Ισορροπία τρόμου στη Χαριλάου Τρικούπη

Ι σορροπία τρόμου επικρατεί στο ΠαΣοΚ εν αναμονή περαιτέρω αποκαλύψεων και διασποράς πληροφοριών σχετικά με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens και τη σχέση τους με το κόμμα. Πάντως το «θέμα Λιάπη» για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κλείσει και όπως τονίστηκε χθες « υπάρχουν ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση επιλέγει να μην τα αντιμετωπίσει και φέρει ολόκληρη την ευθύνη για αυτή την επιλογή της ». Υπό το πρίσμα αυτό, η απάντηση που δόθηκε στην πρόταση του κ.

Ι σορροπία τρόμου επικρατεί στο ΠαΣοΚ εν αναμονή περαιτέρω αποκαλύψεων και διασποράς πληροφοριών σχετικά με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens και τη σχέση τους με το κόμμα. Πάντως το «θέμα Λιάπη» για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κλείσει και όπως τονίστηκε χθες « υπάρχουν ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση επιλέγει να μην τα αντιμετωπίσει και φέρει ολόκληρη την ευθύνη για αυτή την επιλογή της ».

Υπό το πρίσμα αυτό, η απάντηση που δόθηκε στην πρόταση του κ. Κ.Καραμανλή για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής ήταν επιφυλακτική. Ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είπε αρχικώς ότι « η επίκληση μιας Διακομματικής Επιτροπής στη συγκεκριμένη συγκυρία και με ανοιχτό το ζήτημα της Siemens,πετάει την μπάλα έξω, αγοράζει χρόνο.Εμείς επιμένουμε:πρώτα Εξεταστική Επιτροπή.Εξεταστική Επιτροπή τώρα ». Λίγα λεπτά αργότερα συμπλήρωσε: « Αν αντιλήφθηκα καλά,η πρόταση του κ.Καραμανλή είναι να πάμε σε Διακομματική Επιτροπή τον Οκτώβριο. Το ΠαΣοΚ πάντα στέκεται εποικοδομητικά σε οποιαδήποτε πρόταση. Ομως, για να μπορέσει να συμμετάσχει σε μια παρόμοια διαδικασία, θα πρέπει να έχουν γίνει μια σειρά από πράγματα ».

Ο τρόπος όμως με τον οποίο αντιμετωπίζεται συνολικότερα η υπόθεση από τα στελέχη του ΠαΣοΚ είναι ενδεικτικός του προβληματισμού: Επειτα από μια περίοδο κατά την οποία οι διαθέσεις αμφισβήτησης του κ. Γ. Παπανδρέου είχαν επανέλθει στο προσκήνιο, η πλειονότητα των στελεχών, είτε βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου του ΠαΣοΚ είτε όχι, ακολουθεί τακτική σιωπής. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και το στενό επιτελείο του παραμένουν «οχυρωμένοι» πίσω από τις γενικές αρχές των όσων επαναλαμβάνονται εδώ και μερικούς μήνες: «όλα στο φως, να αποδοθούν ευθύνες» κτλ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κανένα από τα κορυφαία στελέχη δεν έχει προθυμοποιηθεί μέχρι στιγμής να «πάρει πάνω του» την υπόθεση, τουλάχιστον ως προς την πολιτική διαχείριση. Πάντως από χθες, ο κ. Ευ.Βενιζέλος χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου « ο κατ΄ εξοχήν αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά » και επισημάνθηκε ότι «είναι αυτονόητη» η συμμετοχή του στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει σήμερα ο κ. Παπανδρέου. Εχουν κληθεί να μετάσχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κκ. Βενιζέλος και Παπουτσής – σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θ. Πάγκαλος θα απουσιάζει στο εξωτερικό-, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Δ.Ρέππας, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Ι.Ραγκούσης, ο υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης κ. Γ. Παπαδημητρίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου κ.ά. Θα εξεταστούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων και πιθανώς ο σχηματισμός ειδικής ομάδας χειρισμού της υπόθεσης. Με αντιφατικές αντιδράσεις έγινε δεκτή η δήλωση του κ. Χρ. Βερελή , ο οποίος είπε (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»): « Οποιος προσποιείται ότι ανακαλύφθηκε η Αμερική,ξεκίνησε από την ήπειρο της υποκρισίας. Απ΄ όσα γνωρίζουμε διαχρονικά όλα τα ταμεία, όλων των κομμάτων, κάπως έτσι γέμιζαν ». Αρχικώς η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε λέγοντας «αν ξέρει κάτι ο κ. Βερελής, να το πει ». Χθες όμως ο κ. Π. Μπεγλίτης και ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγαν ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είπε κάτι το «αυτονόητο», που ανταποκρίνεται στο «κοινό αίσθημα»… Ταυτόχρονα, στο ΠαΣοΚ έδειξαν να ικανοποιούνται από το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, λόγω του ότι ο κ. Κ. Σημίτης δεν έδειξε πρόθυμος να ρίξει λάδι στην εσωκομματική φωτιά κατά την ομιλία του στον Πύργο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk