Τ ο ολοκαύτωμα της Σκιάθου ξεκίνησε από μια χωματερή, που δεν της έδωσαν σημασία, οι τρεις δασοπυροσβέστες κάηκαν στο Ρέθυμνο, καθώς γύρισε ο άνεμος και οι επικεφαλής το πήραν χαμπάρι πολύ αργά, η Πάρνηθα αποτεφρώθηκε επειδή η Πυροσβεστική άφησε τη φωτιά στα Δερβενοχώρια να περάσει απέναντι στον Εθνικό Δρυμό, το Πήλιο έχασε τα δέντρα του γιατί δεν πήγαν εγκαίρως τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ολες οι μεγάλες πυρκαϊές που κατατρώνε τον δασικό πλούτο της χώρας, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ολοκλήρωσαν τις καταστροφικές τους διαδρομές γιατί ουδείς από τους αρμοδίους, όπως αποδεικνύεται από τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι καταστροφές, έκανε το παραμικρό για να τις ανακόψει. Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπό καθεστώς διάλυσης, άφησαν ακάλυπτους τους πυροσβέστες, τους εποχικούς δασοπυροσβέστες και τους εθελοντές να παλεύουν με φτυάρια, χαλασμένες αντλίες, περιορισμένο νερό και ανεπαρκείς υποδομές.

Την ίδια στιγμή που το «πύρινο» σκηνικό επαναλαμβανόταν στη Σκιάθο, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής , ως απλός παρατηρητής των καταστροφών και σαν να μη γνώριζε τι συνέβαινε στο νησί, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο έριχνε τις ευθύνες στους δυνατούς βοριάδες. Ακόμη και τις κλιματικές αλλαγές επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα. «Εφέτοςτα καιρικά φαινόμενα ευνόησαν,όσο ποτέ άλλοτε, την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών,με αποκορύφωμα αυτή της Πάρνηθας.Ζούμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Και συνέχισε αποδίδοντας τις ευθύνες στο μένος της φύσης. «Είναι μια δύσκολη,άνιση μάχη» είπε. «Εχουμε όμως μόνο μία επιλογή:να δίνουμε συνεχώς αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις». Στη Σκιάθο εκείνη την ώρα οι κάτοικοι που έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει και τα σπίτια τους να καίγονται, έψαχναν αυτόν που θα δώσει τη μάχη. Η δύναμη της Πυροσβεστικής ήταν περιορισμένη, τα μποφόρ δεν άφηναν τα αεροσκάφη να ανεφοδιαστούν με νερό στο Αιγαίο, πολλά υδροφόρα οχήματα παρέμεναν εγκλωβισμένα στο λιμάνι του Βόλου περιμένοντας τον Αίολο να κοπάσει.

«Το σημερινό ηγετικό σχήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» όπως καταγγέλλει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠαΣοΚ κ. Αλ. Παπαδόπουλος « διεφάνη από την αρχή ότι ήταν ανεπαρκές, αλλά καθίσταται πλέον και επικίνδυνο.Και ομιλώ για Αρχηγό,Υπαρχηγό και δύο Επιθεωρητές». Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε και χθες για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. «Δεν μπορεί να είναι ένας απλός παρατηρητής και σχολιαστής των καταστροφών που συντελούνται σήμερα στη χώρα μας» τόνισε.