Σκληρό ροκ από τα δεξιά θα πρέπει να περιμένει η κυβέρνηση στη νέα Βουλή, καθώς οι δέκα εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ φιλοδοξούν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη την εξωτερική πολιτική, τη μετανάστευση, καθώς και κοινωνικά θέματα. Τα επονομαζόμενα εθνικά θέματα θα είναι ο προνομιακός χώρος στον οποίον θα κινηθεί το πέμπτο κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν πρέπει να αποκλείεται και η σύμπλευση του ΛΑΟΣ με τη ΝΔ σε ορισμένα ζητήματα, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ.Καρατζαφέρης είπε ξεκάθαρα το βράδυ της Κυριακής.

Στελέχη του κόμματος χωρίζουν την πολιτική που φιλοδοξεί να ακολουθήσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΛΑΟΣ σε δύο άξονες. Πρώτος άξονας είναι η εξωτερική πολιτική- εθνική κυριαρχία και δεύτερος τα κοινωνικά ζητήματα. Στον πρώτο άξονα περιλαμβάνονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), με την οποία ο ΛΑΟΣ διαφωνεί. Σε σχέση με την ΕΕ διευκρινίζουν ότι είναι υπέρ μιας στάσης « διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας », καθώς θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι παθητικός δέκτης των αποφάσεων που λαμβάνονται εκτός συνόρων, από τις Βρυξέλλες.

Στον άξονα των κοινωνικών ζητημάτων τα στελέχη του κόμματος διακρίνουν τομείς όπως η ακρίβεια, το Ασφαλιστικό και η προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαιτέρως επιθετικοί αναμένονται οι βουλευτές σε ζητήματα όπως η τραπεζική πολιτική. « Επικρίνουμε τη δουλοκτητική σχέση που δημιουργείται μεταξύ τράπεζας και φτωχού δανειολήπτη » επισημαίνει στέλεχος του κόμματος. Από τους στόχους του κόμματος δεν ξεφεύγει ούτε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το περιβάλλον (βιομηχανική ρύπανση Ασωπού, Κηφισός, ΧΥΤΑ, Εθνικά Πάρκα Σχοινιά και Πάρνηθας κτλ.).

Εκτός από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρη ο οποίος δεν έχει επιλέξει ακόμη αν θα κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης ή της Β΄ Αθηνών, εκλέγονται ακόμη εννέα βουλευτές στις περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, Σερρών και Λάρισας. Με δεδομένες τις σκληρές επί των εθνικών θεμάτων απόψεις των τεσσάρων από τους δέκα εκλεγέντες του κόμματος (κκ. Μ.Βορίδης – Αττικής, Αδ.Γεωργιάδης – Β΄ Αθηνών, Αθ.Πλεύρης – Α΄ Αθηνών, Κυρ. Βελόπουλος – Β΄ Θεσσαλονίκης) η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το είδος της αντιπολίτευσης η οποία θα ασκηθεί από την πλευρά του ΛΑΟΣ σε κρίσιμους τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Οποιαδήποτε κοινοβουλευτική αναφορά επί ζητημάτων όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να πυροδοτήσουν εκρήξεις από την πλευρά των εδράνων του ΛΑΟΣ, οι βουλευτές του οποίου δεν θα διστάσουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για εθνική μειοδοσία.