Π. ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ελληνας κροίσος μέλος του ΚΚΕ

Σ τους πλουσιότερους Ελληνες συγκαταλέγεται σήμερα ο κ. Π. Γερμανός. Μόνο από την πώληση του ποσοστού του στη φερώνυμη αλυσίδα λιανικής τηλεπικοινωνιακών και τεχνολογικών προϊόντων στην Cosmote το 2006 αποκόμισε 650 εκατ. ευρώ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, όμως, εισέπραττε σε ετήσια βάση μερίσματα της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ από την ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία της εταιρείας του. Παράλληλα, το 2000, όταν είχε βάλει τη «Γερμανός» στο ΧΑ, πέρα από τη δημόσια εγγραφή είχε διαθέσει και δικές του υφιστάμενες μετοχές, εισπράττοντας τότε 6,3 δισ.

Σ τους πλουσιότερους Ελληνες συγκαταλέγεται σήμερα ο κ. Π. Γερμανός. Μόνο από την πώληση του ποσοστού του στη φερώνυμη αλυσίδα λιανικής τηλεπικοινωνιακών και τεχνολογικών προϊόντων στην Cosmote το 2006 αποκόμισε 650 εκατ. ευρώ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, όμως, εισέπραττε σε ετήσια βάση μερίσματα της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ από την ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία της εταιρείας του. Παράλληλα, το 2000, όταν είχε βάλει τη «Γερμανός» στο ΧΑ, πέρα από τη δημόσια εγγραφή είχε διαθέσει και δικές του υφιστάμενες μετοχές, εισπράττοντας τότε 6,3 δισ. δρχ. ή 18,5 εκατ. ευρώ.

Μετά την πώληση της «Γερμανός» ο κ. Π. Γερμανός δεν «κάθησε» επάνω στη ρευστότητα που είχε αποκτήσει. Αντιθέτως, επιδόθηκε σε μια έντονη επιχειρηματική δρατηριότητα Κάλυψε με δικά του χρήματα τη μαύρη τρύπα της αλυσίδας ειδών τεχνολογίας Μultirama που είχε χαμηλά ίδια κεφάλαια και συνεχίζει να την ενισχύει, καθώς διαθέτει πάνω από το 40% του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, δεν δίστασε να επενδύσει 30 εκατ. ευρώ για την αγορά του Μεγάρου Πάλλη στην Πλατεία Συντάγματος και 10 εκατ. ευρώ για την αναπαλαίωσή του, ώστε να στεγάσει εκεί το τέταρτο κατάστημα Ρublic.

Παράλληλα, προχώρησε μέσω της Οlympia Development σε εξαγορές εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε Πολωνία και Κύπρο.

Το μεγάλο βάρος, όμως, των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων το έχει ρίξει στη βιομηχανία και ειδικότερα στον κλάδο των μπαταριών από τον οποίο πρωτοξεκίνησε το 1991 και έκανε τα πρώτα του χρήματα. Οταν πούλησε τη «Γερμανός» στην Cosmote, έγινε απόσχιση του βιομηχανικού κλάδου της πρώτης και η Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ αρχίζει να λειτουργεί αυτόνομα, περνώντας στον προσωπικό έλεγχο του κ. Γερμανού.

Ο κ. Γερμανός γεννήθηκε το 1950 στο χωρίο Μηλιές της ορεινής Ηλείας. Ηταν το δέκατο παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Το 1963 η οικογένειά του ακολούθησε το ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης και κατέληξε στην Αθήνα. Ηταν επιμελής μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Το πρωί δούλευε και το βράδυ φοιτούσε στο 5ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Εξαρχείων. Το 1969 κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις για την εισαγωγή του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Το 1973 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Είναι η εποχή που γιγαντώνεται η αντίσταση κατά της χούντας. «Στο ΚΚΕ έμαθα πολλά πράγματα για τη ζωή,για την αξία της δουλειάς.Αργότερασυνειδητο- ποίησα ότι με το ΚΚΕ έμαθα πολλά για τη μία μόνο πλευρά της ζωής.Σιγά σιγά άρχισα να ανακαλύπτω ότι υπήρχε και μια άλλη άποψη, ένα άλλο σύστημα αξιών. Εμαθα να αξιολογώ την πολυδιάστατη συμβολή μιας επιχείρησης στην κοινωνία » εξηγούσε ο ίδιος, πρόσφατα ενθυμούμενος τα χρόνια αυτά. Το 1974 κατατάσσεται στον Στρατό και το 1977 ασχολείται για πρώτη φορά με τις μπαταρίες. Προσλαμβάνεται στην εταιρεία Union Carbide, την πασίγνωστη Ucar, ως στέλεχος πωλήσεων και marketing. Τo1978 εγκαταλείπει τη Ucar και επιλέγει την Duracell και το 1980 αποφασίζει να ανοίξει το δικό του κατάστημα με μπαταρίες και ηλεκτρονικά μέσα της εποχής. Επτά τετραγωνικά μέτρα στην Εμμ. Μπενάκη 1, που ως τότε χρησιμοποιούσε ο αδελφός του για να πουλάει γραβάτες.

Υστερα από πέντε χρόνια η αλυσίδα είχε φθάσει στα δέκα καταστήματα και ξεκίνησε την πώληση μπαταριών στη χονδρική αγορά. Παράλληλα, συνέχιζε την πολιτική του δράση με το ΚΚΕ. Το 1991 εξαγοράζει το βιομηχανικό συγκρότημα Sunlight στην Ξάνθη από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, το 1992 επεκτείνεται στις αγορές της Αν. Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σκόπια) και το 1994 δραστηριοποιείται στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας ήλθε με την εισαγωγή των μετοχών του ομίλου στο Χρηματιστήριο το 2000, όταν η εταιρεία άντλησε 60 δισ. δρχ. (περίπου 176 εκατ. ευρώ).

Η πορεία του, όπως εύστοχα είχε παρατηρήσει κάποτε ένας παράγοντας της αγοράς, είναι παράλληλη με την οικονομική ενηλικίωση της Ελλάδας: Από τον Εμφύλιο, στην εποχή της μετανάστευσης, στο σχολείο της Αριστεράς, στην πορεία της Ευρώπης και στην παγκοσμιοποίηση.

Τώρα, πώς αυτός ο άνθρωπος με τις χιλιάδες παραστάσεις, ενώ είχε συμφωνήσει να πουλήσει την εταιρεία του στην Cosmote στα 19 ευρώ ανά μετοχή «έπαιζε» τη μετοχή του- σύμφωνα με το σκεπτικό της επιβολής προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- για να βγάλει επιπλέον χρήματα, ρισκάροντας τη φήμη του και την υπόληψή του, μόνο στην πλεονεξία που γεννά το χρήμα μπορεί κανείς να το αποδώσει. Τώρα έχει να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, καθώς ο νόμος 3340 του 2005 για τη χειραγώγηση προβλέπει κατά περίπτωση πρόστιμο ως 2 εκατ. ευρώ και ποινή φυλάκισης ως δέκα χρόνια. Γενικότερα, στην αγορά οι φήμες που συνοδεύουν τον κ. Γερμανό είναι ότι γνωρίζει το χρηματιστηριακό παιχνίδι και πως- νόμιμα πάντα- μέσα από ένα δίκτυο off shore εταιρειών κατάφερνε να κερδίζει χρήματα από την αγοραπωλησία μετοχών.

Ο κ. Γερμανός αποφεύγει τις κοσμικές συγκεντρώσεις και χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα το μετρό για τις μετακινήσεις του. Είναι παντρεμένος από το 1986 με την κυρία Εφη Κόπολα και έχει τέσσερις κόρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk