Καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται οι συνέπειες θα είναι όλο και πιο έντονες για την ελληνική οικονομία

Με δεμένα χέρια εμφανίζεται η κυβέρνηση

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ από τις καλοκαιρινές διακοπές θα βρει την κυβέρνηση και τους πολίτες αντιμέτωπους με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης την οποία βιώνει η παγκόσμια οικονομία και επηρεάζουν και την ελληνική θα είναι ακόμη πιο αισθητές. Και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται εντονότερες, καθώς σήμερα τίποτε δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να ανατρέψει τη δυναμική την οποία έχουν δημιουργήσει οι ακριβές πρώτες ύλες (πετρέλαιο, τρόφιμα, εμπορεύματα κτλ.), η αναταραχή του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και το φάντασμα της ύφεσης που πλανάται πάνω από ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, όπως αυτές των ΗΠΑ και της ευρωζώνης. Στο σκηνικό αυτό, οι δυνατότητες τις οποίες διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ελάχιστες. Αυτό το γνωρίζει καλά ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θα πρέπει να αντικρούσει από το προσεχές φθινόπωρο ένα συνεχώς διογκούμενο κύμα αιτημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με τα έσοδα του προϋπολογισμού να καταγράφουν σημαντική υστέρηση και τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν στενά τους κρατικούς λογαριασμούς, το οικονομικό επιτελείο δυσκολεύεται να διαμορφώσει ένα πειστικό πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων για να το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ από τις καλοκαιρινές διακοπές θα βρει την κυβέρνηση και τους πολίτες αντιμέτωπους με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης την οποία βιώνει η παγκόσμια οικονομία και επηρεάζουν και την ελληνική θα είναι ακόμη πιο αισθητές. Και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται εντονότερες, καθώς σήμερα τίποτε δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να ανατρέψει τη δυναμική την
οποία έχουν δημιουργήσει οι ακριβές πρώτες ύλες (πετρέλαιο, τρόφιμα, εμπορεύματα κτλ.), η αναταραχή του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και το φάντασμα της ύφεσης που πλανάται πάνω από ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, όπως αυτές των ΗΠΑ και της ευρωζώνης. Στο σκηνικό αυτό, οι δυνατότητες τις οποίες διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ελάχιστες. Αυτό το γνωρίζει καλά ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θα πρέπει να αντικρούσει
από το προσεχές φθινόπωρο ένα συνεχώς διογκούμενο κύμα αιτημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με τα έσοδα του προϋπολογισμού να καταγράφουν σημαντική υστέρηση και τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν στενά τους κρατικούς λογαριασμούς, το οικονομικό επιτελείο δυσκολεύεται να διαμορφώσει ένα πειστικό πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων για να το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Η μεγαλύτερη συνέπεια της κρίσης είναι η επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών από την ακρίβεια την οποία προκαλεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Ο πληθωρισμός, που σήμερα βρίσκεται στο 4,9%, αναμένεται να ξεπεράσει το 5% ως το τέλος του έτους. Σε αυτό θα συμβάλει η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, η οποία οδεύει προς τα 150 δολάρια το βαρέλι και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει σε διψήφιο αριθμό. Σύμφωνα με τους αναλυτές πιο εύκολο θεωρείται να πλησιάσει τα 200 δολάρια παρά το 100 δολάρια το βαρέλι. Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων, καθώς πλέον η κερδοσκοπία έχει τον πρώτο λόγο και στις αγορές αυτές.

Επίσης, η κρίση έχει κάνει ακριβότερα και τα δάνεια. Τα νοικοκυριά που δανείστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να αγοράσουν σπίτι πληρώνουν σήμερα πολύ μεγαλύτερη δόση. Και όσο η κατάσταση στη χονδρική αγορά χρήματος (διατραπεζική αγορά) δεν ομαλοποιείται, η εξυπηρέτηση των δανείων θα παραμένει ακριβή. Η άνοδος των επιτοκίων έχει οδηγήσει παράλληλα στη συγκράτηση του δανεισμού. Η ζήτηση για στεγαστικά έχει περιοριστεί, ενώ υποχώρηση καταγράφεται και στα καταναλωτικά δάνεια, καθώς τα νοικοκυριά εξαιτίας της κρίσης περιορίζουν την κατανάλωση. Η μείωση του δανεισμού πλήττει ήδη την οικοδομή και την κατανάλωση, τάση η οποία, αν συνεχιστεί, θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη. Ηδη κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους, ενώ τραπεζίτες και οικονομολόγοι δεν αποκλείουν η αύξηση του ΑΕΠ το 2009 να περιοριστεί κάτω από το 3%.

Η ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την πορεία των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, όπως των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, που απειλούνται από ύφεση. Σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης δεν αποκλείεται να οδηγήσει εκ νέου την ανεργία σε διψήφιο αριθμό, από 7,7% τον Απρίλιο.

Σε αυτό το σκηνικό τα περιθώρια ελιγμού της κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Οπως προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στην πρώτη ομιλία του ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, δεν θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και τα όποια μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων θα πρέπει να είναι στοχευμένα.

Ο κ. Προβόπουλος αναλύοντας τη διεθνή οικονομική συγκυρία είπε ότι «η άνοδος των τιμών του πετρελαίου,των τροφίμων και των πρώτων υλών σημαίνει μεταφορά εισοδήματος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των χωρών που εισάγουν βασικά εμπορεύματα προς τις χώρες που εξάγουν τα εμπορεύματα αυτά». Πρόσθεσε δε ότι «ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν κάτι για να ανακτήσουν αυτό το χαμένο εισόδημα» και τόνισε ότι «οι προσπάθειες να επιρρίψουν τις απώλειες οι μεν στους δε στο τέλος θα εντείνουν τις δυσάρεστες συνέπειες για όλους, διότι θα οδηγήσουν σε άλμα του πληθωρισμού,όπως συνέβη κατά τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970».

«Τα σφάλματα που διαπράχθηκαν την εποχή που βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τα περιστατικά των δύο πρώτων πετρελαϊκών κρίσεων, δηλαδή η χαλάρωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 της δημοσιονομικής,της νομισματικής και της εισοδηματικής πολιτικής,δεν πρέπει να επαναληφθούν» τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη σήμερα ανάμεσα στους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι προτείνουν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Ωστόσο ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει την ανάγκη σε πρώτη φάση να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. «Στην Ελλάδα αυτό πρέπει και μπορεί να γίνει με στοχευμένες παρεμβάσεις και με τρόπους που δεν θα θέσουν εκτός τροχιάς τις δημοσιονομικές προοπτικές» είπε ο κ. Προβόπουλος. Τον τρόπο αυτόν αναζητεί ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος με δεδομένη την κατάσταση του προϋπολογισμού ευελπιστεί σε μια παράταση του στόχου της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία πέραν του 2010, ώστε να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός ένα πειστικό πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk