Ο ΟΑΕΔ για την άδεια μητρότητας

Ο ΟΑΕΔ για την άδεια μητρότητας | tovima.gr

Η εξάμηνη άδεια μητρότητας δίδεται σε όλες τις μητέρες με κύριο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ και ενεργό εργασιακή σχέση. Η παροχή δεν ισχύει για τα Ταμεία που δίδουν υψηλότερες παροχές, όπως παραδείγματος χάριν περισσότερο χρόνο απουσίας.

Αυτό σημειώνει ο ΟΑΕΔ, απαντώντας σε δημοσιεύματα και ερώτηση βουλευτών σχετικά με την περικοπή της άδειας μητρότητας. Στην απάντηση του Οργανισμού διατυπώνονται τα εξής:

1. Είναι ανακριβές ότι η εξάμηνη άδεια μητρότητας συναρτάται με τα επικουρικά ταμεία στα οποία είναι ασφαλισμένες οι δικαιούχοι. Το μόνο που απαιτείται ο κύριος φορέας ασφάλισης να είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 2. Είναι επίσης ανακριβές ότι η άδεια αυτή προϋποθέτει η ασφαλισμένη να αμείβεται με τον βασικό μισθό. Προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να διαθέτουν ενεργό εργασιακή σχέση.

3. Η προνομία αυτή δόθηκε στη μεγάλη πλειονότητα των γυναικών οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διέπονται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι σε άλλα Ταμεία, επειδή κάποια άλλα Ταμεία έχουν ήδη περισσότερες παροχές (π.χ. χρόνο απουσίας) και η προσθήκη της συγκεκριμένης αυτής παροχής αντί να αμβλύνει θα διευρύνει τις υφιστάμενες ανισότητες. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη πιστωθεί περίπου 2.000 λογαριασμοί νέων μητέρων, οι οποίες έκαναν χρήση του νέου αυτού θεσμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk