Διώξεις κατά παντός υπευθύνου

▅ Οι διώξεις είναι στο ίδιο μοτίβο με αυτές που ασκήθηκαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο στην υπόθεση των «γαλάζιων» ομολόγων ▅ Η άσκηση των διώξεων από τον εισαγγελέα περιλαμβάνει τέσσερα κακουργήματα, ωστόσο τα αδικήματα παραμένουν «χωρίς πρόσωπο» ▅ Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι υπήρξε πολύ συγκεκριμένη επιδίωξη η έρευνα να τελειώσει «μια ώρα νωρίτερα», ώστε να πάψουν οι διαρκείς αποκαλύψεις

▅ Οι διώξεις είναι στο ίδιο μοτίβο με αυτές που ασκήθηκαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο στην υπόθεση των «γαλάζιων» ομολόγων
▅ Η άσκηση των διώξεων από τον εισαγγελέα περιλαμβάνει τέσσερα κακουργήματα, ωστόσο τα αδικήματα παραμένουν «χωρίς πρόσωπο»
▅ Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι υπήρξε πολύ συγκεκριμένη επιδίωξη η έρευνα να τελειώσει «μια ώρα νωρίτερα», ώστε να πάψουν οι διαρκείς αποκαλύψεις
Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, ακριβώς στο ίδιο, πανομοιότυπο μοτίβο με αυτές που ασκήθηκαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο στην υπόθεση των «γαλάζιων» ομολόγων, άσκησε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Κοινός παρονομαστής των δύο υποθέσεων, των «γαλάζιων» ομολόγων και της Siemens, εκτιμούσαν χθες νομικοί κύκλοι, δεν είναι παρά η πρόθεση για συγκάλυψη και η ατιμωρησία των υπευθύνων. «Αν στις περιπτώσεις αυτές αποκαλυπτόταν η αλήθεια,το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο και κάποιοι δεν θέλουν να το υποστούν» εξηγούσαν οι ίδιοι κύκλοι.

Η άσκηση των ποινικών διώξεων ναι μεν αναμενόταν εντός των ημερών, αλλά όχι χθες. Ολοι περίμεναν ότι προηγουμένως η έρευνα θα ολοκληρωθεί και αμφισβητούν ότι αυτό κατέστη δυνατό χθες. Αλλωστε λίγο νωρίτερα, το ίδιο πρωί, ο εισαγγελέας είχε καλέσει για συμπληρωματικές εξηγήσεις τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens και κεντρικό ύποπτο στην υπόθεση, ο οποίος τελικά δεν προσήλθε. Παρά ταύτα εντελώς αιφνίδια, χθες το μεσημέρι, ο εισαγγελέας ανακοίνωσε τις διώξεις.

Να τελειώνουν μια ώρα νωρίτερα
Αργά το απόγευμα νομικοί κύκλοι οι οποίοι παρακολουθούσαν στενά την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας εκτιμούσαν ότι υπήρξε πολύ συγκεκριμένη επιδίωξη η έρευνα να τελειώσει «μια ώρα αρχύτερα», ώστε να πάψουν οι διαρκείς αποκαλύψεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα και κυρίως αυτές που συνδέονταν με πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το «κόκκινο φως» για την πορεία της έρευνας «άναψε» μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρονταν σε ταξίδι που πραγματοποίησε υπουργός της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Μ. Χριστοφοράκο και τον επιχειρηματία κ. Αλέξανδρο Λέτσα, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση. Αλλωστε η συνταγή της επιτυχίας ήταν δοκιμασμένη από την περίοδο των «γαλάζιων» ομολόγων. Πολύ μικρό διάστημα μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η υπόθεση «θάφτηκε». Η άσκηση των ποινικών διώξεων για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» από τον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου περιλαμβάνει τέσσερα κακουργήματα, και συγκεκριμένα: παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, στρεφόμενες κατά του Δημοσίου και σε βάρος νομικού προσώπου από αυτά που συνδέονται με το Δημόσιο (ΟΤΕ), από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες, ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων, άμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων. Ωστόσο και στην περίπτωση της Siemens (όπως είχε συμβεί και με αυτήν των ομολόγων πριν από έναν χρόνο) τα αδικήματα παραμένουν χωρίς πρόσωπο, αν και προηγήθηκε συστηματική εισαγγελική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν δεκάδες ύποπτοι για τη διάπραξη συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων. Οι διώξεις ασκήθηκαν in rem, κατά παντός υπευθύνου δηλαδή, και τους υπευθύνους θα ψάξει να τους βρει ο ανακριτής. Ωστόσο η εμπειρία της αντίστοιχης έρευνας για τα ομόλογα άλλα δείχνει: «Εναν χρόνο μετά δεν έχει κληθεί από τον ανακριτή κανένας από τα “μεγάλα κεφάλια” που απασχόλησαν την εισαγγελική έρευνα,παρά μονάχα ελάχιστα πρόσωπα, που αποτελούν τη “μαρίδα”», όπως εκτιμούν όσοι παρακολουθούν στενά την αργόσυρτη εξέλιξη της ανάκρισης.

Με καθυστέρηση και η κύρια ανάκριση
Με καθυστέρηση αναμένεται άλλωστε να ξεκινήσει και η κύρια ανάκριση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Και αυτό διότι, ακόμη και αν ο ειδικός ανακριτής στον οποίο θα ανατεθεί η υπόθεση έχει τη διάθεση να την «τρέξει», δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχει την ευκαιρία να το πράξει. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αφιερώσει κάποιον ικανό χρόνο για να ενημερωθεί επί των εγγράφων και των μαρτυρικών καταθέσεων. Οταν θα αποκομίσει εικόνα, θα μπει στην ουσία της έρευνάς του καλώντας τους πρώτους μάρτυρες, αλλά κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παρουσία τους, δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου.

Οι προβλέψεις για την ερευνητική εξέλιξη της Siemens είναι ακόμη πιο δυσοίωνες από ό,τι στην περίπτωση των «γαλάζιων» ομολόγων. Και αυτό διότι πληροφορίες αναφέρουν πως ανατίθεται σε ειδικό ανακριτή και σε όχι εφέτη ανακριτή εξαιτίας του ότι βρισκόμαστε εν μέσω του θέρους και δεν είναι δυνατή η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών που θα μπορούσε να διορίσει εφέτη ανακριτή. Το ενδεχόμενο αυτό όμως δεν αποκλείεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος για την ανάκριση θα μηδενιστεί και πάλι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk