Επί 20 ημέρες η Ελλάδα φλέγεται. Τουλάχιστον 1.700 δασικές πυρκαϊές ξέσπασαν από Εβρο ως Κρήτη και από Κεφαλλονιά ως Σάμο. Ο απολογισμός τραγικός: πέντε άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή παγιδευμένοι στις φλόγες, ενώ δύο τραυματίστηκαν· στάχτη έγιναν ζώα, δεκάδες σπίτια, αγροικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Μόνον προχθές καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια 88 νέες πυρκαϊές.

Οι καταγγελίες των πολιτών πέφτουν σαν «βροχή». Κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ενώ κατακρίνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού. Από την πλευρά τους οι πυροσβέστες εξουθενωμένοι από τη συνεχή προσπάθεια έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την οργή των πολιτών, και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υποστήριζαν ότι κατά το χρονικό διάστημα από 25 Ιουνίου-18 Ιουλίου εκδηλώθηκαν 544 πυρκαϊές στο τρίωρο από 15.00-18.00, σε ποσοστό 26,50%. «Το τρίωρο αυτό χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο για την εκδήλωση δασικών πυρκαϊώνλόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, όπωςυψηλές θερμοκρασίες,χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία,μεγάλες ταχύτητες ανέμου και χαμηλή υγρασία καύσιμης ύλης» λένε οι πυροσβέστες και προσθέτουν: «Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό πυρκαϊών της τάξης του 9,43% (το ίδιο χρονικό διάστημα) εκδηλώθηκε μεταξύ των ωρών 20.00 με 22.00, όπου δεν είναι δυνατή η καθοριστική για την εξέλιξη της πυρκαϊάς επέμβαση των εναέριων μέσων». Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 20ημέρου σε 14 συνολικά περιπτώσεις δασικών πυρκαϊών συνελήφθησαν 19 άτομα ως ύποπτοι εμπρησμού και δύο ακόμη αναζητούνται.

Στην Κορινθία
Στην Κορινθία σε ύφεση ήταν χθες η μεγάλη πυρκαϊά, η οποία ξεκίνησε από την Αρχαία Κόρινθο, επεκτάθηκε στο χωριό Μαψός όπου έκαψε 10 σπίτια και στη συνέχεια το πύρινο μέτωπο, το οποίο ενώθηκε με τη φωτιά του Σπαθοβουνίου, πέρασε από την παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου- Τριπόλεως. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Κατευθύνθηκε προς το Χιλιομόδι όπου και εκεί προκάλεσε ζημιές στα πρώτα σπίτια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στη περιοχή οδήγησαν τις φλόγες νοτιοανατολικά και, όταν κόπασαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, κατάφεραν να την περιορίσουν στο ύψος της Μονής Μεταμορφώσεως, αλλά – όπως έλεγαν- η φωτιά είχε μεγάλη περίμετρο και θα χρειαζόταν να δώσουν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο. Η επόμενη ημέρα βρήκε τους κατοίκους των χωριών να επιμένουν στις καταγγελίες τους για λανθασμένη εκτίμηση της φωτιάς από την πλευρά των πυροσβεστών με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι περιουσίες τους.

Σε εξέλιξη ήταν ως αργά η φωτιά στη Ναύπακτο στη θέση Αγραπιδόκαμπος. Η πυρκαϊά που ξέσπασε προχθές τα ξημερώματα στη περιοχή Παλαιοπαναγιά απείλησε τους οικισμούς Φραγκέικα και Ανω Πλατανίτη. Στη μάχη με τις φλόγες έπαιρναν μέρος περισσότεροι από 60 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού έκαναν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη έχοντας ως «σύμμαχο» την εξασθένιση των ανέμων.

Στο Διακοπτό Αιγίου οι πυροσβέστες προσπαθούσαν χθες να περιορίσουν την πυρκαϊά πολύ κοντά στο φαράγγι του Βουραϊκού αφού, αν οι φλόγες έφταναν στο φαράγγι, τότε θα δυσχέραιναν σημαντικά την επιχείρηση δασοπυρόσβεσης, καθώς δεν θα ήταν εφικτό λόγω του δύσβατου της περιοχής να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις. Οι φλόγες έκαιγαν χθες εκτάσεις με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση και στην περιοχή βρίσκονταν 70 πυροσβέστες και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η φωτιά στο πέρασμά της έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, έκαψε ολοσχερώς ένα σπίτι κοντά στη Σέλισσα, ενώ οι φλόγες απείλησαν το Δερβενάκι Αιγίου, από το οποίο απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ δύο παιδιά και τρεις ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα. Να σημειωθεί ότι στα χωριά Δερβενάκι, Μαμουσιά, Σέλισσα, Αγιος Ανδρέας και Πλατανιάς διεκόπη το ρεύμα. Επίσης πυρκαϊά ξέσπασε χθες στις 15.30 στην περιοχή Ελεκίστρα Πατρών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την αχαϊκή πρωτεύουσα. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στην Αττική σε εξέλιξη ήταν ως αργά πυρκαϊά που εκδηλώθηκε στις 2.20 κοντά στο παλιό στρατόπεδο της Μαλακάσας. Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν διάσπαρτα βλήματα και σημειώνονταν συχνά εκρήξεις δυσκολεύοντας σημαντικά το έργο των 48 πυροσβεστών, οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο, στο οποίο ρίψεις νερού έκαναν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στόχος των αντρών της Πυροσβεστικής ήταν να περιορίσουν τη φωτιά προτού επεκταθεί σε παρακείμενη δασική έκταση διότι θα υπήρχε κίνδυνος για εξοχικές κατοικίες που βρίσκονταν λίγα μέτρα μακρύτερα.

Στον Γράμμο Καστοριάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που είχαν αναπτυχθεί από το πύρινο μέτωπο, σημειώνονταν συνεχώς εκρήξεις βλημάτων, τα οποία είχαν απομείνει στη περιοχή από το πόλεμο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλησιάσουν για να κάνουν ρίψεις νερού οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Ετσι το κύριο βάρος της πυρόσβεσης έπεσε στο πλήρωμα ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου. Ιδια η εικόνα και στο πεδίο βολής Μανδάλου, στο όρος Πάικο στην Πέλλα, ωστόσο σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής η φωτιά ήταν ελεγχόμενη και δεν υπήρχε καμία ανησυχία. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκε στις 7.30 το πρωί η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 3.45 τα ξημερώματα σε δασική περιοχή στη θέση Νικήτη Χαλκιδικής.

Τα υπόλοιπα μέτωπα
Ακόμη, σε ύφεση ήταν χθες τα πύρινα μέτωπα στις περιοχές Λαγανά, Ανω Βολίμες και Κερί Ζακύνθου. Επί τρεις ημέρες καίει δασικές εκτάσεις σε κορυφογραμμή του νοτίου Ταϋγέτου η φωτιά που ξέσπασε στον Αγιο Νίκωνα Λακωνίας. Στην περιοχή βρίσκονταν χθες 15 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού έκανε ένα ελικόπτερο. Σε εξέλιξη ήταν ως αργά χθες και η φωτιά στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας όπου σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε ένα μπιτόνι με βενζίνη. Αργά το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαϊά σε χορτολιβαδική έκταση στη Λάψιστα Ιωαννίνων απειλώντας άμεσα μονάδες με δεκάδες αιγοπρόβατα. Στη περιοχή επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαϊάς για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Ευβοίας. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής συνιστούν στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαϊά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες και ρίψη αναμμένων τσιγάρων.