Υ ψηλούς τόνους αναμένουν στην κυβέρνηση από την πλευρά του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ο κ. Γ.Παπανδρέου μετά την εκλογική επικράτηση στο εσωκομματικό μέτωπο, εκτιμούν στη ΝΔ, θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του. Με βάση αυτό το γεγονός η κυβέρνηση θα ανακινήσει μια σειρά θέματα τα οποία εκκρεμούν ελπίζοντας ότι στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ θα υπάρξουν διχογνωμίες.

Επισήμως ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής έστειλε αμέσως συγχαρητήρια επιστολή, στην οποία μάλιστα απευθύνεται στον κ. Παπανδρέου σε ενικό πρόσωπο. Την επιστολή ανέγνωσε χθες στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ.Ρουσόπουλος. «Αγαπητέ Γιώργο» αναφέρεται στην επιστολή «συγχαρητήρια για την επανεκλογή σου. Προσβλέπω στην καλή συνεργασία κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου».

Στις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ αναφέρθηκε και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο οποίος δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9,89: «Θέλουμε να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρή που να ασκεί κριτική,ελπίζουμε καλοπροαίρετη. Ελπίζουμε να μην “ξανακυλήσουν” στην πόλωση, στον λαϊκισμό, στην οξύτητα και στις εντάσειςδιότι αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα» . Στη διαμόρφωση τάσεων και στην ισορροπία μεταξύ τους στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash είπε χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα το οποίο θα κρίνει πλέον και την πορεία της στο μέλλον είναι κατά πόσο θα μπορέσει να αφομοιώσει όλες τις τάσεις οι οποίες υπήρξαν και κατά πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια συνοχή μέσα από αυτή την αφομοίωσή του». Το βράδυ των εκλογών ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης σχολίασε την εκλογική αναμέτρηση επί της διαδικασίας χαρακτηρίζοντάς τη θετική. «Θέμα προς μελέτη» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο μιας παρόμοιας διαδικασίας στη ΝΔ ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την πολιτική συγκυρία. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- σχετικά με τα σχόλια υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο ΠαΣοΚ-, «εμείς έχουμε ασκηθεί σε τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες. Οι εκλέκτορές μας εκλέγονται από ένα σώμα μελών του κόμματος». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι κάθε εκλέκτορας αντιστοιχεί σε κάποιες χιλιάδες πολιτών οι οποίοι εκπροσωπούνται δημοκρατικά. Ωστόσο επεσήμαιναν ότι στη ΝΔ δεν αντιμετωπίζεται ζήτημα αλλαγής ηγεσίας.

Εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση, μετά το δίμηνο «διάλειμμα», το οποίο οφειλόταν και στην έλλειψη αποτελεσματικής αντιπολίτευσης ελέω εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠαΣοΚ, ετοιμάζονται να ανοίξουν μια σειρά θέματα. Θεωρούν ότι επιταχύνοντας τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ. Πιστεύουν ότι στο ΠαΣοΚ πλέον έχουν αποκρυσταλλωθεί δύο ισχυρές τάσεις με διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη της πολιτικής πραγματικότητας. Στις αποκαλούμενες «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών, το Ασφαλιστικό, η ιδιωτικοποίηση των εμπορικών λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το μέλλον της ΔΕΗ. Παράλληλα υπολογίζεται ότι πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, στις 18 του ερχόμενου Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει το σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο. Αυτή η εξέλιξη προδίδει και τη γενικότερη άποψη που επικρατεί στη ΝΔ, σύμφωνα με την οποία ιδανικός χρόνος για τις επόμενες εκλογές είναι η άνοιξη του 2008.