Τις απειλητικές διαστάσεις που έχει λάβει η παιδική πορνογραφία στο Ιnternet δείχνει το τεράστιο, και παγκόσμιο, δίκτυο που ξεσκέπασαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αυστριακές αρχές. Μέσα σε μόλις 24 ώρες καταγράφηκαν 8.000 πορνογραφικές ταινίες σε 2.360 ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε 77 χώρες. Οι χρήστες ήταν χιλιάδες, ηλικίας 17 ως 69 ετών- σπουδαστές, διευθυντές και στελέχη επιχειρήσεων, σοβαροί οικογενειάρχες, κυβερνητικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι… Τα βίντεο γυρίζονταν στην Ανατολική Ευρώπη με πρωταγωνιστές παιδιά 5 ως 14 ετών που υποβάλλονταν στο χειρότερο είδος σεξουαλικής κακοποίησης. Οι συνδρομητές πλήρωναν 69 ευρώ για την κάθε ταινία με σκληρό παιδικό πορνό. Και ανάμεσα στους αδίστακτους χρήστες περιλαμβάνονταν Ελληνες και Κύπριοι, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Ανώνυμοι και ασφαλείς, όπως πίστευαν, πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους, αναζητούσαν σελίδες παιδικής πορνογραφίας, οι οποίες έχουν πληθύνει επικίνδυνα. Υπολογίζεται ότι 70 νέες παράνομες διευθύνσεις αυτού του είδους καταγράφονται καθημερινά σε όλον τον κόσμο.

«Το Διαδίκτυο έχει κάνει πολύ εύκολο το εμπόριο του παιδικού πορνό. Εχουν περάσει πια οι ημέρες που κάποιος έπρεπε να πάει στην πιο σκοτεινή γωνιά της πόλης και να ζητήσει το υλικό, κρυμμένο μέσα σε σακούλες, κάτω από το ταμείο, ή να περιμένει τον ταχυδρόμο να του παραδώσει το πακέτο με το καφέ περιτύλιγμα. Τώρα αρκεί να καθήσει στο γραφείο του. Εκεί, μπροστά στον υπολογιστή του, νιώθει άγνωστος και ασφαλής» λέει ένας Αυστριακός, υπεύθυνος της υπηρεσίας που παρακολουθεί το θέμα της παιδικής πορνογραφίας στο Ιnternet.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν τη ραγδαία αύξηση στα κρούσματα, οι ειδικοί δεν μπορούν παρά να την αποδώσουν στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας: «Η παραγωγή τέτοιου υλικού είναι εξαιρετικά εύκολη σήμερα» λέει ο Γκρεγκ Στάιν, ειδικός πράκτορας στην Υπηρεσία Τελωνείων των ΗΠΑ. «Αρκεί μια ψηφιακή κάμερα και ένας υπολογιστής. Ολες οι δυσκολίες που υπήρχαν στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 για τους παιδεραστές έχουν πια ξεπεραστεί χάρη στις νέες τεχνολογίες. Οσο για τη διανομή και τη διάθεση του παράνομου αυτού υλικού, υπάρχει το Ιnternet».

Τους τελευταίους μήνες οι αυστριακές υπηρεσίες είχαν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να ελέγξουν και να περιορίσουν το φαινόμενο, που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις. Αρκετές συλλήψεις έχουν γίνει ως σήμερα, παγκοσμίως, χάρη στην τεχνολογία που επιτρέπει να εντοπισθούν τα ίχνη όχι μόνον όσων διαχειρίζονται τα αντίστοιχα sites αλλά και εκείνων που τα επισκέπτονται συστηματικά.

Και όμως πριν από μόλις 10 χρόνια αυτό το κομμάτι του Ιnternet ήταν ανύπαρκτο. Τώρα μεγαλώνει με τρομακτικό ρυθμό. Κάθε ημέρα που περνάει καταγράφονται 70 sites που περιέχουν παιδικό πορνογραφικό υλικό. Η έδρα τους δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ. Το δίκτυο που εξάρθρωσαν οι Αυστριακοί ήταν διεθνές: τα βίντεο που προβάλλονταν σε ρωσική ιστοσελίδα γυρίζονταν σε διάφορες χώρες, από την Αλγερία ως την Ισλανδία και τη Βενεζουέλα. Η πρόσβαση στο υλικό γινόταν μέσω λινκ σε ρωσική ιστοσελίδα.

Στον παγκόσμιο χάρτη της παιδικής πορνογραφίας τα δύο σημαντικότερα κέντρα διακίνησης του υλικού παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από τις μισές παράνομες ιστοσελίδες φιλοξενούνται σε παροχείς Ιnternet οι οποίοι έχουν έδρα τις ΗΠΑ. Το φαινόμενο όμως παρουσιάζει έξαρση και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία.

Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με το εύρος της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο. Κάθε εβδομάδα προωθούνται 20.000 φωτογραφίες παιδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις ΗΠΑ πριν από λίγους μήνες, σε μόλις έξι εβδομάδες προωθήθηκαν στο Ιnternet 140.000 τέτοιες φωτογραφίες.

Η ηλικία των παιδιών που απεικονίζονται κυμαίνεται μεταξύ πέντε και 12 ετών, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σταδιακά ο μέσος όρος μειώνεται. Στον Καναδά οι αστυνομικές αρχές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντοπίσει φωτογραφίες και βίντεο παιδιών ηλικίας από 2 ως 4 ετών! Οι αμερικανικές υπηρεσίες υπολογίζουν ότι περισσότερες από 100.000 ιστοσελίδες προσφέρουν έναντι χρηματικού αντιτίμου υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται από 200 εκατ. ευρώ ως και 1 δισ. ευρώ. Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν μέσω πιστωτικών καρτών μηνιαία συνδρομή 30-50 ευρώ και αποκτούν το δικαίωμα να κατεβάσουν φωτογραφίες ή βίντεο από τα sites.

Οι παγκόσμιες διαστάσεις της παιδικής πορνογραφίας γίνονται φανερές και από τα ποσοστά που καταλαμβάνει διεθνώς στην κλίμακα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το 45%-50% των ηλεκτρονικών αδικημάτων αφορά την παιδική πορνογραφία. Οι συλλήψεις και οι καταδίκες έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Δεδομένης της αυστηρής έρευνας που γίνεται πριν από κάθε σύλληψη, όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που κατηγορούνται τελικά καταδικάζονται.

Επιμέλεια: