Εαυτούς και αλλήλους καλύπτουν οι μοναχοί στο υπόμνημα

Τόσο τον εαυτό τους όσο και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «αθωώνουν» ο ηγούμενος και ο μοναχός της Μονής Βατοπαιδίου κκ. Εφραίμ και Αρσένιος με τα υπομνήματα που κατέθεσαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αρνούμενοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών. Ο ηγούμενος Εφραίμ υποστηρίζει ότι δεν έχει ιδιαίτερη γνώση για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στον μοναχό Αρσένιο ο οποίος μοιράζει «απαλλαγές»: στην ιερά μονή, που δεν είχε …

Εαυτούς και αλλήλους καλύπτουν οι μοναχοί στο υπόμνημα | tovima.gr

Τόσο τον εαυτό τους όσο και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «αθωώνουν» ο ηγούμενος και ο μοναχός της Μονής Βατοπαιδίου κκ. Εφραίμ και Αρσένιος με τα υπομνήματα που κατέθεσαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αρνούμενοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών. Ο ηγούμενος Εφραίμ υποστηρίζει ότι δεν έχει ιδιαίτερη γνώση για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στον μοναχό Αρσένιο ο οποίος μοιράζει «απαλλαγές»: στην ιερά μονή, που δεν είχε «σκοπό, ούτε επιθυμία να ανταλλάξει τη λίμνη Βιστωνίδα», και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που «δεν ήταν επιλογή του» η μεταβίβαση του ακινήτου του Ολυμπιακού Χωριού.

Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο για τον ρόλο των αρμοδίων υπουργών τον είχε ο απλώς «προεδρεύων» στην υπόθεση ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο εννέα σελίδων υπόμνημά του: «Τις σπάνιες φορές που είχα επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς για την υπόθεσητους επισκεπτόμουν μαζί με τον πατέρα Αρσένιο για να τους εκθέσουμε, και κυρίως εκείνος, τις απόψεις της ιεράς μονής». Μάλιστα ο ηγούμενος σε μια προσπάθεια να απαλλάξει από κάθε ευθύνη άλλους υπουργούς που δεν είχαν αρμοδιότητα για το θέμα της λίμνης Βιστωνίδας και των ανταλλαγών ακινήτων, όπως για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος , διευκρινίζει: «Οποιες άλλες επαφές είχα με άλλους υπουργούς αυτές δεν αφορούσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση της ιεράς μονής αλλά εντάσσονταν στο πνευματικό μου έργο».

Καταλήγοντας ο κ. Εφραίμ ισχυρίζεται ότι δεν έχει διαπράξει ουδεμία παράνομη πράξη και ότι είναι «άσχετος με όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον μου από ετερόκλητους παράγοντες,φορείς και πρόσωπα που εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα».

Και οι δύο επαναλαμβάνουν σε γενικές γραμμές όσα ισχυρίστηκαν με τα υπομνήματά τους στο πλαίσιο της έρευνας του κ. Κανελλόπουλου και υποστηρίζουν πως κανένας τους δεν έχει προσωπική περιουσία ή προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό. Το βάρος της υπεράσπισής τους αναλαμβάνει ο μοναχός Αρσένιος με το υπόμνημά του που αριθμεί 29 σελίδες, στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η επιλογή των προς ανταλλαγή ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου έγινε από το ελληνικό Δημόσιο…». Επιπλέον, δε, ότι οι ανταλλαγές των ακινήτων έγιναν ούτε λίγο ούτε πολύ επειδή υπήρχαν «οι πιέσεις και παρεμβάσεις διαφόρων τοπικών φορέων».

Ειδικά για το ακίνητο του Ολυμπιακού Χωριού αναφέρει ότι αρχικά επρόκειτο να εγκατασταθούν εκεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης. Οπως όμως υποστηρίζει κάτι τέτοιο δεν έγινε «λόγω αντιδράσεων των υπαλλήλων του υπουργείου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk