ΠΡΟΣΩΠΟ 2

ΡΑΪΝΧΑΡΤ ΣΙΚΑΤΣΕΚ Το διπλό πρόσωπο του μαέστρου του λαδώματος

ΜΟΝΑΧΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ.ΗΤΑΝ δύσκολος κατηγορούμενος. Στη δίμηνη δίκη του στο Πρωτοδικείο του Μονάχου (26 Μαΐου- 28 Ιουλίου 2008) ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ έκανε συνεχώς «παράσιτα». Οχι επειδή δεν ομολογούσε. Αλλά επειδή είχε απρόβλεπτη συμπεριφορά. «Σωστά σας χαρακτηρίζουν “άρχοντα των μαύρων ταμείων” επειδή ήσασταν εντελώς ανεξέλεγκτος» του είπε την πρώτη ημέρα της δίκης ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Νολ. «Τι λέτε, κύριε πρόεδρε; Ετσι μοιάζουν οι άρχοντες; Απλός ταμίας ήμουν» ήταν η απάντησή του. Τέτοιες αντιδράσεις έσπαζαν τη σοβαροφάνεια της διαδικασίας, προκαλούσαν χαχανητά στο ακροατήριο και έκαναν τον δικαστή να αισθάνεται άβολα. Ανορθόδοξος ήταν και ο τρόπος που υπερασπιζόταν τους συνενόχους του στα μαύρα ταμεία της Siemens. Πρόκειται για πρόσωπα «υπεράνω πάσης υποψίας» τόνισε. Παράδειγμα, ο πρώην διευθυντής της Siemens-Ηellas Πρόδρομος Μαυρίδης, ο οποίος κατηγορείται από την Εισαγγελία της Βέρνης ότι έχει αγοράσει διαμέρισμα στο Μόναχο με λεφτά της πολυεθνικής. «Μυρίζει υπεξαίρεση» παρατήρησε ο κ. Νολ. «Ο Μαυρίδης δεν έχει ανάγκη από απάτες» αντέτεινε ο κ. Σίκατσεκ. «Εχει πλούσια γυναίκα».

ΜΟΝΑΧΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ.
ΗΤΑΝ δύσκολος κατηγορούμενος. Στη δίμηνη δίκη του στο Πρωτοδικείο του Μονάχου (26 Μαΐου- 28 Ιουλίου 2008) ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ έκανε συνεχώς «παράσιτα». Οχι επειδή δεν ομολογούσε. Αλλά επειδή
είχε απρόβλεπτη συμπεριφορά. «Σωστά σας χαρακτηρίζουν “άρχοντα των μαύρων ταμείων” επειδή ήσασταν εντελώς ανεξέλεγκτος» του είπε την πρώτη ημέρα της δίκης ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Νολ. «Τι λέτε, κύριε πρόεδρε; Ετσι μοιάζουν οι άρχοντες; Απλός ταμίας ήμουν»
ήταν η απάντησή του. Τέτοιες αντιδράσεις
έσπαζαν τη σοβαροφάνεια της διαδικασίας, προκαλούσαν χαχανητά στο ακροατήριο και έκαναν τον δικαστή να αισθάνεται άβολα. Ανορθόδοξος ήταν και ο τρόπος που υπερασπιζόταν τους συνενόχους του στα μαύρα ταμεία της Siemens. Πρόκειται για πρόσωπα «υπεράνω πάσης υποψίας» τόνισε. Παράδειγμα, ο πρώην διευθυντής
της Siemens-Ηellas Πρόδρομος Μαυρίδης, ο οποίος κατηγορείται από την Εισαγγελία της Βέρνης ότι έχει αγοράσει διαμέρισμα στο Μόναχο με λεφτά της πολυεθνικής. «Μυρίζει υπεξαίρεση» παρατήρησε ο κ. Νολ. «Ο Μαυρίδης δεν έχει ανάγκη από απάτες» αντέτεινε ο κ. Σίκατσεκ. «Εχει πλούσια γυναίκα».

Α πό μια άποψη, ο 57χρονος Βαυαρός αναιρεί τη ρήση του φιλοσόφου Τέοντορ Αντόρνο ότι «δεν υπάρχει αληθινή ζωή στην ψεύτικη». Μπορεί από τότε που έμπλεξε με τα μαύρα ταμεία (γύρω στο 1997) να ήταν βουτηγμένος ως τον λαιμό στο ψέμα. Κατά τα άλλα, όμως, ήταν τύπος και υπογραμμός- επαγγελματικά και ιδιωτικά. Ο ψεύτης συνυπήρχε με τον φιλαλήθη, ο αμαρτωλός με τον ενάρετο. «Είχαμε δύο Σίκατσεκ» λέει φίλος του. «Ο ένας δεν ακύρωνε τον άλλον,παρ΄ όλο που καμιά φορά δεν ήξερε και ο ίδιος ποιος ακριβώς ήταν».

Διπλό πρόσωπο, διπλή γλώσσα. Ο μαέστρος του λαδώματος συνηθίζει να εκφράζεται περιφρονητικά για τους λαδωμένους. «Η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης» λέει υπογραμμίζοντας με μια γκριμάτσα την αποστροφή του γι΄ αυτό. Παράλληλα εξανίσταται για την «απληστία» των δωροληπτών. «Οι Ελληνες ήταν οι μόνοι που πήγαιναν στην τράπεζα Raiffeisenbank του Σάλτσμπουργκ για να εισπράξουν προσωπικά το έμβασμά τους και μάλιστα λίγη ώρα μετά την κατάθεσή του από ανθρώπους της Siemens. Οι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν έτσι ακριβή εικόνα των αναλήψεων,που έφταναν τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως» προσθέτει.

Ανασφαλής, αντιφατικός, κομπλεξικός. Αν και έκανε πρωτοφανή καριέρα στη Siemens (ήταν ο πρώτος διευθυντής της χωρίς απολυτήριο λυκείου), ο κ. Σίκατσεκ υποφέρει εμφανώς από την έλλειψη αναγνώρισης εκ μέρους της ακαδημαϊκής ελίτ του ομίλου. Αυτό δεν τον κάνει όμως να χάνει το κέφι ή την ευαισθησία του, που ξυπνά αμέσως στην όψη τέτοιων «απάνθρωπων» προϊσταμένων, όπως ο Φόλκερ Γιουνγκ και ο Γιούργκεν Ραντόμσκι. Μια φορά, λέει, έτυχε να βρεθεί μαζί τους σε εστιατόριο της Αθήνας ύστερα από συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της Siemens-Ηellas. Παρόντες ήταν και οι έλληνες μάνατζερ Μιχάλης Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης, καθώς και ένας γερμανός υπάλληλος. «Τι κρασί θα πάρεις, κόκκινο ή άσπρο;» ρώτησε τον τελευταίο ο κ. Ραντόμσκι. «Και από τα δύο» απάντησε ο υπάλληλος. «Οπως θέλεις» είπε ο κ. Ραντόμσκι γεμίζοντας αμέσως μετά το ποτήρι του και με τα δύο είδη. «Ο Γιουνγκ και ο Χριστοφοράκος μόρφαζαν κυνικά» θυμάται ο κ. Σίκατσεκ. «Εκείνη τη βραδιά δεν μπορούσα να κοιμηθώ από αγανάκτηση».

Παρόμοια είναι η οργή του και για τον κ. Γιουνγκ. «Αυτός ήθελε να πουλήσει προ δεκαετίας το εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη για ένα κομμάτι ψωμί στην Ιntracom του Σωκράτη Κόκκαλη» λέει. «Τον σταμάτησε όμως ο Κούτσενρόιτερυποδεικνύοντας ότι το εργοστάσιο είχε αφανή αποθεματικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ότι επομένως η πώλησή του θα ζημίωνε τη Siemens» λέει αναφερόμενος στον τότε άμεσο προϊστάμενό του στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών Μίχαελ Κούτσενρόιτερ.

Δύσκολος στη δίκη, εύκολος στην ανάκριση: ο πρώην εμπορικός διευθυντής του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Siemens ήταν εξαρχής υπόδικος-μοντέλο. «Η συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν αποφασιστική» αναγνωρίζει η εισαγγελέας Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ. Αυτό άρχισε ήδη κατά τη σύλληψή του, στις 15 Νοεμβρίου 2006. «Δέκα λεπτά αργότερα άρχισε να μιλάει ακατάσχετα.Αυτό συνεχίστηκε για τρεις ολόκληρες εβδομάδες.Στο τέλοςεμείς ήμασταν πιο εξαντλημένοι από αυτόν».

Η κατάθεσή του στηρίχθηκε σε δύο βαλίτσες γεμάτες έγγραφα που παρέδωσε ο ίδιος στην Εισαγγελία. Τα έγγραφα αυτά, δήλωσε, φυλάσσονταν στο υπόγειο των κεντρικών γραφείων της Siemens στο Μόναχο. Μόνο που από τα συνολικά 40 ντοσιέ που είχε αποθηκεύσει εκεί έλειπαν τώρα τα δύο πιο αποκαλυπτικά: εκείνα με τις καταχωρίσεις του για την εισροή και την εκροή των μαύρων εμβασμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών ονομάτων. «Δεν μπορώ να πωαν τα έκλεψανή αν χάθηκαν τυχαία» λέει. Η Εισαγγελία δεν πιστεύει πάντως ότι τα εξαφάνισε ο ίδιος. «Δεν έχουμε ενδείξειςότι ψεύδεται» αποφαίνεται η κυρία Μπόιμλερ-Χεσλ. Η παράδοση των εγγράφων αλλά και η επακριβής επεξήγησή τους- «διαφορετικά δεν θα βγάζαμε ποτέ άκρη» τονίζει η κυρία Χεσλήταν και ο κύριος λόγος που ο κατηγορούμενος έπεσε τελικά στα «μαλακά». Τα δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, καθώς και τα 108.000

ευρώ πρόστιμο που του επέβαλε το δικαστήριο, δεν ήταν χαριστική πράξη αλλά ανταμοιβή για την «αποδοτική» ομολογία. Χάρη σε αυτήν οι αρχές ανίχνευσαν άλλους 300 υπόπτους. Οι δίκες εναντίον τους θα αρχίσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Καταλυτική ήταν η κατάθεση του κ. Σίκατσεκ και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Αυτός ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε ότι η Siemens-Ηellas είχε το «ελεύθερο» να διαθέτει το 10% του ετήσιου τζίρου της για «χρήσιμες δαπάνες». «Το 8% πήγαινε στον Μαυρίδη που το διέθετε για τη δωροδοκία μεσαίων στελεχών και την παρακολούθηση μέσω γραφείων ντετέκτιβ των ανταγωνιστώνκαι το 2% στον Χριστοφοράκο για το λάδωμα πολιτικών» είχε δηλώσει στην αρχική κατάθεσή του. Και αυτός ήταν επίσης που έβγαλε προ μηνός «στη φόρα» τις άγνωστες ως τότε μίζες για μια σειρά σημαντικές παραγγελίες (πέρα από εκείνες για την Ολυμπιάδα 2004), όπως για τον εξοπλισμό των πυραύλων τύπου Ρatriot με ηλεκτρονικά συστήματα από το υπουργείο Αμυνας, για την αγορά ντιζελομηχανών από τον ΟΣΕ, καθώς και για την αγορά εγκαταστάσεων εκπομπής ραδιοκυμάτων από τον ΟΤΕ.

Ελάχιστη αξία έχουν, αντίθετα, αυτά που λέει για τις σημερινές εξελίξεις. Ο πρόσφατος χρησμός του ότι «στην Ελλάδα εμποδίζεται η τιμωρία των λαδωμένων πολιτικώνκαι αυτοί είναι πάμπολλοι» είναι τόσο γενικός που δεν λέει τίποτα. Εξάλλου ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για ονόματα. Ο κ. Σίκατσεκ έπαψε έτσι ξαφνικά να είναι δίγλωσσος, ήτοι και ψεύτης και φιλαλήθης, και άρχισε να μιλάει τη συνήθη ανάμεικτη αλλά αταίριαστη σε αυτόν γλώσσα. Ψεύτικα λόγια που, κατά τον Αντόρνο, δεν χωράνε στην αλήθεια. Γι΄ αυτό και μένουν αναξιόπιστα, όσο αληθοφανή και αν είναι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk