Μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

O πληθωρισμός, ως παγκόσμιο φαινόμενο, επανήλθε τους τελευταίους μήνες με ένταση και θέτει νέες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική όλων των χωρών. Υστερα από δύο και πλέον δεκαετίες, που οι μεταβολές στο επίπεδο των τιμών ήταν σχετικά μικρές, η κατάσταση άλλαξε από το καλοκαίρι του 2007. Στο επίπεδο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί φέτος μεταξύ 3,2% και 3,6% σε μέσα επίπεδα. Η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη των διεθνών τιμών βασικών εμπορευμάτων, όπως είναι το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και άλλες πρώτες ύλες.

O πληθωρισμός, ως παγκόσμιο φαινόμενο, επανήλθε τους τελευταίους μήνες με ένταση και θέτει νέες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική όλων των χωρών. Υστερα από δύο και πλέον δεκαετίες, που οι μεταβολές στο επίπεδο των τιμών ήταν σχετικά μικρές, η κατάσταση άλλαξε από το καλοκαίρι του 2007. Στο επίπεδο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί φέτος μεταξύ 3,2% και 3,6% σε μέσα επίπεδα.

Η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη των διεθνών τιμών βασικών εμπορευμάτων, όπως είναι το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και άλλες πρώτες ύλες. Η τιμή του πετρελαίου άγγιξε πρόσφατα και τα 140 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με υψηλά ποσοστά και αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Διεθνών Οργανισμών, να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων οφείλεται κατά βάση σε παράγοντες όπως η αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες και η μειωμένη διεθνής παραγωγή.

Οι συνέπειες του πληθωρισμού είναι εμφανείς στην οικονομία και την κοινωνία όλων των χωρών και επηρεάζουν ιδιαίτερα τις φτωχότερες εισοδηματικά τάξεις. Πέραν των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί, ο πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά και τις προοπτικές ανάπτυξης. Οι προβλέψεις των Διεθνών Οργανισμών επιβεβαιώνουν την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, ως συνέπεια της αύξησης των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων και της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, επίσης πέρυσι το καλοκαίρι.

Οι επιπτώσεις από τον διεθνή πληθωρισμό γίνονται αντιληπτές και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο – γιατί το πρόβλημα είναι διεθνές – έχουμε αναλάβει στην Ελλάδα σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο στο επίπεδο των τιμώνώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος έλεγχος των τιμών και να μην υπάρχουν υπερβολικές ανατιμήσεις- όσο και στο επίπεδο της στήριξης των εισοδημάτων. Εχουμε και εφέτος σημαντικές αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Εχουμε προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν τα μεσαία εισοδήματα. Από τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται και το Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, το ταμείο για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής. Με μέτρα τα οποία θα είναι στοχευμένα ακριβώς σε αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή συγκυρία.

Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είναι υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk