«Προϋπολογισμός εκτός τόπου και χρόνου»

Επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης με στόχο την προστασία του πολίτη από τις επιπτώσεις της και την προώθηση τομών στην οικονομία και στο κράτος πρότεινε ο κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι δεν βρισκόμαστε σε «εποχή αλλαγών,αλλά σε αλλαγή εποχής» και ότι εν όψει δυσμενών εξελίξεων «η Ελλάδα μοιάζει με καράβι που μπαίνει θαλασσοδαρμένο και ακυβέρνητο στο μάτι του κυκλώνα». Και τόνισε: «Ή αξιοποιούμε την κρίση για να φτιάξουμε μια κοινωνία δημοκρατίας,δικαίου,πράσινης ανάπτυξης και ανθρωπιάς ή εμείς και σίγουρα τα παιδιά μας θα ζήσουμε τη βαρβαρότητα».

Επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης με στόχο την προστασία του πολίτη από τις επιπτώσεις της και την προώθηση τομών στην οικονομία και στο κράτος πρότεινε ο κ. Γ.Παπανδρέου κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι δεν βρισκόμαστε σε «εποχή αλλαγών,αλλά σε αλλαγή εποχής» και ότι εν όψει δυσμενών εξελίξεων «η Ελλάδα μοιάζει με καράβι που μπαίνει θαλασσοδαρμένο και ακυβέρνητο στο μάτι του κυκλώνα». Και τόνισε: «Ή αξιοποιούμε την κρίση για να φτιάξουμε μια κοινωνία δημοκρατίας,δικαίου,πράσινης ανάπτυξης και ανθρωπιάς ή εμείς και σίγουρα τα παιδιά μας θα ζήσουμε τη βαρβαρότητα». «Απαιτείται μια κυβέρνηση που μπορεί να διαπραγματεύεται, να σχεδιάζει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Εμείς, το ΠαΣοΚ,αυτό το μπορούμε».

O κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «εκτός τόπου και χρόνου» και επανέφερε την εμφατική πρότασή του για ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη», στην έρευνα και στην καινοτομία. Ζήτησε επαναφορά του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και προστασία των δανειοληπτών. Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης, επεσήμανε την αλλαγή της διαπραγματευτικής πολιτικής στην ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Ταμείο Ανάπτυξης και την αγροτική πολιτική, άλλη κατανομή των φορολογικών βαρών υπέρ των χαμηλότε ρων και μεσαίων εισοδημάτων και άλλη διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών.

Ξεκινώντας από τις διαπιστώσεις του Πολ Κρούγκμαν για τα αίτια της κρίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε τέσσερις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους, και συγκεκριμένα:

1. Στην ουσιαστική μείωση των βασικών μισθών και της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

2. Στην κρατική υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

3. Στην περιφρόνηση των προτάσεων για διαφάνεια και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το σκάνδαλο της Εnron και την αλλαγή ατζέντας με τον πόλεμο του Ιράκ.

4. Στην άμεση αναδιανομή πλούτου υπέρ των πλουσίων μέσω του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Παπανδρέου παρομοίασε αυτές τις πολιτικές με τα όσα εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την απαξίωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου εισοδήματος, την υπονόμευση κάθε οργανωμένης διαβούλευσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης με την κοινωνία, τη «βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών» και τη συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και της πρόνοιας. Παρομοίασε το σκάνδαλο της Εnron με εκείνο των ομολόγων και τη θεωρία των «ασύμμετρων απειλών» με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ως απόπειρα αποπροσανατολισμού. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως «ουδείς γνωρίζει το βάθος και την έκταση του προβλήματος» , ενώ με αφορμή τις αναμενόμενες αλλαγές στις ΗΠΑ με την εκλογή του κ. Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό πως δεν υπάρχουν μόνο εθνικές λύσεις.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

«Κανένας νέος φόρος το 2009»

Κανένας νέος φόρος δεν θα επιβληθεί το 2009, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μεταφορών, όπου ενημερώθηκε από τον κ. Κ. Χατζηδάκη για την πορεία υλοποίησης του έργου του υπουργείου. Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία και τα αυξημένα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, υπογράμμισε ότι αυτά θα προέλθουν από τα αυξημένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και από την ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης χθες διευκρινίστηκε- με αφορμή την κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού κ. Γκόρντον Μπράουν για τη μείωση του ΦΠΑ – ότι στη χώρα μας δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε αύξηση ούτε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Αντίθετα, είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει και πρόβλεψη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα στο 25% (από 27%) ενώ, όπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», αν υπάρξουν περιθώρια χαλάρωσης από τις Βρυξέλλες τότε είναι ενδεχόμενο να μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας εισοδημάτων και κερδών από το 25% στο 24% εντός του 2009. Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, υπογράμμισε ότι η οικονομία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα, με στόχο την επόμενη ημέρα όταν θα περάσει η κρίση να τρέξει- όπως είπε ο κ. Καραμανλήςπιο γρήγορα. Το διακύβευμα αυτό, επεσήμανε, αφορά όλους τους πολίτες αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την υπευθυνότητα. Ανέφερε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σήμερα πιο επιτακτικές από ποτέ. Τέλος, ο κ. Καραμανλής ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς και χειροπιαστά αποτελέσματα του κυβερνητικού προγράμματος σε σχέση με την ποιότητα ζωής του πολίτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk