Πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει σε διεθνές επίπεδο την ευκαιρία που προσέφερε η πρόκληση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ

Η «διπλωματία επιστολών» Αθήνας- Σκοπίων

Πολιτικό αυτογκόλ το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποκτήσει σημαντικό διπλωματικό προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία; Ή μήπως πρόκειται για τακτικό ελιγμό με σκοπό να κερδηθεί χρόνος ώστε η οριστική μάχη να δοθεί αργότερα, όταν πλέον οι συνθήκες θα είναι προσφορότερες για τα Σκόπια; Σε αυτά τα δύο ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Αθήνα, μετά τη «διπλωματία των επιστολών» μεταξύ των πρωθυπουργών κκ. Κ.Καραμανλή και Νίκολα Γκρούεφσκι , έπειτα και από την απάντηση του Πρωθυπουργού στον σκοπιανό ομόλογό του.

Η «διπλωματία επιστολών» Αθήνας- Σκοπίων | tovima.gr

Πολιτικό αυτογκόλ το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποκτήσει σημαντικό διπλωματικό προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία; Ή μήπως πρόκειται για τακτικό ελιγμό με σκοπό να κερδηθεί χρόνος ώστε η οριστική μάχη να δοθεί αργότερα, όταν πλέον οι συνθήκες θα είναι προσφορότερες για τα Σκόπια; Σε αυτά τα δύο ερωτήματα καλείται να απαντήσει η Αθήνα, μετά τη «διπλωματία των επιστολών» μεταξύ των πρωθυπουργών κκ. Κ.Καραμανλή και Νίκολα Γκρούεφσκι , έπειτα και από την απάντηση του Πρωθυπουργού στον σκοπιανό ομόλογό του. Ο κ. Καραμανλής, με την επιστολή του, απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ότι η μόνη διαφορά των δύο χωρών είναι το θέμα της ονομασίας, και για τα ζητήματα των Σλαβομακεδόνων που ήγειρε ο κ. Γκρούεφσκι, ο Πρωθυπουργός του υποδεικνύει να προσφύγει δικαστικά, όποιος θέλει, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα κρίνουν ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουμε ποιος είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του Νίκολα Γκρούεφσκι, ιδιαίτερα σε όσους, επί πολύ καιρό, τον… χάιδευαν» . Δεν έλειψαν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών και εισηγήσεις για πιο επιθετικές πρωτοβουλίες ώστε να φανεί ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός μετατρέπεται σε «ταραξία των Βαλκανίων» και επιμένει «σε μία εθνικιστική ρητορική του 19ου αιώνα,η οποία έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις». Για την ώρα πάντως επικρατούν ψυχραιμότερες φωνές οι οποίες εκτιμούν ότι «δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι του Γκρούεφσκι,αλλά να τον αφήσουμε να εκτεθεί».

Το περιεχόμενο της επιστολής Γκρούεφσκι υποδηλώνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την πρόθεση της πΓΔΜ να οικοδομήσει θέσεις για μια μακρά διαπραγματευτική διαδικασία. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Σκοπιανοί ακολουθούν την «τακτική Τσιλέρ», την τακτική που ακολούθησε η Τουρκία επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ επιχειρώντας να υπερφορτώσει την ατζέντα των Ελληνοτουρκικών με νέα ζητήματα, όπως π.χ. οι «γκρίζες ζώνες», με σκοπό όταν έρθει η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης να υπάρχουν πολλά χαρτιά στο τραπέζι του διπλωματικού πόκερ. Ακολουθώντας την ίδια τακτική, τα Σκόπια πιστεύουν ότι θα υποβαθμιστεί το μοναδικό θέμα που υφίσταται στις σχέσεις με την πΓΔΜ, δηλαδή το όνομα. Παράλληλα, η επιλογή της απάντησης από την ελληνική πλευρά ελλοχεύει τον κίνδυνο να διολισθήσει σε διμεροποίηση των συνομιλιών, εκτιμούν έγκυροι διπλωμάτες.

Διπλωμάτης σε συνομιλία με «Το Βήμα» παρατήρησε ότι η κίνηση Γκρούεφσκι είναι αποτέλεσμα «της πίεσης που δέχεται ο σκοπιανός πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου να διαπραγματευθεί ουσιαστικά για την Ελλάδα για να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας και να ενταχθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)». Αυτό όμως μπορεί να έχει μελλοντικά υψηλό κόστος τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα του. «Και αν στην περίπτωση του ΝΑΤΟ,το διακύβευμα ήταν πιο ξεκάθαρο, στο ζήτημα της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Συνδέονται άμεσα με την οικονομική επιβίωση του κράτους των Σκοπίων». Και αναρωτήθηκε: « Πόσο δυνατή θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων από μία χώρα για την οποία όλοι θα λένε ότι δεν έχει καν λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων;

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός εξακολουθεί, κατά τις ίδιες πηγές, να καθοδηγείται από στείρα εσωτερικά κίνητρα. «Ο Γκρούεφσκι θεωρεί,εσφαλμένα,ότι με την πολιτική αυτή προάγει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Παράλληλα όμως,έχει πάντοτε το βλέμμα στο εσωτερικό. Εχοντας κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, έχει πλέον βάλει ως στόχο να κυριαρχήσει τόσο στις τοπικές εκλογές,οι οποίες ίσως διεξαχθούν πρόωρα- εντός του φθινοπώρου-,αλλά και στις προεδρικές εκλογές,τον προσεχή Μάρτιο. Μάλιστα» εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι «δεν θα ήταν έκπληξη αν επιχειρούσε να αλλάξει τον τρόπο εκλογής προέδρουώστε αυτός να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και όχι από τον λαό, άρα να μπορεί ο ίδιος να επιλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας του».

Παράλληλα δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν θα επέλεγε σε καμία περίπτωση το κόμμα της Ενωσης για τη Δημοκρατική Ενταξη (DUΙ) του Αλί Αχμέτι ως κυβερνητικό εταίρο από την αλβανική πλευρά, αναγκάστηκε όμως να το πράξει υπό την πίεση κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών «και τώρα θέλει να ισορροπήσει το κόστος αυτής της συνεργασίας,ικανοποιώντας το εσωτερικό του ακροατήριο». Και όχι μόνο αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το φθινόπωρο η Αθήνα αναμένει μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στον σκοπιανό Τύπο για τις δήθεν «σκοτεινές πρακτικές» ελληνικών επιχειρήσεων – δηλαδή τραπεζών και πετρελαϊκών εταιρειών- στις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην πΓΔΜ, τα τελευταία χρόνια. Ο σκοπός αυτών των δημοσιευμάτων θα είναι, προσθέτουν, να ασκηθεί πρόσθετη εσωτερική πολιτική πίεση στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk