Μαύρο βλέπουν το μέλλον οι Ελληνες

▅ Ο Ελληνας φοβάται την παγκοσμιοποίηση περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, ενώ θεωρεί αρνητική για τους γεωργούς την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ▅ Για πρώτη φορά οι Ελληνες εμφανίζονται να μην είναι στην πλειονότητά τους πεπεισμένοι ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ υπήρξε «κάτι καλό» ▅ Το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι τους ερχόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί ενώ μόλις το 10% αναμένει βελτίωση

▅ Ο Ελληνας φοβάται την παγκοσμιοποίηση περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, ενώ θεωρεί αρνητική για τους γεωργούς την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ
▅ Για πρώτη φορά οι Ελληνες εμφανίζονται να μην είναι στην πλειονότητά τους πεπεισμένοι ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ υπήρξε «κάτι καλό»
▅ Το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι τους ερχόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί ενώ μόλις το 10% αναμένει βελτίωση
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Eλλάς Ελλήνων ανησυχούντων για την οικονομία, δύσπιστων προς την κυβέρνηση και ελαφρώς ευρωσκεπτικιστών. Αυτή είναι η εικόνα του μέσου Ελληνα έτσι όπως σκιαγραφείται από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Η δημοσκόπηση αφορά την εικόνα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης από το φθινόπωρο του 2007 ως την άνοιξη του 2008 και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε επί δείγματος 1.000 ατόμων από την ΙCΑΡ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ο μέσος Ελληνας δεν κρύβει την απαισιοδοξία του ως προς τα μελλούμενα. Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τους ερχόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί, ενώ μόλις το 10% αναμένει βελτίωση. Στην ΕΕ των «27» επιδείνωση στις εθνικές οικονομίες αναμένει το 46% των ερωτηθέντων και βελτίωση το 16%. Πριν από έξι μήνες ωστόσο ο μέσος Ελληνας εμφανιζόταν σχετικώς πιο αισιόδοξος, αφού βελτίωση της ελληνικής οικονομίας ανέμενε το 25% και επιδείνωση το 42%. Στην ΕΕ βελτίωση των εθνικών οικονομιών ανέμενε κατά μέσο όρο προ εξαμήνου το 24% των ερωτηθέντων και επιδείνωση το 26%.

Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό των Ελλήνων που πέρασε από τη φάση της αισιοδοξίας ως προς τα οικονομικά της χώρας στη φάση της απαισιοδοξίας αυξήθηκε πάνω από 50%.

Βασικές αιτίες της ανησυχίας των Ελλήνων για τα οικονομικά είναι, όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο, ο φόβος έναντι της ανεργίας αλλά και του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 7% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί (μείωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο). Το 66% εκτιμά ότι θα επιδεινωθεί (αύξηση 24% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο) και το 27% ότι θα παραμείνει στάσιμη (μείωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο).

Η ανησυχία των Ελλήνων για τα οικονομικά αντανακλάται απολύτως, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, στην εικόνα που έχουν για την κυβέρνησή τους. Ετσι, στο ερώτημα «έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της χώρας σας;» θετικά απαντά μόνο ο ένας στους τρεις Ελληνες (34%) έναντι 46% προ εξαμήνου και αρνητικά οι δύο στους τρεις (66%) έναντι 54% προ εξαμήνου. Είναι δε ασφαλώς αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο εξάμηνο τη μεγαλύτερη μείωση αξιοπιστίας στην Ευρώπη εμφανίζουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας (-14%) και της Ελλάδας (-12%). Τάσεις δυσπιστίας αρχίζει όμως να εμφανίζει ο μέσος Ελληνας και έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού τα αποτελέσματα του χθεσινού Ευρωβαρομέτρου εμφανίζουν για πρώτη φορά τους Ελληνες να μην είναι στην πλειονότητά τους πεπεισμένοι πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ υπήρξε «κάτι καλό». Ετσι, ενώ προ εξαμήνου δήλωνε ότι θεωρεί θετικό γεγονός την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ το 62% των ερωτηθέντων Ελλήνων, χθες το ποσοστό αυτό έπεσε στο 47% έναντι 52% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 73% των Ελλήνων (έναντι 80% προ εξαμήνου) εξακολουθεί να πιστεύει πως «σε τελευταία ανάλυση» η χώρα είναι ωφελημένη από τη συμμετοχή της στην ενωμένη Ευρώπη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, παρά τη γενικώς αντίθετη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη, ο μέσος Ελληνας θεωρεί αρνητική για τα συμφέροντα των γεωργών την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Ετσι, στο ερώτημα αν η αγροτική πολιτική θα πρέπει να είναι εθνικής ή κοινοτικής αρμοδιότητας ζήτημα, το 63% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά «εθνικής» και το 37% «κοινοτικής», ενώ στην ΕΕ των «27» τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44% και 51% (το 5% δεν γνωρίζει).

Τέλος, ο μέσος Ελληνας φοβάται την παγκοσμιοποίηση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο. Μόνο το 41% των Ελλήνων πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη έναντι 56% στην ΕΕ. Μεταξύ των χωρώνμελών και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών μόνο οι Τούρκοι είναι περισσότερο φοβισμένοι από τους Ελληνες ως προς το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk