαστική διερεύνηση» και «θα υπηρετούσε μόνον εκείνους που φοβούνται και θέλουν “κουκούλωμα”», είπε ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να συγκροτηθεί Εξεταστική μόλις η Δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της». Ανακοίνωσε επίσης κυβερνητική πρωτοβουλία για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία για το «πολιτικό χρήμα».

«Παριστάνετε ότι μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλό σας, παραπέμποντας την έρευνα στις καλένδες» ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επέμεινε στην πρότασή του να παραμείνει ανοικτή η Βουλή για να γίνουν Εξεταστικές Επιτροπές ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής για όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και να ακολουθήσει προσφυγή στις εκλογές. «Κύριε Καραμανλή τολμήστε, αποδεσμευτείτε απ΄ αυτή την ομηρεία.Ολος ο λαός και οι δικοί σας οπαδοί και οι δικοί σας βουλευτές απαιτούν όλα στο φως. Οχι άλλο κουκούλωμα.Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας,πάρτε και εσείς τις δικές σας. Προχωρήστε, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, διότι αλλιώς θα είσαστε εσείς η αιτία της απαξίωσης της πολιτικής ζωής του τόπου» επέμεινε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

«Εκείνοι που ακούν τον ανακριτή να καλεί τα στελέχη τους, εκείνοι που ξέρουν ότι έχει επέλθει παραγραφή για τα στελέχη τους,προσποιούνται ανησυχία παραγραφής για τυχόν άλλους» απάντησε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για «απόπειρα διάχυσης ευθυνών» και «παιχνίδι υποκριτικό,καιροσκοπικό και ανεύθυνο». Επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού αυτή επέρχεται με το τέλος της επόμενης Συνόδου της Βουλής, ο κ. Καραμανλής άφησε ανοικτό παράθυρο για σύγκληση έκτακτης συνόδου «εάν και εφόσον χρειαστεί».

Ο ίδιος, διαψεύδοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι «οι κορόνες περί εκλογών δεν αντέχουν ούτε σε σοβαρή κριτική ούτε σε σοβαρή απάντηση» και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε: «Εκτός αν πρόθεσή σας είναι να τρομάζετε τα στελέχη και τους βουλευτές σας».

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα,διότι διέξοδο δίνει πάντα ο λαός με την ψήφο του» επανήλθε ο κ. Παπανδρέου που δεσμεύθηκε προσωπικά ότι «οι επίορκοι θα εντοπιστούν,θα αποκαλυφθούν και θα πληρώσουν το τίμημα,είτε έχουν παραγραφεί τα εγκλήματά τους είτε όχι», ενώ σημείωσε με έμφαση: «Θα είμαι ακόμη πιο απόλυτος στις αποδεδειγμένες περιπτώσεις δικών μας στελεχών,γιατί εξαιτίας τους επιχειρείται σήμερα να κηλιδωθεί η ιστορία του ΠαΣοΚ.Γιατί γι΄ αυτούς υποχρεώνονται να απολογούνται χιλιάδες ανώνυμα και επώνυμα στελέχη, με έργο,διαδρομή,ήθος και δημόσια προσφορά. Στελέχη που είμαι περήφανος να έχω πλάι μου».

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε: «Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας.Αναλάβετε και εσείς τις δικές σας για να μη διασύρεται,απαξιώνεται και υπονομεύεται η Δημοκρατία μας». Κατηγορώντας τη ΝΔ για «χειραγώγηση του λαού» και προσπάθεια να κερδίσει τις επόμενες εκλογές «με το μαύρο χρήμα και τα ρουσφέτια», συμπλήρωσε: «Εμείς δεν πρόκειται ούτε μαύρο χρήμα να έχουμε ούτε να χειραγωγούμε τα μέσα ενημέρωσης ούτε να πουλάμε εκδούλευση στη νέα γενιά με ρουσφέτια, απαξιώνοντας την αξιοπρέπειά τους.Εμείς ακολουθούμε τη γνήσια παράδοσή μας, την παράδοση των ανένδοτων αγώνων.Με το κεφάλι ψηλά,με το μέτωπο καθαρό,να γυρίσουμε μαζί με τον λαό μια νέα σελίδα σε αυτή τη χώρα». Ο Πρωθυπουργός στις δικές του παρεμβάσεις επέμεινε στην ανάγκη να προταχθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. «Η δικαστική έρευνα άρχισε, συνεχίζεται, και θα ολοκληρωθεί χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση» είπε. «Οι πρακτικές των κυβερνήσεων του χθες δεν υπάρχουν σήμερα. Εμπιστευόμαστε απόλυτα τη Δικαιοσύνη και στηρίζουμε το έργο που επιτελεί. Η αλήθεια θα βρεθεί και οι ευθύνες,όποιες και όπου υπάρχουν, θα αποδοθούν. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συμψηφισμούς. Προσπάθειες ισοπέδωσης των πάντων,απ΄ όπου κι αν επιχειρούνται,θα αποτύχουν και θα καταρρεύσουν. Προσπάθειες δημιουργίας κλίματος γενικευμένης απαξίωσης θα βρεθούν στο κενό.Από όποια κέντρα και αν προέρχονται. Από όπου κι αν μεθοδεύονται» συμπλήρωσε.

Αντεπιτιθέμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής ζήτησε να «μην παριστάνουν τους κήνσορες της διαφάνειας» και κατηγορώντας το ΠαΣοΚ για την αποχώρησή του από τη συνταγματική αναθεώρηση, έδειξε τη λευκή σελίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον τόμο της Βουλής με τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για την αλλαγή στη νομοθεσία για το «πολιτικό χρήμα».

«Αν υπάρχει αλλαγή στάσης,είναι ευπρόσδεκτη» συνέχισε απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στη διακομματική Επιτροπή, η οποία «θα αναλάβει την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των κομμάτων,τις λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες τους,τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος,από τον κρατικό προϋπολογισμό» .

«Είμαστε ανοικτοί σε κάθε γόνιμη πρόταση και ζητώ άλλη μια φορά να προχωρήσουμε όλοι μαζί» είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει».

«Σταματήστε να παίζετε αυτό το κακό θέατρο.“Δεν είδα”,“δεν άκουσα”, “δεν κατάλαβα”» επανήλθε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, χαρακτηρίζοντας «ύβρη» την πρόταση για Εξεταστική μετά το τέλος της δικαστικής έρευνας και απευθύνοντας στον κ. Καραμανλή τα ερωτήματα: «Δεν έφτασε ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου η πληροφορία για τους γαλάζιους χρηματιστές που διακινούσαν μίζες στη Siemens;Για τον κ.Ράμμο και τον κ.Δεβλέτογλου,δεν ξέρετε τίποτα; Ούτε για τον κ. Γιαννακάκη; Ξέρει δηλαδή περισσότερα από εσάς ο κ. Φιλιππίδης που πάγωσε τη συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αυτόν και την εταιρεία του;Μήπως δεν ξέρετε τίποτε για την Πήγασος Χρηματιστηριακή;Δεν τη θυμάστε από το άλλο σκάνδαλο,το σκάνδαλο των ομολόγων;».

«Ολοι αυτοί, κ.Καραμανλή,ήταν μόνο διαμεσολαβητές, διακινητές με το αζημίωτο. Το μαύρο χρήμα πέρασε από τους δικούς τους λογαριασμούς για να καταλήξει σε τσέπες στελεχών» συνέχισε και θέτοντας το ερώτημα «φοβάστε, κ.Καραμανλή;» , συνέχισε. «Γιατί δεν αντιδράτε στη σήψη αλλά αναβάλλετε; Παραπέμπετε στο μέλλον όλες αυτές τις υποθέσεις.Ποια συμφέροντα κρατάνε την κυβέρνηση σε ομηρεία;Εγώ είπα άμεσα,όποιος εμπλέκεται δεν έχει θέση στο ΠαΣοΚ. Αυτομάτως, άμεσα, αντανακλαστικά. Τόσο απλά και τόσο καθαρά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk