Από την «καρατόμηση» του κ. Ζορμπά στο πάγωμα των αυξήσεων στις ΔΕΚΟ

Η πύρρειος νίκη του κ. Αλογοσκούφη

ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟδυνατό χρόνο «πέρασε» από το θερινό τμήμα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το «ξέπλυμα χρήματος»,με το οποίο το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η τροποποίηση ενός νομοθετικού πλέγματος,το οποίο,σχεδόν στο σύνολό του, θεσπίστηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.Το νομοσχέδιο που τύποις ενσωματώνει στην εγχώρια νομοθεσία κοινοτική οδηγία, αλλά επί της ουσίας εισήχθη για να εκπαραθυρωθεί ο κ. Γ. Ζορμπάς που από το περασμένο καλοκαίρι εθεωρείτο «προγραμμένος» για την κυβέρνηση, κατατέθηκε την προπερασμένη Πέμπτη. Και προτού καν συμπληρωθεί δεκαπενθήμερο, που είναι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στη Βουλή, όχι μόνον έγινε- με συνοπτικές διαδικασίες- νόμος του κράτους,αλλά ενσωματώθηκαν σε αυτό δύο «καυτές» τροπολογίες για τις- κατά 80%- μισθολογικές αυξήσεις των δικαστικών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το «πάγωμα» των αυξήσεων για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟδυνατό χρόνο «πέρασε» από το θερινό τμήμα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για το «ξέπλυμα χρήματος»,με το οποίο το μόνο που επιτυγχάνεται είναι
η τροποποίηση ενός νομοθετικού πλέγματος,το οποίο,σχεδόν στο σύνολό του, θεσπίστηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.Το νομοσχέδιο που τύποις ενσωματώνει στην εγχώρια νομοθεσία κοινοτική οδηγία, αλλά επί της ουσίας εισήχθη για να εκπαραθυρωθεί ο κ.
Γ. Ζορμπάς που από το περασμένο καλοκαίρι εθεωρείτο «προγραμμένος» για την κυβέρνηση, κατατέθηκε την προπερασμένη Πέμπτη. Και προτού καν συμπληρωθεί δεκαπενθήμερο, που είναι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στη Βουλή, όχι μόνον έγινε- με συνοπτικές διαδικασίες-
νόμος του κράτους,αλλά ενσωματώθηκαν σε αυτό δύο «καυτές» τροπολογίες για τις- κατά 80%- μισθολογικές αυξήσεις των δικαστικών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το «πάγωμα» των αυξήσεων για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

Oι συνοπτικές διαδικασίες υπό τις οποίες ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα μπορούσε να θεωρηθεί «επιτυχία» του κ. Γ.Αλογοσκούφη, ο οποίος επέβαλε αυτούς τους ρυθμούς και κατάφερε, εν τέλει, να «περάσει» τις ρυθμίσεις που εισήγαγε. Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, κάθε άλλο παρά επιτυχής κατάληξη μπορεί να χαρακτηριστεί για τον υπουργό Οικονομίας. Γι΄ αυτό και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου γινόταν λόγος για «πύρρειο νίκη» του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος στο 48ωρο που διήρκεσε η συζήτηση στο θερινό τμήμα ήταν βαρύθυμος, λακωνικός και, όσο ποτέ άλλοτε, απόμακρος.

Η αντικατάσταση του κ.Μανώλη
Δεν ήταν μόνον το γεγονός ότι χρειάστηκε να επιστρατευτεί βουλευτής «μιας χρήσης» που αντικατέστησε τον διαφωνούντα «γαλάζιο» βουλευτή και πρώην συνδικαλιστή κ. Ι.Μανώλη στην ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ. Ηταν κυρίως το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που- εκόντες άκοντες- είπαν «ναι» στο νομοσχέδιο, έδειχναν να μην ενστερνίζονται τα περί συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, τα οποία δειλά ψέλλιζαν ορισμένοι από τους λιγοστούς – κατά βάση νεοεκλεγέντες- που έλαβαν τον λόγο. Ακόμη, όμως, και όσοι από «κομματική υποχρέωση» στήριξαν το κυβερνητικό νομοθέτημα ήταν ιδιαιτέρως φειδωλοί, γνωρίζοντας ίσως ότι ακούγεται παράταιρο να χαρακτηρίζεται «μεταρρύθμιση» η τροποποίηση ρυθμίσεων που είχαν θεσμοθετηθεί μόλις πριν από τρία χρόνια και προσομοίαζαν περισσότερο σε νομοθετικό «ράβε-ξήλωνε». Η αίσθηση αυτή, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε όταν, στην τελευταία συνεδρίαση, ο κ. Αλογοσκούφης προσκόμισε τρισέλιδο σημείωμα με «νομοτεχνικές αλλαγές» της υστάτης ώρας επί των αρχικών εισηγήσεών του.

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι «όλα έγιναν για να δικαιολογηθεί η καρατόμηση του κ. Ζορμπά», ο οποίος, πριν από δυόμισι χρόνια, τοποθετήθηκε εν χορδαίς και οργάνοις, επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», προκειμένου να του «χρυσωθεί το χάπι» για την απομάκρυνση από το υπουργείο Αμυνας, όπου είχε σταλεί ως «αρχάγγελος της κάθαρσης», έβρισκαν πρόσφορο έδαφος στην αίθουσα της Βουλής. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, δυσκολεύονταν να βρουν πειστικά επιχειρήματα που να δικαιολογούν την επιστροφή στο προ του 2005 θεσμικό καθεστώς για το κυνήγι του «μαύρου χρήματος» με την αντικατάσταση από εν ενεργεία ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό του κ. Ζορμπά, μόλις έγινε γνωστή η ενασχόλησή του με την υπόθεση Siemens.

Και μπορεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε η αντιπολίτευση να απερρίφθη ανεπιφύλακτα, δύσκολα, όμως, μπορούν να καταρριφθούν τα επιχειρήματα του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον προβληματικό χαρακτήρα της στελέχωσης της νέας επιτροπής που επελέγη από τον κ. Αλογοσκούφη. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, αν και απέφυγε να λάβει θέση στην πολιτική αντιδικία περί της ερμηνείας του- αναθεωρημένου από το 2001- άρθρου 89 του Συντάγματος για την απαγόρευση συμμετοχής εν ενεργεία δικαστικών σε «αλλότρια καθήκοντα», συνέστησε στην κυβέρνηση να μην ορίσει επικεφαλής στην υπό σύσταση επιτροπή εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό. «Θα ήταν νομοτεχνικά ορθότερο και συνεπές προς την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, να εποπτεύει εισαγγελικός λειτουργός την ποινική προκαταρκτική διαδικασία (…),ενώ για τις λοιπές, διοικητικού χαρακτήρα, αρμοδιότητες της επιτροπής,συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών ερευνών,να προΐσταται αυτής πρόσωπο που δεν φέρει την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Επιπλέον, σε αυτήν υποδεικνύεται το προηγούμενο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), του πρώην ΣΔΟΕ, όπου υπάρχει μεν εποπτεύων εισαγγελέας, αλλά τα διοικητικά καθήκοντα δεν ασκούνται από άλλο (πολιτικό) πρόσωπο.

Ο κ. Αλογοσκούφης, όμως, αγνόησε αυτή την υπόδειξη, προφανώς διότι, διαφορετικά, θα αναγνώριζε τη βασιμότητα του επιχειρήματος ότι η νομοθετική του πρωτοβουλία κατέτεινε στην απομάκρυνση του κ. Ζορμπά, στον οποίο- αποφεύγοντας ακόμη και να πει το όνομά του, όπως είχε αποφύγει να είναι παρών μία εβδομάδα πριν, κατά την ακρόαση του πρώην εισαγγελέα στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής- απέδωσε ευθύνες για «δυσλειτουργίες» και «αδυναμία συνεργασίας με τις εισαγγελικές αρχές». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ε. Βενιζέλος προέβλεψε ότι «ο κ.Ζορμπάς θα εκδικηθεί και θα εκδικηθεί άγρια την κυβέρνηση για την ταπείνωση την οποία υπέστη» και αρκετοί είναι όσοι αναμένουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποχωρήσει από την καταργούμενη αρχή του ο «επίμονος εισαγγελέας». Η επίμαχη τροπολογία
Δεν ήταν μόνον η μέθοδος η οποία επελέγη για την απομάκρυνση του κ. Ζορμπά που έφερε σε δυσχερή πολιτική θέση τον κ. Αλογοσκούφη. Ηταν και η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ που ήρθε επίσης να τροποποιήσει ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τον ίδιο το 2005 και τον έφεραν αντιμέτωπο με τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές. Η τροπολογία με την οποία επιχειρείται το πάγωμα των αποδοχών του προσωπικού στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις- την ώρα που με άλλη τροπολογία του ίδιου νομοσχεδίου αυξάνονται οι αποδοχές των δικαστικών και συνακόλουθα των βουλευτών κατά 80% – προβλέπει ακόμη την απαγόρευση προσφυγής, χωρίς κυβερνητική άδεια, στη διαιτησία όταν εργοδότες και εργαζόμενοι δεν «τα βρίσκουν» για τις αυξήσεις. Η δυνατότητα αυτή, που προβλέπεται στο Σύνταγμα του 1975 και καθιερώθηκε με νόμο που ψηφίστηκε ομοφώνως το 1990 επί οικουμενικής κυβέρνησης, έδωσε αφορμή σε «γαλάζια» στελέχη να κατηγορήσουν τον κ. Αλογοσκούφη για «ιδεολογική εκτροπή από τις φιλελεύθερες αρχές της ΝΔ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk