Η διαδρομή του τρένου της μίζας

▅ Αίνιγμα για τον εισαγγελέα εξακολουθεί να παραμένει το ποιος κρύβεται πίσω από τον τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον «Α. RΟCΟS» ▅ Πρόσφατες πληροφορίες από τις έρευνες στη Γερμανία σχετίζουν τα «μαύρα ταμεία» του επιχειρηματικού κολοσσού και με την υπεράκτια Μayo ▅ Ως τις εκλογές του 2004 οι αποδέκτες των προμηθειών εμφανίζονται ως φυσικά πρόσωπα ενώ μετά το 2004 τη θέση τους παίρνουν υπεράκτιες εταιρείες

▅ Αίνιγμα για τον εισαγγελέα εξακολουθεί να παραμένει το ποιος κρύβεται πίσω από τον τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον «Α. RΟCΟS»
▅ Πρόσφατες πληροφορίες από τις έρευνες στη Γερμανία σχετίζουν τα «μαύρα ταμεία» του επιχειρηματικού κολοσσού και με την υπεράκτια Μayo
▅ Ως τις εκλογές του 2004 οι αποδέκτες των προμηθειών εμφανίζονται ως φυσικά πρόσωπα ενώ μετά το 2004 τη θέση τους παίρνουν υπεράκτιες εταιρείες
«Δεν γινόταν δουλειά στην Ελλάδα χωρίς μίζα». Αυτό είπε πριν από περίπου έναν μήνα ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της μητρικής εταιρείας Ράινχαρντ Σίκατσεκ στη δίκη του στη Γερμανία. Από τότε και ως σήμερα δεν έχει περάσει ημέρα που να μην αποκαλύπτεται και μια καινούργια μίζα. Ετσι, ο ύποπτοι από 21 που ήταν αρχικά, τώρα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 30. Δεν περιορίζονται, πλέον, σε πρώην και νυν στελέχη της Siemens και πρώην στελέχη του ΟΤΕ που μετείχαν στην υπογραφή των συμβάσεων για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι αλλά επεκτείνονται σε πολιτικά πρόσωπα, κομματικά στελέχη, υπευθύνους υπεράκτιων offshore εταιρειών, εκπροσώπους χρηματιστηριακών.

Πρόσφατες πληροφορίες μάλιστα από τις έρευνες στη Γερμανία σχετίζουν τα «μαύρα ταμεία» του επιχειρηματικού κολοσσού ακόμη και με την υπεράκτια Μayo. Πρόκειται για την εταιρεία το όνομα της οποίας έγινε πανελληνίως γνωστό πριν από δύο δεκαετίες όταν συνδέθηκε με παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΝΔ κατά την περίοδο της ανόδου του κ. Κ.Μητσοτάκη στην αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι παράνομες χρηματοδοτήσεις καταγγέλθηκαν τότε από τον κ. Κώστα Λαλιώτη και ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη για να καταλήξουν στο αρχείο.

Οι πληροφορίες αυτές από τις έρευνες στη Γερμανία σε συνδυασμό με αυτές που προκύπτουν από την ελληνική εισαγγελική έρευνα δημιουργούν την εικόνα της ροής άφθονου «μαύρου χρήματος» πολλών εκατομμυρίων μάρκων που μοιράστηκαν, αν όχι στα ίδια τα κόμματα, στο όνομα αυτών, και μάλιστα σε βάθος χρόνου, επί σειράς κυβερνήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και ως σήμερα.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη αφορούν μικρότερη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα προκύπτουν από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που πραγματοποιήθηκαν από το 1998 ως και 2007. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των στοιχείων της δικογραφίας από τα οποία προκύπτει ότι ως τις εκλογές του 2004 οι αποδέκτες των παράνομων προμηθειών εμφανίζονται ως φυσικά πρόσωπα που καλύπτονται πίσω από ψευδώνυμα-κωδικούς, στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα μετά τις εκλογές του 2004 τη θέση των φυσικών προσώπων με τα χαλκευμένα ονόματα παίρνουν υπεράκτιες εταιρείες.

Οι δύο βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιέστρεφε ο εισαγγελέας την έρευνά του και γύρω από τους οποίους διαπλέκονται δεκάδες πρόσωπα, τραπεζικοί λογαριασμοί και εμβάσματα αφορούν την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι. Στην πορεία όμως της έρευνας αναδείχθηκε σε αντίστοιχα σημαντικό κομμάτι η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και το ένα εκατομμύριο μάρκα που, κατά τον ίδιο, δόθηκαν στο ταμείο του ΠαΣοΚ. Ενα τέταρτο, μικρότερο κομμάτι της έρευνας, αφορά την προμήθεια των πυραύλων Ρatriot.

Κυρίαρχο ενδιαφέρον για τον εισαγγελέα έχουν οι «ειδικές πληρωμές» που δόθηκαν από τη Siemens για την παροχή του συστήματος ασφαλείας C4Ι. Πρόκειται για μυστικές διαδρομές εμβασμάτων που δόθηκαν μέσω offshore εταιρειών (την placid blue και τη Fairways που φέρεται να ελέγχονται από το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens και ύποπτο στην υπόθεση κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο ) σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας Μurtenhnik Βunkering LΤD του κ. Βασίλη Τυρογαλά, και σε δύο ακόμη τραπεζικούς λογαριασμούς στην ΒΝΡ Ρaribas της Γενεύης. Ο ένας από τους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς φέρεται να ανήκει στον χρηματιστή κ. Αθανάσιο Ράμμο, πρώην στέλεχος της Πήγασος Χρηματιστηριακής που είχε ελεγχθεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και ο δεύτερος σε έναν ακόμη γνωστό χρηματιστή το όνομα του οποίου όμως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Οι πληροφορίες λένε ότι τα τρία αυτά άτομα δεν είναι οι τελικοί αποδέκτες των εμβασμάτων και ότι μεσολάβησαν προς διευκόλυνση κάποιων άλλων προσώπων οι οποίοι ήταν και οι τελικοί αποδέκτες των υπέρογκων χρηματικών ποσών από τα «μαύρα ταμεία» του πολυεθνικού κολοσσού.

Σε σημείο αιχμής της έρευνας εξελίσσεται και η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον κ. Τσουκάτο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο εκ των πρωταγωνιστών-υπόπτων στην υπόθεση του εμβάσματος με εμπλοκή του κ. Τσουκάτου και συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Βίος και ο επίσης ύποπτος στην υπόθεση των Ρatriot επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Βόγιας συνδέονται με στενή συγγενική σχέση.

Ο κ. Βίος είναι το πρόσωπο με το οποίο συνδεόταν φιλικά ο κ. Τσουκάτος από τα χρόνια της επταετίας και από το οποίο ζήτησε να του βρει έναν τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού προκειμένου να δεχθεί το «δωράκι» του ενός εκατομμυρίου μάρκων από τη Siemens. Η κατάθεση του υπόπτου κ. Θ. Τσουκάτου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και του στενού συνεργάτη του κ. Γ.Γενναίου, ο οποίος ήταν ο δικαιούχος των επτά λογαριασμών στους οποίους «έσπασε» ο λογαριασμός του επιχειρηματία κ. Ηλία Πιταούλη στον οποίο αρχικά εμβάστηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Αυτό που κυρίως αφορά τον εισαγγελέα σε αυτό το σημείο της έρευνας είναι αν τα χρήματα «πέρασαν» πράγματι στο ταμείο του κόμματος, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσουκάτος, ή έμειναν στα χέρια προσώπων.

Αίνιγμα για τον εισαγγελέα εξακολουθεί να παραμένει το ποιος κρύβεται πίσω από τον τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον « Α. RΟCΟS »- εκτιμάται ότι πρόκειται για κωδικό και όχι για πραγματικό πρόσωπο- και αν πράγματι ο λογαριασμός αυτός συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Τάσο Μαντέλη. Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ που σήμερα εργάζεται στο Μπακού έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση του εισαγγελέα και έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Ο λογαριασμός με διαχειριστή τον «Α. RΟCΟS» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς σε αυτόν έχουν εμβαστεί μεγάλα χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 10.200.000 μάρκων και συνδέεται με πρωταγωνιστές της υπόθεσης που φέρουν την ιδιότητα του υπόπτου και συγκεκριμένα με το πρώην στέλεχος της Siemens Ηellas κ. Ηλία Γεωργίου και τον κ. Αρ.Μαντά , σύμβουλο του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Μαντέλη.

Ο λογαριασμός αυτός απέκτησε ενδιαφέρον μετά την αποκάλυψη δύο ιδιόχειρων σημειωμάτων. Με το πρώτο από αυτά ο συντάκτης ζητεί από τους διαχειριστές του «μαύρου χρήματος» της Siemens να καταθέσουν στον επίμαχο λογαριασμό 10 εκατομμύρια μάρκα. Οι Γερμανοί που έκαναν γνωστή την ύπαρξη του σημειώματος «φωτογραφίζουν» ως αποδέκτη των χρημάτων τον κ. Μαντέλη και συντάκτη του σημειώματος τον κ. Μαντά. Ο κ. Μαντάς ενώπιον του εισαγγελέα αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη και ο εισαγγελέας προσανατολίζεται στη διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης. Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα το 1998 συντάσσεται και το δεύτερο ιδιόχειρο σημείωμα. Αυτή τη φορά ο συντάκτης είναι το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens κ. Ηλ. Γεωργίου, όπως και ο ίδιος δέχεται ενώπιον του εισαγγελέα.

Με το ιδιόχειρο αυτό σημείωμα ο κ. Γεωργίου, στις 2 Νοεμβρίου 1998, ως αποκλειστικός διαχειριστής του λογαριασμού που είχε ανοίξει στην Ελβετία η κυρία Αντωνία Μάρκου, δίνει εντολή για την ανάληψη 200 χιλιάδων μάρκων και την τοποθέτησή τους στον λογαριασμό του «Α. Ρόκου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk