«Μέρος του προβλήματος ο Πρωθυπουργός»

O ι παραλείψεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις ενέργειες προς τη Siemens (ή κατά αυτής), με στόχο τη διαλεύκανση του σκανδάλου των χρηματοδοτήσεων, βρίσκονται στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πέραν όμως αυτού επισημάνθηκε και η ανάγκη επαγρύπνησης του ΠαΣοΚ- μεταξύ άλλων και λόγω της εκτίμησης ότι θα επιχειρηθεί και πάλι να τοποθετηθεί ο ίδιος ο κ. Γ.Παπανδρέου στο «κάδρο της υπόθεσης». Βάσει πολλών εισηγήσεων το κόμμα εφέτος θα πρέπει να ξεχάσει (πάλι.

O ι παραλείψεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις ενέργειες προς τη Siemens (ή κατά αυτής), με στόχο τη διαλεύκανση του σκανδάλου των χρηματοδοτήσεων, βρίσκονται στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πέραν όμως αυτού επισημάνθηκε και η ανάγκη επαγρύπνησης του ΠαΣοΚ- μεταξύ άλλων και λόγω της εκτίμησης ότι θα επιχειρηθεί και πάλι να τοποθετηθεί ο ίδιος ο κ. Γ.Παπανδρέου στο «κάδρο της υπόθεσης».

Βάσει πολλών εισηγήσεων το κόμμα εφέτος θα πρέπει να ξεχάσει (πάλι…) τις διακοπές, ούτως ώστε με απώτατο χρονικό όριο τη ΔΕΘ να είναι «έτοιμο για όλα». Διατυπώθηκε μάλιστα και η εκτίμηση ότι μετά το πέρας του 12μήνου από τις προηγούμενες εκλογές το ΠαΣοΚ πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας (και αυτό όχι μόνο εν όψει ευρωεκλογών).

Το ΠαΣοΚ εξετάζει και τις δικές του δυνατότητες, ούτως ώστε να κληθεί η Siemens ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση διερευνά το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά- αν και από κάποιες πλευρές προβάλλονται ήδη νομικές και πολιτικές ενστάσεις.

Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμιζε ότι ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου 2008, όταν συζητούνταν στη Βουλή το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, ο κ. Παπανδρέου είχε καλέσει την κυβέρνηση να στραφεί νομικά κατά της μητρικής εταιρείας και του ελληνικού παραρτήματος, ζητώντας αποζημιώσεις, καθώς και να κινήσει διαδικασίες κατά των φυσικών αυτουργών.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση υπέβαλε συγκεκριμένα πέντε προτάσεις, ζητώντας:

1) Τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. 2) Να κινηθεί η κυβέρνηση νομικά κατά της Siemens, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

3) Να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές, όπως για παράδειγμα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

4) Να κινηθεί η ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», υπό τον κ. Γ.Ζορμπά, και 5) Να αποκλειστεί η Siemens από τις διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα του Δημοσίου.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής και η πολιτική ζωή είναι υπό ομηρεία και αναφέρθηκε στην «ανάγκη απελευθέρωσης », ενώ τον κατηγόρησε ότι «προκαλεί πολιτικές εκτροπές για να καλύψει τις αμαρτίες της κυβέρνησής του». Συνεχίζοντας τόνισε ότι ευθύνες δεν έχουν μόνο οι ένοχοι αλλά και όσοι συγκαλύπτουν, προειδοποιώντας ότι οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν. Προσέθεσε δε ότι απαιτείται πολιτικό και προσωπικό θάρρος για την αποκάλυψη της αλήθειας, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός «αδυνατεί και φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες του», χαρακτηρίζοντάς τον «μέρος του προβλήματος».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για «σοβαρό πολιτικό πρόβλημ α », επισημαίνοντας τη φιλοξενία του υπουργού από εταιρεία που έπαιρνε προμήθειες του Δημοσίου. «Το πρόβλημα δεν είναι απλώς τα παραστατικά του ξενοδοχείου. Οι πολίτες ρωτούν: Αυτό μόνο είναι το σκάνδαλο;Πού πήγαν τα τεράστια ποσά για τα οποία μας μιλά η δικαιοσύνη από τη Γερμανία;Πάλι θα συγκαλυφθούν όλα όπως και στις άλλες υποθέσεις;» κατέληξε λέγοντας ο κ. Παπανδρέου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk