Πώς εισέπραξε ο υπουργός Οικονομίας την αμφισβήτηση από τα τρία στελέχη της παράταξής του

Η μοναξιά ενός «τσάρου»

ΑΠΟ ΤΟ 2004 οπότε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας έχει δεχθεί αμέτρητα πυρά από τους συναδέλφους του υπουργούς και βουλευτές. Από την περασμένη Κυριακή, όμως, η αμφισβήτηση των πρωτοβουλιών του είναι τόσο έντονη ώστε αρχίζει να επισκιάζει ακόμη και τη φανερή στήριξη που του προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομίας ακολουθεί και πάλι την ίδια στρατηγική που εφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια. Απαντά δημοσίως στις επικρίσεις που δέχεται μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελπίζοντας πως όσα δηλώνει θα ληφθούν ως απαντήσεις τις οποίες επιδιώκουν και οι επικριτές του από τη ΝΔ. Ακόμη και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του αρνείται να κατονομάσει συναδέλφους του οι οποίοι θεωρεί πως τον έπληξαν με κινήσεις τους. Αν δεχόταν όμως να υποβληθεί σε «τεστ αλήθειας» είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα υπεδείκνυαν τρία πρόσωπα: τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλο οι οποίοι τήρησαν σαφώς αποστάσεις από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του.

ΑΠΟ ΤΟ 2004 οπότε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας έχει δεχθεί αμέτρητα πυρά από τους συναδέλφους του υπουργούς και βουλευτές. Από την περασμένη Κυριακή, όμως, η αμφισβήτηση των πρωτοβουλιών του είναι τόσο έντονη ώστε αρχίζει να επισκιάζει ακόμη και τη φανερή στήριξη που
του προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Οικονομίας ακολουθεί και πάλι την ίδια στρατηγική που εφαρμόζει εδώ και τέσσερα χρόνια. Απαντά δημοσίως στις επικρίσεις που δέχεται μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελπίζοντας πως όσα δηλώνει θα ληφθούν ως απαντήσεις τις οποίες επιδιώκουν και οι επικριτές του από τη ΝΔ. Ακόμη και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του αρνείται να κατονομάσει συναδέλφους
του οι οποίοι θεωρεί πως τον έπληξαν με κινήσεις τους. Αν δεχόταν όμως να υποβληθεί σε «τεστ αλήθειας» είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα υπεδείκνυαν τρία πρόσωπα: τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλο οι οποίοι τήρησαν σαφώς αποστάσεις από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του.

O κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε δύσθυμος και φανερά εκνευρισμένος, τόσο κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος όσο και στη Βουλή τις δύο επόμενες ημέρες, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο που καταργεί την επιτροπή Ζορμπά αλλά και την τροπολογία για την αλλαγή των εργασιακών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ.

Τη Κυριακή άκουσε τον κ. Ζαγορίτη να αποδοκιμάζει την πρότασή του για μετεκλογική συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, πρόταση την οποία, όπως ο ίδιος επιμένει, ουδέποτε διατύπωσε, αφού η συγκεκριμένη φράση του αναφερόταν μόνο σε θεωρητική περίπτωση. Αρκετά στελέχη της ΝΔ υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Γ. Αλογοσκούφη προκάλεσε συνειρμούς ηττοπάθειας στην εκλογική βάση του κόμματος, ενώ μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι απόψεις του κ. Αλογοσκούφη παρερμηνεύθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να εξοργίστηκε και με τις δηλώσεις του κ. Γ. Σουφλιά μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με τις οποίες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέρριψε τις ιδέες συνεργασίας ΝΔ- ΠαΣοΚ, ενώ τήρησε αποστάσεις και από το περιεχόμενο της τροπολογίας Αλογοσκούφη. Η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο υπουργών είναι γνωστή και διατηρείται και το καλοκαίρι, μετά και τη δήλωση Σουφλιά ότι «εγώ φεύγω γιατί θα με κάψει ο ήλιος» όταν ερωτήθηκε σχετικά με την τροπολογία των ΔΕΚΟ.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ. Παυλόπουλος αρνήθηκε να συνυπογράψει το σχέδιο νόμου για την αποπομπή του κ. Γ. Ζορμπά, υπεραμυνόμενος ότι υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας στην τοποθέτηση εν ενεργεία δικαστικού στην επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε διατύπωσε δημόσια αυτή την άποψη. Την ίδια άποψη εξέφρασε πάντως και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προβληματίζοντας ακόμη περισσότερο τον υπουργό Οικονομίας.

Σε όλα αυτά ο κ. Αλογοσκούφης απαντά, υπενθυμίζοντας ότι εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική καθώς και επιλογές που έχει εγκρίνει ο Πρωθυπουργός. Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι στηρίζει τον υπουργό Οικονομίας σε κάθε βήμα του, αλλά δεν έχει κατορθώσει ως τώρα να επιβάλει και στους συναδέλφους του να μην τον αφήνουν ακάλυπτο σε κάθε περίσταση. «Εγώ δεν είμαι τσάρος, αλλά μουζίκος» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αλογοσκούφης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την πικρία του για τη συμπεριφορά των υπουργών, αλλά και γιατί γνωρίζει ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν από το φθινόπωρο. Οπως γνωρίζει και ότι θα παραμείνει «μουζίκος» ως τον Δεκέμβριο οπότε θα ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, έστω και αν μέχρι τότε όλοι θα συνεχίσουν να τον αποκαλούν «τσάρο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk