Τα επιτελεία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για αναμέτρηση με την κυβέρνηση

Με αιχμή την οικονομία η «επέλαση» της Αριστεράς

Για φθινοπωρινή «επέλαση» προετοιμάζονται τα κόμματα της Αριστεράς, με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ο συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ήδη δραστηριοποιείται για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ την ίδια ημέρα στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου δίνουν το δικό τους ραντεβού με τους εργαζομένους οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ.

Με αιχμή την οικονομία η «επέλαση» της Αριστεράς | tovima.gr

Για φθινοπωρινή «επέλαση» προετοιμάζονται τα κόμματα της Αριστεράς, με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ο συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ήδη δραστηριοποιείται για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ την ίδια ημέρα στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου δίνουν το δικό τους ραντεβού με τους εργαζομένους οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιτελεία των δύο κομμάτων αναμένουν ένα «θερμό» φθινόπωρο και προετοιμάζονται για αναμέτρηση με την κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν δραματική πορεία για τα ελληνικά νοικοκυριά και για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η οικονομία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών πρωτοβουλιών τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα φαινόμενα κρίσης του δικομματικού συστήματος που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις δημοσκοπήσεις, μέσα στο κλίμα των αποκαλύψεων για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens, εκτιμούν ότι θα οξυνθούν περαιτέρω. Οι αναλύσεις που κάνουν οι επιτελείς του ΚΚΕ υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να υπάρξει αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στην κατεύθυνση της δημιουργίας διπολικών σχημάτων «αν ο δικομματισμός πάψει να προσφέρεται ως πιο κατάλληλο μέσο για τη χειραγώγηση των λαϊκών δυνάμεων» . Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τον ΣΥΝ, καθώς προεξοφλούν σύγκλισή του με το ΠαΣοΚ. Μέσα στο κλίμα αυτό το ΚΚΕ προγραμματίζει δυναμική παρουσία το επόμενο διάστημα, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος (Νοέμβριος 1918), ενώ τον προσεχή Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί η διεξαγωγή του 19ου συνεδρίου του και την ίδια στιγμή τα σενάρια περί διαδοχής στην ηγεσία συνεχίζουν να υφίστανται. Το μεγάλο στοίχημα όμως που θέτει ο Περισσός είναι η μάχη των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου, στην οποία θα επιχειρήσει να «ρίξει» από νωρίς τις δυνάμεις του, ενώ ήδη έχει δώσει στη δημοσιότητα την εκλογική διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στην οικονομία «ποντάρουν» και στον ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι «η ακρίβεια,η αισχροκέρδεια και οι μίζες έχουν πάρει συγκλονιστικές διαστάσεις». Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου είναι ότι την κρίση του δικομματισμού θα επιταχύνουν περαιτέρω οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, η οποία βρίσκεται σε νέα φάση δικαστικής διερεύνησης. Σε αυτό το κλίμα, η επιδίωξη του ΣΥΝ είναι να αναπτύξει εκείνες τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο «ώστε να μετατραπεί η δυσαρέσκεια σε ενεργητική αντιπαράθεση και ουσιαστική ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση των πολιτών» εις βάρος των δύο μεγάλων κομμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει ο ΣΥΝ για τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, απ΄ το οποίο απορροφά σύμφωνα με τις μετρήσεις ψηφοφόρους και ελπίζει σε «παγίωση» των «διαρροών» αυτών.

Παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική της συσπείρωσης των αριστερών, οικολογικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει αποφασίσει την ανανέωση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος μέσω προγραμματικού συνεδρίου. Μια διαδικασία η οποία εγκυμονεί συγκρούσεις με την «ανανεωτική πτέρυγα», η οποία διαβλέπει μέσω της αλλαγής του προγράμματος τον κίνδυνο να χάσει ο ΣΥΝ τα ανανεωτικά και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του. Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, για τον ΣΥΝ λαμβάνουν χαρακτηριστικά γενικής πολιτικής αναμέτρησης. «Δεν θα κριθεί μόνον η εκπροσώπηση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά η κυβερνητική πολιτική, η φθορά του δικομματισμού στο φόντο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk