Προειδοποίηση Αλογοσκούφη προς Καραμανλή για επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών από το ερχόμενο φθινόπωρο

«Μαύρος» Σεπτέμβρης για την οικονομία

ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣστην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που εμφανίζει η οικονομία είναι αυτόν τον καιρό ο Πρωθυπουργός, αναμένοντας ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των οικονομικών δεικτών από το φθινόπωρο. Ο κ. Κ. Καραμανλής καλεί σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, αναζητώντας μαζί του λύσεις και «αντίδοτα» στην κρίση που συρρικνώνει καθημερινά το εισόδημα των Ελλήνων, ωστόσο οι διαδοχικές συσκέψεις δεν δείχνουν ικανές να αποδώσουν κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο υπουργός του τον προειδοποιεί ότι τον περιμένει «μαύρος» Σεπτέμβρης, αφού ο πληθωρισμός ολοένα «ψηλώνει», η τρύπα που έχει δημιουργήσει στον προϋπολογισμό η διεθνής κρίση διαρκώς μεγαλώνει και οι προοπτικές ανάκαμψης μετατρέπονται σε όνειρο καλοκαιρινής νυκτός! Με τα δεδομένα αυτά ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται πλέον να εμφανιστεί με άδεια χέρια στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και να εγκρίνει ένα σχέδιο περικοπών των δαπανών στα υπουργεία που του εισηγείται ο κ. Αλογοσκούφης, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από τους άλλους υπουργούς.

ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣστην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που εμφανίζει η οικονομία είναι αυτόν τον καιρό ο Πρωθυπουργός, αναμένοντας ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των οικονομικών δεικτών από το φθινόπωρο. Ο κ. Κ. Καραμανλής καλεί σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.
Αλογοσκούφη, αναζητώντας μαζί του λύσεις και «αντίδοτα» στην κρίση που συρρικνώνει καθημερινά το εισόδημα των Ελλήνων, ωστόσο οι διαδοχικές συσκέψεις δεν δείχνουν ικανές να αποδώσουν κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο υπουργός του τον προειδοποιεί ότι τον περιμένει «μαύρος» Σεπτέμβρης, αφού ο πληθωρισμός ολοένα «ψηλώνει», η τρύπα που έχει δημιουργήσει στον προϋπολογισμό η διεθνής κρίση διαρκώς
μεγαλώνει και οι προοπτικές ανάκαμψης μετατρέπονται σε όνειρο καλοκαιρινής νυκτός! Με τα δεδομένα αυτά ο Πρωθυπουργός αναγκάζεται πλέον να εμφανιστεί με άδεια χέρια στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και να εγκρίνει ένα σχέδιο περικοπών των δαπανών στα υπουργεία που του εισηγείται ο κ. Αλογοσκούφης, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από τους άλλους υπουργούς.

Π ολλοί πιστεύουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλήςαισθάνεται «στριμωγμένος» από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση της Siemens, από τη δικαστική έρευνα εις βάρος της διοίκησης του ΟΤΕ και από τις πυρκαϊές που ξεπηδούν καθημερινά σε ολόκληρη την χώρα. Τα ζητήματα αυτά πράγματι τον απασχολούν, αλλά εκείνο που πραγματικά τον ανησυχεί και τον τρομάζει είναι η πορεία της οικονομίας, η οποία, από την άνοιξη και μετά, έχει εκτραπεί εντελώς από τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού του επιτελείου.

Ο κ. Γ.Αλογοσκούφης τον έχει από καιρό ενημερώσει ότι η κρίση είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και εύρωστες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν πια ούτε τους φόρους τους, προκαλώντας πρόσθετη απώλεια εσόδων του Δημοσίου, εκτός των απωλειών που προκαλεί η διεθνής κρίση και η αύξηση των επιτοκίων. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, ώστε ο υπουργός δηλώνει αδυναμία να προσδιορίσει με ακρίβεια τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού νωρίτερα από τον Νοέμβριο, αφού κανείς δεν ξέρει που θα έχει φθάσει τότε η τιμή του πετρελαίου και πόσο μεγάλη ζημιά θα έχουν προκαλέσει στην οικονομία τα κύματα ακρίβειας και κερδοσκοπίας που πλήττουν την αγορά.

Ο κ. Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στον πρωθυπουργό στα τέλη Αυγούστου, έτσι ώστε ο κ. Καραμανλής να παρουσιάσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Σεπτεμβρίου. Ως τότε θα έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση των προβλέψεων του ισχύοντος προϋπολογισμού (τη δεύτερη μέσα στο 2008 μετά την πρώτη, του Απριλίου), γεγονός που αποκαλύπτει τον πανικό που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, προειδοποιώντας, όμως, από τώρα ότι δεν θα μπορεί να είναι τόσο νωρίς απόλυτα ακριβής, πλην της γενικής κατεύθυνσης ότι ο προϋπολογισμός του 2009 θα είναι αρκετά «σφιχτός» και καθόλου γενναιόδωρος.

Παρά το γεγονός ότι το 2009 είναι εκλογική χρονιά λόγω των προγραμματισμένων ευρωεκλογών του Ιουνίου, ο κ. Καραμανλής έχει ήδη ανακοινώσει στον υπουργό του ότι δεν θέλει προεκλογικό προϋπολογισμό, ούτε προβλέψεις για δαπάνες παροχών. Αντιθέτως έχει ήδη εγκρίνει την κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή- για να ψηφιστεί ως τα τέλη Αυγούστου-, με το οποίο θα ψαλιδίζονται σημαντικά οι δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και τα κονδύλια στους τομείς της Υγείας (για προμήθειες νοσοκομείων) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τις δεσμεύσεις για αυξήσεις που έχει ήδη αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός κ. Πρ.Παυλόπουλος.

Ο κ. Καραμανλής έχει επίσης δώσει τη συγκατάθεσή του στον κ. Αλογοσκούφη για μηδενικές αυξήσεις το 2009 στους προϋπολογισμούς των υπουργείων, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί διεκδικούν αυξήσεις των κονδυλίων τους, υποστηρίζοντας ότι και αυτά συρρικνώθηκαν από τη διεθνή κρίση! Η απόφαση του κ. Αλογοσκούφη να μην εγκρίνει αυξήσεις στις δαπάνες των υπουργείων προκαλεί ήδη τις πρώτες ενδοκυβερνητικές έριδες, όπως αυτή που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος διεκδικεί αύξηση των κονδυλίων για τις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας επισημαίνουν εξάλλου με εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό και οι αναλυτές της κυβέρνησης, οι οποίοι του υπενθυμίζουν ότι η οικονομία είναι το μοναδικό θέμα που μπορεί να προκαλέσει εκλογική «ζημιά» στη ΝΔ.

Οπως παρατηρούν στις αναλύσεις που έχουν ήδη στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου, τα σκάνδαλα και οι καταγγελίες κακοδιαχείρισης δεν επηρεάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων, επειδή η πολίτες θεωρούν αυτά τα φαινόμενα δεδομένα για όλα τα κόμματα. Αντιθέτως η μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των Ελλήνων έχει αποδειχθεί ότι πλήττει μόνον την κυβέρνηση, δημιουργώντας της τραύματα που δύσκολα μπορούν να επουλωθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk