Στη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για επιθέσεις παρακράτους με στόχο «τον εκφοβισμό και τη φίμωση» των στελεχών του κόμματος

Γιατί χτύπησαν τον Πέτρο Ευθυμίου

Η αναίτια δολοφονική επίθεση κατά του νυν βουλευτή και πρώην υπουργού Παιδείας του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου προχθές το μεσημέρι έξω από το πολιτικό του γραφείο στην οδό Σόλωνος ήλθε να προστεθεί στον μακρό κατάλογο των επιθέσεων που έχει δεχθεί το ΠαΣοΚ- με στόχους κυρίως τα κεντρικά γραφεία του στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και τοπικά γραφεία του κόμματος, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Σημείο-ορόσημο στην εμπέδωση ενός εχθρικού κλίματος από την πλευρά του λεγόμενου …

Η αναίτια δολοφονική επίθεση κατά του νυν βουλευτή και πρώην υπουργού Παιδείας του ΠαΣοΚ κ. Π. Ευθυμίου προχθές το μεσημέρι έξω από το πολιτικό του γραφείο στην οδό Σόλωνος ήλθε να προστεθεί στον μακρό κατάλογο των επιθέσεων που έχει δεχθεί το ΠαΣοΚ- με στόχους κυρίως τα κεντρικά γραφεία του στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και τοπικά γραφεία του κόμματος, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

Σημείο-ορόσημο στην εμπέδωση ενός εχθρικού κλίματος από την πλευρά του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου έναντι του ΠαΣοΚ θεωρείται ότι ήταν μια σειρά ενεργειών επί των κυβερνήσεών του με «σταθμούς» την πρώτη μεγάλη καταγραφή ανθρώπων του ευρύτερου χώρου η οποία επιχειρήθηκε το 1995 μετά τη σύλληψη και προσαγωγή 500 νεαρών ατόμων που βρίσκονταν στους χώρους του Πολυτεχνείου, τη σύλληψη της «17 Νοέμβρη» το καλοκαίρι του 2002 και ακολούθως τη λήψη μέτρων «περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών», όπως καταγγέλθηκαν, στο πλαίσιο της οργάνωσης της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στο ΠαΣοΚ δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι ότι πίσω από τις επιθέσεις υπάρχει ένα ιδεολογικό πλαίσιο. Θεωρούν ότι πρόκειται για δράσεις ενός παρακράτους το οποίο έχει στόχο «τον εκφοβισμό και τη φίμωσή του». Ο κ. Ευθυμίου κατήγγειλε ευθέως παρακρατική δράση εναντίον του, ενώ και πολλοί άλλοι συμμερίζονται την άποψη αυτή. Μεταξύ τους και ο κ. Χρ.Πολυζωγόπουλος , πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση ομάδας ατόμων που τον ξυλοκόπησαν αγρίως στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2006 μαζί με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σ.Ρομπόλη. Η εκτίμηση ότι παρακρατικά στοιχεία διεισδύουν σε ομάδες αντιεξουσιαστών και ενδεχομένως σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες δρουν κατά των θεσμών και συγκεκριμένων προσώπων είναι μία από

εκείνες που συζητούνται στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου διατυπώνεται συχνά η απορία γιατί παρά τη συνεχή ύπαρξη αστυνομικής δύναμης στην περιοχή δεν έχει καταστεί δυνατή ποτέ η σύλληψη των δραστών των επιθέσεων. Πάντως δημιουργεί επιπλέον απορίες η επίθεση κατά του κ. Ευθυμίου, ο οποίος προέρχεται από την αντιδικτατορική γενιά, ενώ είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων των φοιτητών το 2006 και της σύγκρουσης με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα από τη θέση του ως εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ είχε υπεραμυνθεί των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η «στοχοποίηση» του ΠαΣοΚ πάντως είναι εμφανής από σειρά περιστατικών, πέραν των πλέον ακραίων που ήδη αναφέρθηκαν. Από τις πλέον χαρακτηριστικές ήταν η φραστική επίθεση που δέχθηκε στον οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου τον περυσινό Δεκέμβριο από ομάδα νεαρών που τον πλησίασε απειλητικά λέγοντάς του «πώς τολμάς να περνάς από εδώ;» και «είσαστε πουλημένοι» και χάρη στην ψυχραιμία του το θέμα έληξε εκεί. Αλλά και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Ν.Αθανασάκης λίγες ημέρες μετά την επίθεση κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ δέχθηκε τις απειλητικές διαθέσεις νεαρών που, όταν τον εντόπισαν στο αυτοκίνητό του, τον πλησίασαν και του φώναξαν «φταίμε εμείς τώρα αν σε δείρουμε;». Πάντως όλα αυτά τα κρούσματα έχουν δημιουργήσει και αντιθέσεις στον χώρο, με ενδεικτικότερη τη δημόσια διαφωνία που διετύπωσε μερίδα αναρχικών-αντιεξουσιαστών καταδικάζοντας τον ξυλοδαρμό του κ. Πολυζωγόπουλου, πράξη την οποία είχαν χαρακτηρίσει «κτηνωδία και τραμπουκισμό».

«Το χτύπημα με αιφνιδίασε.Δεν είχα αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις γύρω μου και πέφτοντας σκέφτηκα ότι τελικά δεν πρέπει να νοικιάζεις γραφεία σε παλιές πολυκατοικίες γιατί κινδυνεύεις να σου πέσει το μπαλκόνι στο κεφάλι. Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη- ότι ξεκόλλησε ένα κομμάτι από το μπαλκόνι και με χτύπησε ». Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου λίγες ώρες μετά από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε έξω από το γραφείο του στην οδό Σόλωνος, στην Αθήνα, με την εμπειρία ενός ανθρώπου ο οποίος στα νιάτα του συμμετείχε σε αντιστασιακές οργανώσεις κατά της δικτατορίας και με την ψυχραιμία του επαγγελματία δημοσιογράφου, σκέφτεται και αναλύει όλες τις λεπτομέρειες των ελάχιστων λεπτών τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποβεί μοιραία για τον ίδιο. Οι γιατροί στον «Ευαγγελισμό» τού είπαν ότι αν το χτύπημα ήταν τέσσερα εκατοστά πιο κάτω είναι πιθανόν να μη ζούσε.

Σώθηκε από ένα παιχνίδι της τύχης. Την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά της εξώπορτας, έβγαινε από την πολυκατοικία ο δικηγόρος κ. Αθ. Ρούπας. «Ανεβαίνοντας το σκαλί στράφηκα αριστερά για να τον χαιρετήσω.Ο δράστης φαίνεται ότι είχε αποφασίσει πού θα με χτυπούσε και αστόχησε επειδή έστριψα απότομα» λέει. Ο νεαρός ήταν έτοιμος να χτυπήσει ξανά αλλά ο κ. Ρούπας κατάφερε να τον αποτρέψει.

«Αυτό που έχει διαδοθεί, ότι ο δράστης έφυγε τρέχοντας δεν είναι αλήθεια. Εφυγε περπατώντας» θυμάται ο κ. Ευθυμίου. «Σήκωσα το κεφάλι μου και τον είδα στο απέναντι πεζοδρόμιο να κοιτάζει προς τα πίσω. Η εμφάνισή του είχε όλη την τυπολογία των Εξαρχείων αλλά το πρόσωπό του ήταν πολύ σκληρό,δεν είχε τίποτα από το κουλτουριάρικο ύφος των αντιεξουσιαστών,έμοιαζε πιο πολύ με άνθρωπο που ληστεύει τράπεζες. Στα χέρια του κρατούσε κάτι που μου φάνηκε σαν πτυσσόμενο σιδερένιο κλομπ.Ακόμα κι όταν φώναξα “πιάστε τον” αυτός κράτησε την ψυχραιμία του και απλώς άρχισε να περπατάει λίγο πιο γρήγορα για να μην κινήσει υποψίες».

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ απέδωσε από την πρώτη ώρα το χτύπημα σε παρακρατικούς κύκλους . «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορώ να τα συνδέσω με τους αντιεξουσιαστές:Πρώτον,ότι προσπάθησε να με χτυπήσει ξανά,έπειτα ότι δεν είπε τίποτα,ούτε μια λέξη,ήταν απόλυτα ψυχρός.Το πρόσωπό του δεν ταίριαζε με τα ρούχα του και ο τρόπος που έφυγε ήταν απόλυτα επαγγελματικός. Εγώ δεν πείθομαι ότι πρόκειται για Εξάρχεια, τα Εξάρχεια αποτελούν άλλοθι» επιμένει.

Ο κ. Ευθυμίου δηλώνει ότι δεν φοβάται αλλά είναι πιθανόν να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας του (ήδη έχει δεχθεί σχετικό τηλεφώνημα από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π.Χηνοφώτη ) και ότι βρήκε ιδιαιτέρως συγκινητική την ανταπόκριση του πολιτικού κόσμου και των πολιτών, οι οποίοι «έδειξαν ότι έχουν καλά αντανακλαστικά σε τέτοιου είδους επιθέσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk