ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο πρωταγωνιστής της ελληνικής πολιτικής περιπέτειας

Μακρά και πολυσήμαντη η πολιτική πορεία του Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι το 1950, που αρχίζει η εξιστόρηση της μεταπολεμικής πολιτικής περιπέτειας. Στην ηλικία των 27 ετών διορίζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο νομάρχης Λέσβου. Το 1916 αναβαθμίζεται σε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του εθνάρχη, τον οποίο και ακολουθεί στη Θεσσαλονίκη, από όπου ξεκινά το ιστορικό «Κίνημα της Εθνικής Αμυνας». Μετά την επικράτησή του ο Παπανδρέου θα διορισθεί γενικός διοικητής Αιγαίου και θα παίξει σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό του στρατού κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Φανατικός βενιζελικός και φανατικός αντιβασιλικός θα καταδικασθεί σε 18 μήνες φυλάκιση για αντιβασιλικό άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς». Το 1945, όμως, θα έχει άλλη άποψη για τη βασιλεία. Οι Αγγλοι είχαν επιβάλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου. Από τους Φιλελεύθερους Βενιζέλος, Παπανδρέου και Γονατάς τάσσονται υπέρ της βασιλείας και μόνο ο Σοφούλης εναντίον. Μάλιστα ο Παπανδρέου πρότεινε στον βρετανό πρεσβευτή Λήπερ σε συνδυασμό με τη βασιλεία ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα. Ηταν προφανές ότι υπεδείκνυε τον εαυτό του για πρωθυπουργό. Τότε πρωθυπουργός ήταν ακόμη ο Πλαστήρας.

Στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση του 1923 θα εκλεγεί πληρεξούσιος της Λέσβου και στην κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου θα αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα του αναθέσει το υπουργείο Παιδείας. Θα αφήσει ιστορικό έργο. Στα δύο χρόνια θα επιφέρει ριζικές αλλαγές σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και θα προωθήσει ένα μοναδικό πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων. Πολλά από αυτά τα νεοκλασικά κτίρια κοσμούν πολλές περιφέρειες της χώρας.

Το 1936 διαφωνεί με την ανάθεση, από τον βασιλιά, στον Μεταξά της πρωθυπουργίας, μετά τον θάνα το του Δεμερτζή, και στη Βουλή προειδοποιεί για δικτατορικά σχέδια των Ανακτόρων και του Μεταξά. Θα είναι και από τους πρώτους που θα σταλούν σε εξορία μέχρι και τον πόλεμο του 1940.

Το 1942 θα μετάσχει στην Αντίσταση και θα συλληφθεί από τους Ιταλούς. Θα παραμείνει δύο χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1944 θα διαφύγει στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονταν η εξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού, πολλοί εξόριστοι πολιτικοί και ισχυρές στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις. Η άφιξή του στην Αίγυπτο συμπίπτει με την ανταρσία στο αντιτορπιλικό «Πίνδος» από δυνάμεις που επρόσκειντο στους κομμουνιστές. Η κατάσταση είναι δραματική. Οι Αγγλοι απειλούν να ανατινάξουν όλο τον ελληνικό στόλο. Τη λύση θα δώσει ο ναύαρχος Π. Βούλγαρης. Με 200 κομάντος κάνει «ρεσάλτο» στα πλοία και συλλαμβάνει τους στασιαστές. Θα «επιβραβευθεί» έναν χρόνο αργότερα όταν κληθεί από τους Αγγλους να αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία τον «αποπεμφθέντα» Πλαστήρα.

Η στάση στο Ναυτικό επιφέρει το τέλος της πρωθυπουργίας του Βενιζέλου. Ερχεται η σειρά του Γεωργίου Παπανδρέου. Στόχος του Τσόρτσιλ ήταν ο σχηματισμός «Συμμαχικής Κυβέρνησης». Συγκαλείται η ιστορική διάσκεψη του Λιβάνου, στην οποία μετέχουν ο Πορφυρογένης από το ΕΑΜ, ο στρατηγός Σαράφης από τον ΕΛΑΣ και ο Κομνηνός Πυρομάγλου από τον ΕΔΕΣ. Με την απαράμιλλη ευγλωττία του και ισχυρά επιχειρηματολογία ο Γεώργιος Παπανδρέου θα οδηγήσει τη διάσκεψη στην υπογραφή του «Εθνικού Συμβολαίου», που έθετε τις προϋποθέσεις της ειρήνευσης και της αποκατάστασης της ενιαίας κυβερνητικής εξουσίας. Στις 3 Ιανουαρίου 1945 θα αντικατασταθεί από τον στρατηγό Πλαστήρα. Στις εκλογές του 1946 θα συμπράξει με τον Βενιζέλο και τον Κανελλόπουλο και θα εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk