Αδιευκρίνιστη η πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τις ευρωεκλογές. Τι περιμένει και τι φοβάται

Η «χαλαρή ψήφος» ταράζει το ΠαΣοΚ

Ταξίδι «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» μοιάζει για το ΠαΣοΚ η πορεία προς τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Πρόκειται για τη μοναδική προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση της πολιτικής περιόδου που ξεκινά μετά το καλοκαίρι, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται ότι έχει κάτι συγκεκριμένο να προσδοκά. Κατά παράδοξο τρόπο, η δυσοίωνη αυτή προοπτική σκιαγραφήθηκε από τον ίδιο τον κ. Γ.Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους προ δεκαημέρου στη Χαλκιδική.

Ταξίδι «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» μοιάζει για το ΠαΣοΚ η πορεία προς τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Πρόκειται για τη μοναδική προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση της πολιτικής περιόδου που ξεκινά μετά το καλοκαίρι, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται ότι έχει κάτι συγκεκριμένο να προσδοκά.

Κατά παράδοξο τρόπο, η δυσοίωνη αυτή προοπτική σκιαγραφήθηκε από τον ίδιο τον κ. Γ.Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους προ δεκαημέρου στη Χαλκιδική. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ περιέγραψε στη συζήτηση εκείνη τα προφανή: ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «χαλαρή» και ότι σε αυτές δεν κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Τα λεγόμενά του προκάλεσαν, όμως, πολλές (εξίσου προφανείς) αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να έλθει για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια η αμηχανία με την οποία η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να αντιμετωπίζει πλέον τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αναταραχές εν όψει
Το αν οι ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο, έχει φτάσει σήμερα για το ΠαΣοΚ να θεωρείται ζήτημα μείζονος κρισιμότητας, όσο για κανένα άλλο κόμμα κατά το παρελθόν. Ως παράμετρος στο εσωκομματικό παιχνίδι τέθηκε για πρώτη φορά (εμμέσως) από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος, λίγους μήνες μετά την 11η Νοεμβρίου, είχε πει ότι ο στόχος στις ευρωεκλογές είναι η νίκη. Το περιβάλλον Παπανδρέου είχε σπεύσει τότε να τονίσει ότι η δήλωση αυτή ανταποκρινόταν στον κοινό πολιτικό νου. Στο παρασκήνιο κυριάρχησε η εντύπωση ότι ο Ιούνιος του 2009, μοιραία, θα φέρει άλλη μία μεγάλη δοκιμασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεσολάβησαν διάφορες δημοσκοπήσεις και έρευνες, οι οποίες κατέδειξαν δραματικές υποχωρήσεις για τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων και οπωσδήποτε μια αδυναμία του ΠαΣοΚ να δείξει ότι διαθέτει την αντιπολιτευτική ορμή που απαιτείται ώστε να ξεπεράσει τη ΝΔ στις μετρήσεις.

Ολα αυτά ως την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε με διαφορετικό τρόπο την άποψή του.

« Στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι πιο χαλαρή. Οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν γενικότερα τη διαμαρτυρία τους,διότι ξέρουν ότι δεν κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει.Εννοείται ότι το στοίχημά μας είναι να μην αποδοκιμασθεί το ΠαΣοΚ μαζί με τη ΝΔ,αλλά σε καμία περίπτωση οι εκλογές αυτές δεν είναι ορόσημο για μένα. Εκτός αν έχουμε μεγάλες ανατροπές και βγει, που λέει ο λόγος,πρώτο το ΚΚΕ ».

Αυτές ήταν οι ακριβείς φράσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ, οι οποίες, λίγες ημέρες αργότερα, έδωσαν έναυσμα για συζητήσεις, ενώ έκαναν πολλούς από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου να διατυπώνουν ποικίλα σχόλια, ξεκινώντας από το ότι « δεν τα είπε ακριβώς έτσι » και καταλήγοντας στο « ε,δεν είπε και τίποτε περίεργο ».

Σύμφωνα πάντως με συνομιλητές του, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Παπανδρέου δεν διαψεύδει ότι είπε όλα τα παραπάνω. Απλώς απορεί και διαφωνεί με το ότι έγιναν «πρώτο θέμα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα συγκρατημένης… απαισιοδοξίας, το ΠαΣοΚ εισέρχεται σε μια περίοδο, η οποία, για μία ακόμη φορά, προμηνύει εξελίξεις και αναταραχές. Ο κ. Παπανδρέου δείχνει αποφασισμένος να μπει σε αυτή τη μάχη με λάβαρο τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και, όπως διεφάνη από τα όσα είπε την προηγούμενη Τετάρτη στους βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, έχει επιλέξει μια ιδιότυπη γραμμή άμυνας. « Δεν έχουμε πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων μας προς την κοινωνία » φέρεται να δήλωσε, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια άλλη στιγμή είπε ότι δεν αρκεί το ηθικό πλεονέκτημα που έχει ο ίδιος, από τη στιγμή που δεν το εισπράττει το ΠαΣοΚ συνολικά.

Κάποιοι ερμήνευσαν τις φράσεις αυτές ως επιθυμία του κ. Παπανδρέου να επισημάνει, εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων και δημοσκοπικών μετρήσεων, ότι « εγώ κάνω όλα αυτά που κάνω και ουδεμία ευθύνη φέρω για όσα δεν κάνουν άλλοι ».

Οι συνεργάτες του αρνούνται κάτι τέτοιο, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατούν να ανατρέψουν το αντεπιχείρημα στα όσα λέγονται περί χαλαρής ψήφου.

Αποστάσεις ασφαλείας
Την ίδια στιγμή, τα εσωκομματικά στρατόπεδα στο ΠαΣοΚ δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν. Πολλοί από εκείνους που είχαν στηρίξει τον κ. Παπανδρέου εμφανίζονται σήμερα να παίρνουν αποστάσεις, ενώ άλλοι και άλλες θέλουν να δείχνουν ότι διαθέτουν ηγετικές βλέψεις. Στην πλευρά Βενιζέλου υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πλέον πως ό,τι και αν γίνει στις ευρώεκλογές η «δεύτερη ευκαιρία» δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο και στα δύο «πρώην στρατόπεδα» καταγράφονται κινήσεις αυτονόμησης και, μεταξύ σοβαρού και αστείου, κάποιοι περιγράφουν την κατάσταση με τη φράση « ο σώζων εαυτόν σωθήτω ».

Με αυτά τα δεδομένα, το ΠαΣοΚ αναμένει τον Σεπτέμβριο με αισθητό τον φόβο των νέων μετρήσεων και με την ανησυχία για τα όσα θα συμβούν ως τις ευρωεκλογές ή και έπειτα από αυτές.

Θα παίξουν ρόλο τα ποσοστά; Οπως λένε οι περισσότεροι, η εκλογική ισχύς που θα καταγράψει το ΠαΣοΚ, ακόμη και αν έχει χάσει, προφανώς και θα είναι παράμετρος μεγάλης κρισιμότητας. Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, η επίτευξη ενός εκλογικού στόχου- αντίστοιχου με τα ποσοστά των προηγούμενων ευρωεκλογών- συνιστά μείζονα πρόκληση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως λόγω της αναμενόμενης (κατά τα φαινόμενα) διαρροής ψήφων προς τα αριστερά και ειδικότερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους περισσότερους εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, η απάντηση στο ερώτημα «τι περιμένουμε από τον Σεπτέμβριο;» είναι εξαιρετικά δύσκολη…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk