Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ 2004

Οι 14 συναγερμοί που αναστάτωσαν τις αρχές

«Δ εν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο επίθεσης και δεν θα λάβει χώρα κάποια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση ξαφνικά». Σε αυτή την προειδοποίηση προχωρούσε στις 12 Αυγούστου 2004 σε μια 15σέλιδη απόρρητη επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή μια ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα ανάλυσης πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επιστολή αυτή, όπως και τρία πολυσέλιδα απόρρητα έγγραφα που συνέταξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την άνοιξη του 2005, αποκαλύπτουν το άγνωστο παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Οι 14 συναγερμοί που αναστάτωσαν τις αρχές | tovima.gr

«Δ εν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο επίθεσης και δεν θα λάβει χώρα κάποια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση ξαφνικά». Σε αυτή την προειδοποίηση προχωρούσε στις 12 Αυγούστου 2004 σε μια 15σέλιδη απόρρητη επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή μια ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα ανάλυσης πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επιστολή αυτή, όπως και τρία πολυσέλιδα απόρρητα έγγραφα που συνέταξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την άνοιξη του 2005, αποκαλύπτουν το άγνωστο παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Παράλληλα αναδεικνύουν τον φόβο και την αγωνία που υπήρχε στις ελληνικές αρχές, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις, για αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι την περίοδο της ολυμπιακής ασφάλειας- πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια- σήμαναν 14 «συναγερμοί» για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, κυρίως με βιοχημικά όπλα.

Το έγγραφο που εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή συντάχθηκε από την ομάδα αντιτρομοκρατίας CΤG της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτό σημειωνόταν ότι «η απουσία ειδικών αξιόπιστων πληροφοριών για την πραγματοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη διάρκεια των Αγώνων δεν σημαίνει και αυτόματα ότι μία επίθεση δεν μπορεί να συμβεί». Επιπλέον συμπληρωνόταν ότι «η πιο σημαντική πηγή απειλής προέρχεται από τους ισλαμιστές τρομοκράτες σε συνδυασμό με τους συμπαθούντες της Αλ Κάιντα. Είναι σχετικά πιθανόν μια επίθεση να λάβει χώρα χωρίς εξωτερική καθοδήγηση ή υποστήριξη». Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι σε αυτή την έκθεση που εστάλη στον κ. Καραμανλή υπήρχε ειδική αναφορά στην έκρηξη βόμβας στις 29 Μαΐου 2004 στα δικαστήρια της Λάρισας που πυροδοτήθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου και την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μόλις προ μερικών ημερών η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση».

Οσον αφορά τα περιστατικά που σήμαναν συναγερμό την περίοδο της ολυμπιακής ασφάλειας, όπως καταγράφονται στην απόρρητη έκθεση που συντάχθηκε στις 30 Μαΐου 2005, είναι τα εξής:

* Στις 4 και στις 7 Ιουλίου 2004 ανακαλύφθηκαν στη Γλυφάδα και στην Ελευσίνα ύποπτα αντικείμενα για έκλυση ραδιενέργειας, τα οποία ελέγχθηκαν από αρμόδιους υπαλλήλους και διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

* Στις 13 Ιουλίου στην Αράχοβα σημειώθηκε κλοπή φορτίου φυτοφαρμάκου συνολικού βάρους 1.200 κιλών. Το φορτηγό βρέθηκε έπει τα από λίγες ώρες στο Κορωπί. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία γι΄ αυτό το περιστατικό αφού το φυτοφάρμακο περιείχε νευροτοξικές ουσίες που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατική επίθεση.

* Στις 20 Ιουλίου διαπιστώθηκε μόλυνση του συστήματος ύδρευσης των Μεγάρων από ρίψη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων. Και αυτό το περιστατικό διαπιστώθηκε στην πορεία ότι δεν είχε κάποια σχέση με την ολυμπιακή ασφάλεια.

* Στις 24 Ιουλίου βρέθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φάκελος με λευκή σκόνη. Σήμανε συναγερμός με τον φόβο να πρόκειται για σκόνη άνθρακα και εκλήθη στο αεροδρόμιο ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τελικά όμως διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για άμμο.

* Στις 24 Ιουλίου υπήρξε μικρή έκρηξη και διαρροή αζώτου από μεταλλική φιάλη, πάλι μέσα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας υπάλληλος. Για αυτή την έκρηξη η ΕΛ.ΑΣ. διερεύνησε όλα τα ενδεχόμενα.

* Στις 7 Αυγούστου 2004 σε αποθήκη στον Αυλώνα Αττικής μέσα σε κιβώτιο που προοριζόταν για τροφοδοσία της ολυμπιακής ομάδας της Κούβας βρέθηκαν πέντε φιαλίδια με ύποπτο υγρό, όπως και δύο κουτιά με φαρμακευτικές ουσίες. Πάλι υπήρξε ανησυχία. Διαπιστώθηκε όμως ότι υπήρχε σχετική παραγγελία από ασθενή-μέλος της ολυμπιακής ομάδας της Κούβας.

* Στις 9 Αυγούστου εντοπίστηκε στις Γούρνες Ηρακλείου στην πρώην βάση του Ιδρύματος Θαλάσσιας Βιολογίας ένα βαρέλι με 200 λίτρα της επικίνδυνης χημικής ουσίας στιρένιο. Πάλι εκφράστηκαν φόβοι για προεργασία τρομοκρατικής επίθεσης.

* Στις 10 Αυγούστου εντοπίστηκε σε πτήση της εταιρείας ΚLΜ ένα χαρτοκιβώτιο με ύποπτη σκόνη που θεωρήθηκε ότι μπορεί να είναι πάλι σκόνη άνθρακα.

Υπήρξε όμως και συνέχεια των συναγερμών όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν:

* Στις 12 Αυγούστου 2004 ανακαλύφθηκε στα γραφεία των ΕΛΤΑ στο Μεταξουργείο, στην οδό Κουμουνδούρου 29, ύποπτη σκόνη. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2004 στα ΕΛΤΑ Πάτρας, χωρίς τελικά να αποδειχθεί ότι πρόκειται για επικίνδυνες ουσίες.

* Στις 19 Αυγούστου 2004 υπήρξε ίσως ο πιο σημαντικός κίνδυνος, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., με τη διαρροή προπανίου στο ξενοδοχείο «Αστέρας» Βουλιαγμένης όπου διέμεναν πολλοί ξένοι επίσημοι.

* Στις 27 Αυγούστου ανιχνεύθηκε ραδιενεργή ουσία (ράδιο 226) επάνω σε αιγύπτιο αθλητή την ώρα που εισερχόταν στο Ολυμπιακό Χωριό. Τελικά όμως διαπιστώθηκε ότι αυτή η ουσία βρισκόταν σε μια μικροσυσκευή και δεν υπήρχε κίνδυνος.

* Τέλος, στις 4 Σεπτεμβρίου 2004 στη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων σήμανε ο τελευταίος συναγερμός όταν εντοπίστηκε μεγάλης ποσότητας ύποπτη ουσία στη διάρκεια εκφόρτωσης χαρτοκιβωτίου από πτήση της Εgypt Αir στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk