«Πρώτα Εξεταστική και μετά εκλογές»

▅ Καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και εις βάρος του κ. Αλ. Λυκουρέζου διατύπωσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου ▅ Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος συμφερόντων και την κατηγόρησε για συγκάλυψη των σκανδάλων, ενώ επέμεινε στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών ▅ Ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι για τη διερεύνηση της υπόθεσης, να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων και να ακολουθήσουν εκλογές

▅ Καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και εις βάρος του κ. Αλ. Λυκουρέζου διατύπωσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου
▅ Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος συμφερόντων και την κατηγόρησε για συγκάλυψη των σκανδάλων, ενώ επέμεινε στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών
▅ Ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι για τη διερεύνηση της υπόθεσης, να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων και να ακολουθήσουν εκλογές
Καταγγελίες κατά της κυβέρνησης (για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης) και εις βάρος του κ. Αλ.Λυκουρέζου (για επιλεκτικές διαρροές στοιχείων της υπόθεσης της Siemens) διατύπωσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα δε ζήτησε διαλεύκανση όλων των σκανδάλων, σύσταση εξεταστικών επιτροπών και εν συνεχεία προσφυγή στις κάλπες. Τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει ποινικές αλλά και πολιτικές ευθύνες και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατηγόρησε προσωπικώς τον κ. Λυκουρέζο, λέγοντας κατά την αρχική παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι διαρροές και υπογραμμίζοντας ότι «οι διαρροές αυτέςαπό πού προέρχονται;Από μία Δικαιοσύνη,που δυστυχώς είναι κάτω από την επιρροή ή ακόμη και τη χειραγώγηση της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ, ή από δικηγορικά γραφεία.Ενα από αυτά είναι ένας φίλος του κ.Καραμανλή,που είναι και υπόδικος,ο κ.Λυκουρέζος, ο οποίος δεν ξέρω με ποιες σκοπιμότητες τα διαρρέει και τι συναλλαγές κάνει για να αποκαλύψει ή να συγκαλύψει τις πραγματικότητες».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος συμφερόντων και την κατηγόρησε ότι συγκαλύπτει όλα τα μεγάλα σκάνδαλα (καρτέλ, υποκλοπές, ομόλογα, ΟΤΕ, πόρισμα Ζορμπά για εισροή μαύρου χρήματος σε συγκεκριμένα κομματικά ταμεία, κ.ά.). Επέμεινε δε στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών. Για τον σκοπό αυτό ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή και να λειτουργήσει εν ολομελεία το καλοκαίρι, ώστε μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων για τη διαφάνεια και να ακολουθήσει η προσφυγή στις κάλπες.

«Για τον πολιτικό κόσμο τα ψέματα τελείωσαν. Είτε θα δράσουμε είτε θα μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι θέλει να πιστεύει πως «είναι καθαρός ο κ. Καραμανλής» και συμπλήρωσε: «Δεν έχω δει την πολιτική του βούληση να τα βάλει με συγκεκριμένα συμφέροντα,τα οποία δυστυχώςφαίνεται πως τον κρατούν όμηρο των καταστάσεων». Επιπλέον επανέφερε το ερώτημα: «Ποιος κυβερνά τη χώρα;Ο ελληνικός λαός,μέσω των γνήσιων εκπροσώπων του; ΄Η η Siemens ή η κάθε Siemens;».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου επαναδιατύπωσε χθες σειρά προτάσεων για τη διαφάνεια, υπό μορφήν απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου, που είχε συνεδριάσει νωρίτερα. Οι κυριότερες από αυτές τις προτάσεις αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων (κυρίως κρατική και εν μέρει από ιδιωτικές επώνυμες εισφορές μελών και φίλων), την ανάθεση ελέγχων σε ανεξάρτητη αρχή (για την προεδρία της συζητήθηκε το όνομα του κ. Κ.Στεφανόπουλου ) και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στα πρότυπα του γερμανικού. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και προειδοποιήσεις προς όποιον επιχειρήσει να πλήξει με μικροκομματική ιδιοτέλεια το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Λουίς Αγιάλα μίλησαν με αφορμή το 23ο συνέδριο του οργανισμού το οποίο αρχίζει τη Δευτέρα στο Λαγονήσι. Ο κ. Παπανδρέου ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή των κομμάτων του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (εκ μέρους του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους) και του κ. Χασίμ Θάτσι (εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου). «Αλλο η κοινωνία των πολιτών και άλλο οι αναγνωρίσεις κρατών. Δεν υπάρχει αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους όπως ως ΠαΣοΚ τουλάχιστον δεν έχουμε αναγνωρίσει και την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk