ΔΙΚΗ ΣΙΚΑΤΣΕΚ

Κιβώτια οι φάκελοι για τον Μαυρίδη

ΜΟΝΑΧΟ. Ο πιο «φακελωμένος» συνεργάτης της Siemens Ηellas στη Γερμανία είναι ο Πρόδρομος Μαυρίδης . Και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές εκατοντάδες σελίδες, 500 από τις οποίες αφορούν τις «υπόγειες» τραπεζικές συναλλαγές του μόνο στην Dresdner Βank (εκτός από εκείνες που έγιναν μέσω της ελβετικής UΒS ΑG και της Societe General της Αθήνας). Αυτό αποκάλυψε χθες στο Μόναχο, κατά τη δίκη του πρώην διευθυντή της μητρικής εταιρείας της Siemens Ράινχαρτ…

ΜΟΝΑΧΟ. Ο πιο «φακελωμένος» συνεργάτης της Siemens Ηellas στη Γερμανία είναι ο Πρόδρομος Μαυρίδης . Και αυτό αποτυπώνεται σε πολλές εκατοντάδες σελίδες, 500 από τις οποίες αφορούν τις «υπόγειες» τραπεζικές συναλλαγές του μόνο στην Dresdner Βank (εκτός από εκείνες που έγιναν μέσω της ελβετικής UΒS ΑG και της Societe General της Αθήνας). Αυτό αποκάλυψε χθες στο Μόναχο, κατά τη δίκη του πρώην διευθυντή της μητρικής εταιρείας της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο συνήγορός του Ούβε φον Σάαλφελντ. « Ο φάκελος του Μαυρίδη περιλαμβάνει επτά- οκτώ τραπεζικά βιβλιάρια στην Dresdner Βank, εκατοντάδες κινήσεις λογαριασμών,ήτοι εμβάσματα προς τον ίδιοή προς δωρολήπτες,καθώς και διάφορα συναφή έγγραφα » είπε. Η καταχώριση των κινήσεων δείχνει να είναι πλήρης, πρόσθεσε. Το μόνο που λείπει είναι τα ονόματα των δωροληπτών. Ο φάκελος, σημείωσε ο κ. φον Σάαλφελντ, συντάχθηκε το 2005 από την Compliance, το τμήμα εσωτερικού ελέγχου και ασφάλειας της Siemens, επιδόθηκε όμως μόλις το 2007 στην αρμόδια εισαγγελέα Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ.

Αναφορά στον κ. Μαυρίδη έκανε και ο Σίκατσεκ όταν κλήθηκε να εξηγήσει πώς τροφοδοτούσε ένα από τα «ειδικά» μαύρα ταμεία του στην UΒS. « Μερικές φορές έπαιρνα περισσότερα λεφτά από τον Φλοριάνι (σ.σ.: o διαχειριστής των μαύρων ταμείων στην Ελβετία) ή έδινα μικρότερα ποσά στον Μαυρίδη, από εκείνα που αρχικά σχεδίαζα » είπε. « Τα ρέστα τα έβαζα σε αυτό το ειδικό ταμείο ».

Το ότι ο κ. Μαυρίδης πρωτοστατούσε στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου φαίνεται και από την πρόσφατη κατάθεση του προκατόχου του κ. Σίκατσεκ στη Siemens Ράινχαρτ Πέτερ Νιντλ, ο οποίος συνυπέγραψε, μεταξύ άλλων, την προγραμματική συμφωνία υπ΄ αριθμόν 8002 της πολυεθνικής με τον ΟΤΕ το 1997 αντί μιζών ύψους 10 και πλέον εκατ. ευρώ. « Την περίοδο 1993-΄96 ο Μαυρίδης μου ζητούσε τακτικά χρήματα για να “καλοπιάσει”, όπως έλεγε, τους πελάτες του. Του έδωσα μερικά εκατομμύρια.Δεν μου έλεγε σε ποιους τα έδινε.Την εποχή εκείνη όμωςη δωροδοκία ήταν νόμιμη » είπε (ως το 1999 η δωροδοκία από γερμανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ήταν όντως νόμιμη, οι μίζες μπορούσαν μάλιστα να αποσβεστούν από τους φόρους. Στη συνέχεια απαγορεύθηκε).

Αλλά και ο κ. Νιντλ ήταν πολύ περισσότερο αναμειγμένος στη δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων από ό,τι έχει παραδεχθεί ως τώρα ο ίδιος. « Το 2003 μάζεψα όλο το υλικόπου αφορούσε τις μίζες του Νιντλ από τη δεκαετία του 1980 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και το εξαφάνισα σε μηχάνημα καταστροφής χαρτιού » δήλωσε χθες ο κ. Σίκατσεκ. « Γιατί αυτό; » ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Νολ. « Νόμιζα ότι δεν είχαν πια καμιά αξία » απάντησε εκείνος.

Ακόμη λιγότερο άρεσε στο δικαστήριο η απάντηση του κατηγορουμένου στο ερώτημα της εισαγγελέως από πού προέρχονταν τα χρήματα ενός άλλου «ειδικού» ταμείου στην Ελβετία, από τα οποία πληρώνονταν τα έξοδα και η αμοιβή των «ταχυδρόμων» που μετέφεραν μαύρο χρήμα σε άλλες χώρες για λογαριασμό της Siemens και μάλιστα χωρίς να είναι υπάλληλοι της πολυεθνικής. « Τα χρήματα αυτά δεν ανήκαν στη Siemens » είπε ο κ. Σίκατσεκ. « Πώς είναι δυνατόν;Δεν θέλετε να μας φανερώσετε το όνομα των κατόχων τους; » επέμεινε η εισαγγελέας. « Κατ΄ εξαίρεση όχι » αντέτεινε εκείνος. Και αυτό το μεγάλο «όχι», το οποίο αποσκοπεί προφανώς στην κάλυψη κάποιου «κολλητού», ίσως να αποβεί μοιραίο για τον κ. Σίκατσεκ. « Ως τώρα έπαιρνα όρκο ότι θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή » έλεγε παρατηρητής της δίκης. « Επειτα όμως από το σημερινό επεισόδιο αμφιβάλλω εντελώς για αυτό ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk