Για προσπάθεια συγκάλυψης της διαδρομής των παράνομων χρηματοδοτήσεων κάνουν λόγο νομικοί κύκλοι

Κάνουν το «μαύρο χρήμα»… αόρατο

Σ ειρά αναπάντητων ερωτημάτων για την τρελή κούρσα του «μαύρου χρήματος» και τον πραγματικό ρόλο του χρηματιστή κ. Σάββα Γιαννακάκη στην υπόθεση της Siemens έχουν προκύψει από τις τελευταίες εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα. Τα νέα ερωτήματα δημιουργήθηκαν από την κατάθεση του επιχειρηματία κ. Βασίλη Τυρογαλά , ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής Μartecninc Βunkering, ο οποίος ενώπιον του εισαγγελέα υποστήριξε ότι το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ που εμβάστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του στην Κύπρο από την Ρlacid Βlue και τη Fairways ήταν για να εξυπηρετήσει τον φίλο του χρηματιστή κ.

Σ ειρά αναπάντητων ερωτημάτων για την τρελή κούρσα του «μαύρου χρήματος» και τον πραγματικό ρόλο του χρηματιστή κ. Σάββα Γιαννακάκη στην υπόθεση της Siemens έχουν προκύψει από τις τελευταίες εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα. Τα νέα ερωτήματα δημιουργήθηκαν από την κατάθεση του επιχειρηματία κ. Βασίλη Τυρογαλά , ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής Μartecninc Βunkering, ο οποίος ενώπιον του εισαγγελέα υποστήριξε ότι το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ που εμβάστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό του στην Κύπρο από την Ρlacid Βlue και τη Fairways ήταν για να εξυπηρετήσει τον φίλο του χρηματιστή κ. Σ. Γιαννακάκη. Και ενώ περίμενε κανείς ότι τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν από τον ίδιο τον κ. Σ. Γιαννακάκη, το υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Και αυτό διότι ο κ. Γιαννακάκης είπε, όπως και ο προηγούμενος από αυτόν κρίκος της αλυσίδας του «μαύρου χρήματος», ότι το ποσό το πήρε από τον κ. Τυρογαλά προκειμένου να διευκολύνει τον φίλο του επιχειρηματία κ. Αλέξανδρο Λέτσα.

Ο κ. Λέτσας όμως είναι ο άνθρωπος ο οποίος, κατά το υπόμνημά του στον εισαγγελέα, δημιούργησε κατ΄ εντολή του κ. Μ. Χριστοφοράκου (πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens και υπόπτου στην υπόθεση) την υπεράκτια Fairways. Κατά συνέπεια, αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο διοχέτευσε από τον τραπεζικό λογαριασμό που διαχειριζόταν ο ίδιος χρήματα τα οποία θα κατέληγαν και πάλι σε αυτόν και τελικώς στον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο εξυπηρετούσε. Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης μιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης. Οπως λένε, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, ώστε να μη φτάσει η έρευνα στους τελικούς αποδέκτες των «παράνομων πληρωμών».

Προς το παρόν τα ερωτήματα παραμένουν. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο εισαγγελέας καλεί συμπληρωματικά για σήμερα τον κ. Λέτσα και την προσεχή Δευτέρα θα λάβει προφορικές εξηγήσεις και από τον κ. Γιαννακάκη.

Ο κ. Λέτσας στο υπόμνημα που κατέθεσε στις 26 Μαΐου στην ουσία «καίει» τον Χριστοφοράκο υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής ενδιαφέροντα: «… μου ζήτησε να ιδρύσω μια υπεράκτια εταιρεία με τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, μέσω της οποίας θα διοχέτευε ορισμένα από τα χρήματα που θα χρειαζόταν για αναπτυξιακούς σκοπούς της χωρίς να εμφανίζεται η ίδια… Ετσι,στις αρχές του 2004 προχώρησα στην ίδρυση της υπεράκτιας εταιρείας Fairways και στο άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην τράπεζα UΒS στη Βασιλεία, τα οποία γνωστοποίησα στον κ.Μιχάλη Χριστοφοράκο ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε διά του υπομνήματός του, επίσης στις 26 Μαΐου, και ο κ. Χριστόφορος Καλδής, ο οποίος εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της άλλης υπεράκτιας εταιρείας-«μαϊμού» Ρlacid Βlue: « Περί το έτος 2001,ο κ.Χριστοφοράκοςμε παρεκάλεσε να τον διευκολύνω, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ελληνικής Siemens,στη μεταφορά,μέσω τραπεζικού λογαριασμού στο Μονακό,διαφόρων χρηματικών ποσών της μητρικής εταιρείας Siemens… Ο λόγος αυτής της εξωλογιστικής μεταφοράς χρημάτων ήταν, όπως μου ανακοίνωσε τότε, ότι η εταιρεία Siemens Γερμανίας δεν ήθελε να εμφανίζεται ως η χρηματοδότρια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, λόγος για τον οποίο χρηματικά ποσά θα εμβάζονταν μέσω εταιρειών που ήσαν υπό τον έλεγχο της Siemens Γερμανίας,ότι δε τα χρήματα αυτά προορίζοντο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας Siemens κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων » Οσον αφορά το ίδιο τον κ. Χριστοφοράκο, στο από 27.6.2008 υπόμνημά του, υποστήριζε ότι «.. τα περί προσφοράς χρηματικών ποσών σε υπουργούς, υπουργεία, κτλ., είναι απολύτως φανταστικά», για να επανέλθει λίγες ημέρες αργότερα και ενώ κλήθηκε συμπληρωματικά από τον εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις της πρώην γραμματέως του κ. Αικατερίνης Τσακάλου, επανατοποθετήθηκε λέγοντας ότι τα δωράκια σε πολιτικούς ήταν πάγια πολιτική της Siemens.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk