«Δεν δεσμεύομαι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού»

«Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευτώ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού,θα σας πω τον Σεπτέμβριο ». Τη «βόμβα» αυτή έριξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος εμφανίστηκε προβληματισμένος από τις εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων στο πεντάμηνο φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να ξέρει πώς θα κινηθούν τα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ)- το οποίο εφαρμόζεται εφέτος για πρώτη φορά- αλλά και το κατά πόσο θα αποδώσει το «κυνηγητό» του λαθρεμπορίου.

«Δεν δεσμεύομαι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού» | tovima.gr

«Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευτώ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού,θα σας πω τον Σεπτέμβριο ». Τη «βόμβα» αυτή έριξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος εμφανίστηκε προβληματισμένος από τις εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων στο πεντάμηνο φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να ξέρει πώς θα κινηθούν τα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ)- το οποίο εφαρμόζεται εφέτος για πρώτη φορά- αλλά και το κατά πόσο θα αποδώσει το «κυνηγητό» του λαθρεμπορίου. Ετσι, έδωσε ο ίδιος ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τις κινήσεις που θα κάνει προκειμένου να στηρίξει τον προϋπολογισμό. Από οικονομικούς κύκλους η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ερμηνευόταν ως προετοιμασία του κλίματος για τη λήψη νέων μέτρων.

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των φτωχών νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού θα γίνει είτε με αναδιάρθρωση δαπανών είτε με τη χρησιμοποίηση τυχόν εσόδων, τα οποία θα υπερβούν τις αρχικές προβλέψεις (όπως αναμένεται να συμβεί με το ΕΤΑΚ).

Αυτή τη στιγμή όμως το ΕΤΑΚ δεν γνωρίζει πόσα έσοδα θα φέρει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα και εισοδηματικής στήριξης των φτωχών νοικοκυριών θα πρέπει να είναι « μέσα στο πλαίσιο που θέτουν οι δημοσιονομικοί στόχοι ». Ουσιαστικά, τα επιδόματα που αναμένουν τα ασθενή οικονομικά στρώματα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.

Την ίδια ώρα, το εισόδημα των Ελλήνων πλήττεται από την έξαρση του πληθωρισμού και αποκλίνει ελαφρά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 98,6% του μέσου όρου των 27 χωρών της Ευρώπης που ήταν πέρυσι, προβλέπεται ότι εφέτος λόγω της διεθνούς κρίσης να πέσει στο 98%, ενώ ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης βρίσκεται στο 88,4%.

Τα φτωχά νοικοκυριά όμως που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία από τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια και περιμένουν τις ενισχύσεις της κυβέρνησης θα δουν βοήθεια από τον Σεπτέμβριο. Τότε θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο κατά της Φτώχειας, που προβλέπεται ότι θα χορηγήσει σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ.

Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Αλογοσκούφης στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το τι συζητήθηκε στα Συμβούλια Υπουργών Οικονομίας της Ευρώπης (Εurogroup) και ευρωζώνης (Εco/Fin), ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι « δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολίαότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk