Εμμένει στην άμεση σύσταση Εξεταστικής το ΠαΣοΚ

Σ την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εμμένει το ΠαΣοΚ και απαντά στην προχθεσινή πρόταση του Πρωθυπουργού (περί Διακομματικής Επιτροπής), αντιπροτείνοντας την, το συντομότερο δυνατόν, συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εντός των ημερών οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν εγγράφως με επιστολές προς τον κ. Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Δ.Σιούφα. Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης η οποία έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον κ.

Εμμένει στην άμεση σύσταση Εξεταστικής το ΠαΣοΚ | tovima.gr

Σ την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εμμένει το ΠαΣοΚ και απαντά στην προχθεσινή πρόταση του Πρωθυπουργού (περί Διακομματικής Επιτροπής), αντιπροτείνοντας την, το συντομότερο δυνατόν, συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εντός των ημερών οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν εγγράφως με επιστολές προς τον κ. Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Δ.Σιούφα. Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης η οποία έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των κκ. Ευ.Βενιζέλου , Χρ. Παπουτσή, Απ. Κακλαμάνη , Φ.Πετσάλνικου, Δ.Ρέππα , Ι. Ραγκούση, Χ. Καστανίδη, Κ. Σκανδαλίδη, Ν. Αθανασάκη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ντ. Ρόβλια , Ν.Παπασπύρου (γραμματέας του τομέα Δικαιοσύνης) και της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη.

Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι « με την υπόθεση της Siemens ξεχείλισε το ποτήρι » και προσέθεσε ότι « η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ανίκανη και άβουλη μπροστά στο μεγάλο αυτό ζήτημα ». Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για συνειδητή κωλυσιεργία και κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

* Αμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

* Αμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και προώθηση ρυθμίσεων όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλά και για όλα τα θέματα διαφάνειας, αξιοκρατίας, διακυβέρνησης και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

* Επανεξέταση όλων των εν εξελίξει συμβάσεων της Siemens και, αν παραστεί ανάγκη, καταγγελία τους ή επαναδιαπραγμάτευση.

* Αποκλεισμό της Siemens από προμήθειες του Δημοσίου όσο διατηρείται η εκκρεμότητα.

* Ενεργοποίηση της επιτροπής Ζορμπά, των αρμόδιων υπουργείων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και των αρμοδίων φορολογικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας και απέρριψαν την πρόταση συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με την πρόσκληση μαρτύρων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο ΠαΣοΚ εξετάστηκε η δυνατότητα ανάληψης νομικής πρωτοβουλίας από το ΠαΣοΚ εις βάρος της Siemens. Το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε νομικές ενστάσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί το έννομο συμφέρον του ΠαΣοΚ. Αντιθέτως, τονίστηκε ότι τέτοια προϋπόθεση πληροί η κυβέρνηση, η οποία και οφείλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Προτάθηκε, επίσης, η εξέταση όλων των συμβάσεων της Siemens και ο αποκλεισμός της εταιρείας (διά τροπολογίας) από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Ο κ. Κακλαμάνης ήταν εκείνος που υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν διακόπτει τη λειτουργία της και μπορεί να συνεδριάσει άμεσα, καλώντας και μάρτυρες.

Πέραν αυτών, κατά την τετράωρη και πλέον συζήτηση έγινε λόγος για προσπάθειες αποσταθεροποίησης και ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε, μεταξύ των άλλων, το επικοινωνιακό κενό του ΠαΣοΚ, όταν η συζήτηση περιορίστηκε στο 1 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει εισέλθει στα ταμεία του κόμματος και όχι στα υπόλοιπα 99 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν είναι γνωστό πού πήγαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk