Διαρθρωτικές αλλαγές και ενίσχυση του ανταγωνισμού

Oι υψηλές τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου παγκοσμίως αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό την ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνεται με υψηλό ρυθμό και ως εκ τούτου τα καταναλωτικά πρότυπα συγκλίνουν σταδιακά προς αυτά των ανεπτυγμένων οικονομιών. Παράλληλα η αλματώδης αύξηση των τιμών αντικατοπτρίζει και άλλους παράγοντες, όπως η δέσμευση μεγάλων εκτάσεων για παραγωγή βιοκαυσίμων καθώς και- στην περίπτωση του αργού πετρελαίου- η αδυναμία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους.

Oι υψηλές τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου παγκοσμίως αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό την ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνεται με υψηλό ρυθμό και ως εκ τούτου τα καταναλωτικά πρότυπα συγκλίνουν σταδιακά προς αυτά των ανεπτυγμένων οικονομιών. Παράλληλα η αλματώδης αύξηση των τιμών αντικατοπτρίζει και άλλους παράγοντες, όπως η δέσμευση μεγάλων εκτάσεων για παραγωγή βιοκαυσίμων καθώς και- στην περίπτωση του αργού πετρελαίου- η αδυναμία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως: στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη κατά 1,4 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες αντιστοίχως, ενώ οι πληθωριστικές επιπτώσεις είναι ακόμη υψηλότερες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στην Ελλάδα η επίδραση στον πληθωρισμό από τους προαναφερόμενους παράγοντες προσεγγίζει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες εξαιτίας της υψηλότερης ενεργειακής εξάρτησης της οικονομίας από εισαγωγές πετρελαίου αλλά και του εντονότερου βαθμού μετακύλισης των τιμών ενέργειας και ανεπεξέργαστων τροφίμων στις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς και ορισμένων υπηρεσιών. Η μετακύλιση των πληθωριστικών πιέσεων είναι εντονότερη στην Ελλάδα λόγω του μικρότερου βάθους της αγοράς και του περιορισμένου ανταγωνισμού κυρίως στον τομέα του χονδρικού εμπορίου αλλά και σε επιμέρους τομείς του λιανικού εμπορίου.

Υπό την πρόβλεψη μιας εξομάλυνσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και τροφίμων- ακόμη και με σταθεροποίησή τους στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα- ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά προς τον σκληρό πυρήνα του 3,5% στα τέλη του έτους. Περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων απαιτεί βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών, καθώς και περισσότερο ώριμη καταναλωτική συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε κλάδους με χαμηλότερο βαθμό τιμολογιακής διαφάνειας όπως ορισμένοι τομείς των υπηρεσιών.

Ο κ. Τάκης Αράπογλου είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk