Ο ήλιος μπορεί να σκοτώσει

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να στοιχίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή, όπως επανειλημμένως έχουν προειδοποιήσει οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι καρκίνοι του δέρματος, με πρώτο και κύριο το μελάνωμα, οι οποίοι σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο προκαλούν 60.000 θανάτους τον χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ενοχη» για τα χιλιάδες θύματα ετησίως δεν είναι άλλη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου (UVΑ και UVΒ), η οποία εκτός από καρκίνους του δέρματος μπορεί να «πυροδοτήσει» την εμφάνιση πλήθους άλλων προβλημάτων για τον οργανισμό, όπως εγκαύματα, καταρράκτη αλλά και γήρανση του δέρματος.

Αν και λίγη λιακάδα είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, η υπερβολή είναι επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα. Κάθε χρόνο καταγράφονται 48.000 θάνατοι από μελάνωμα και 12.000 θάνατοι από άλλους κακοήθεις όγκους του δέρματος που δημιουργούν μεταστάσεις. Το 90% των περιστατικών αυτών θα μπορούσε να προληφθεί με απλά μέτρα προφύλαξης, όπως είναι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, η εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας ακόμη και μέσα στην πόλη, καθώς και η αποφυγή του σολάριουμ, σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ.

Ο μεγαλύτερος «εχθρός» της υγείας που συνδέεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο δεν είναι άλλος από το μελάνωμα, μια μορφή καρκίνου των δερματικών κυττάρων που παράγουν μελανίνη για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Αν η διάγνωση του μελανώματος γίνει εγκαίρως, τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες ίασης του ασθενούς μετά την αφαίρεση του αρχικού όγκου- οποιοσδήποτε σκουρόχρωμος σπίλος αλλάξει υφή ή μέγεθος πρέπει να ελέγχεται από ειδικό. Σε περίπτωση όμως που δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου και εμφανιστούν μεταστάσεις, τότε οι πιθανότητες ίασης είναι ελάχιστες και συνήθως το προσδόκιμο ζωής των ασθενών πολύ μικρό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk