Πολιτικό θρίλερ στην Τουρκία

▅ Ενταση και επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης των δύο στρατηγών που ζούσαν σε φυλασσόμενα από τον στρατό καταλύματα ▅ Οι συλλήψεις προκάλεσαν αίσθηση σε μια πολιτική τάξη που θεωρεί ότι οι «πασάδες» στρατιωτικοί είναι υπεράνω κάθε νόμου και ελέγχου ▅ Η Αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 21 ανθρώπους στο πλαίσιο των ανακρίσεων που γίνονται για την παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν»

▅ Ενταση και επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης των δύο στρατηγών που ζούσαν σε φυλασσόμενα από τον στρατό καταλύματα
▅ Οι συλλήψεις προκάλεσαν αίσθηση σε μια πολιτική τάξη που θεωρεί ότι οι «πασάδες» στρατιωτικοί είναι υπεράνω κάθε νόμου και ελέγχου
▅ Η Αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 21 ανθρώπους στο πλαίσιο των ανακρίσεων που γίνονται για την παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Δύο απόστρατοι στρατηγοί και τουλάχιστον 19 ακόμη άνθρωποι συνελήφθησαν χθες το πρωί στην Τουρκία ύστερα από αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της ανάκρισης που γίνεται για την παρακρατική οργάνωση «Εργκενεκόν». Η ακροδεξιά οργάνωση κατηγορείται ότι σχεδίαζε δολοφονίες επιφανών Τούρκων, όπως ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, και πολιτική αναταραχή με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια απάντηση του κ. Ερντογάν στις προσπάθειες του κεμαλικού «βαθέος κράτους», διά του εισαγγελέως και των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να θέσει εκτός νόμου το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο απόστρατος στρατηγός Χουρσίτ Τολόν, πρώην διοικητής της 4ης στρατιάς, και ο απόστρατος στρατηγός Σενέρ Ερουιγκούρ, επικεφαλής της Ενωσης για την Προστασία της Κεμαλικής Σκέψης (ΑDD), είναι οι σημαντικότεροι ως σήμερα στρατιωτικοί που εμπλέκονται στην οργάνωση «Εργκενεκόν».

Οι συλλήψεις προκάλεσαν την αίσθηση έκρηξης μεγατόνων σε μια πολιτική τάξη που θεωρεί ότι οι «πασάδες» στρατιωτικοί είναι υπεράνω κάθε νόμου και ελέγχου.

Καταζητούνται επίσης ο ταξίαρχος ε.α. Λεβέντ Ερσόζ, πρώην αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Στρατοχωροφυλακής, ο Τουρχάν Τσομέζ, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΡ που είχε διαγραφεί από το κόμμα όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση «Εργκενεκόν», και άλλοι.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Αστυνομία συνέλαβε δεκάδες στελέχη του συντηρητικού εθνικιστικού κατεστημένου, μεταξύ των οποίων και απόστρατους αξιωματικούς, μικρότερων όμως στρατιωτικών βαθμών και παλαιότερα αποστρατευμένων. «Η ανάκριση θα συνεχισθεί ώσπου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση» διαβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν.

Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος φαίνεται να υπερασπίζεται τους εμπλεκόμενους στη σκοτεινή αυτή υπόθεση. «Οι συλλήψεις συμβολίζουν την αλλαγή στη φύση του καθεστώτος.Οι ατατουρκιστές κρατούνται,συλλαμβάνονται και υποδεικνύονται ως κύριοι στόχοι» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ενταση και επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης των δύο στρατηγών που ζούσαν σε φυλασσόμενα από τον στρατό καταλύματα. Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν αντίσταση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ενώ ο στρατηγός Τολόν δεν άνοιγε την πόρτα του διαμερίσματός του, με συνέπεια οι αστυνομικοί να αναγκαστούν να τη σπάσουν. Μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» στην Αγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις κρατήσεις. Συνελήφθησαν επίσης ο διευθυντής της «Τζουμχουριέτ» στην Αγκυρα Μουσταφά Μπαλμπάι, ο οποίος συχνά κόμπαζε ότι διερμηνεύει τις απόψεις του στρατεύματος, ο διευθυντής της εφημερίδας «Τερζουμάν» αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας Σινάν Αϊγκιούν .

Η ανάκριση- σύμφωνα με ορισμένες διαρροές- ανακάλυψε ότι η «Εργκενεκόν» σχεδίαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης, πραξικόπημα που αναβλήθηκε όταν διαπιστώθηκε η ελάχιστη λαϊκή στήριξη στην ιδέα.

Κυρίως όμως σχεδίαζε βίαιες ενέργειες και δολοφονίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στην Τουρκία και να οδηγήσουν σε «έκτακτες καταστάσεις» και την επέμβαση του στρατού.

Στοιχεία της ανάκρισης συνδέουν την οργάνωση- η οποία στο ελληνικό κοινό είναι γνωστή γιατί είχε σχεδόν «εργολαβικά» αναλάβει τον πόλεμο εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου- με τη δολοφονική επίθεση εναντίον των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Αγκυρα το 2006.

Η ανησυχία που προκάλεσαν οι χθεσινές επιχειρήσεις μπορεί να οδήγησε- μαζί με τη διεθνή συγκυρίασε πτώση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και σε αύξηση των επιτοκίων (23%) για τη στήριξη της λίρας. Οι μετοχές σημείωσαν πτώση 4,2%, ενώ το δολάριο έφθασε τις 1,24 νέες τουρκικές λίρες (ΥΤL).

Ο Ρουσέν Τσακίρ, πολιτικός αναλυτής σε θέματα στρατού, λέει ωστόσο ότι η επιχείρηση είχε προφανώς συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του στρατού ξηράς και επόμενο αρχηγό του επιτελείου στρατηγό Ιλτέρ Μπασμπούγ. «Δεν θα μπορούσε να μπορεί να γίνει μια τέτοια επιχείρηση χωρίς να έχουν σταθμισθεί το πολιτικό υπόβαθρο αλλά και οι πολιτικές ισορροπίες. Αν η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ενημερωθεί για την επιχείρηση,θα μπορούσε να προκληθεί πανικός και αναστάτωση στις τάξεις των αξιωματικών» λέει.

Αντίθετα, πολιτικοί αναλυτές, κυρίως της «κοσμικής» παράταξης, επεσήμαναν ως «αξιοσημείωτη σύμπτωση» ότι οι συλλήψεις έγιναν την ίδια ημέρα που ο εισαγγελέας του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ.

Η ανάκριση για την «Εργκενεκόν» – οι ρίζες της οποίας ανάγονται σε παράνομα νατοϊκά δίκτυα τύπου «κόκκινης προβιάς» για την αντιμετώπιση κομμουνιστικής επανάστασης την εποχή του Ψυχρού Πολέμου – ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, μετά την αποκάλυψη χειροβομβίδων στο διαμέρισμα ενός απόστρατου στρατηγού. Η ανάκριση συνεχίζεται και ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση.

Η απαγγελία των πρώτων κατηγόριων θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδος, ανακοίνωσε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk