Βολές Παπανδρέου για «ομηρεία» της ΝΔ

▅ «Μας θίγει όλους όταν βλέπουμε τις αποκαλύψεις για τα εκατομμύρια της μίζας την ώρα που ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα κάθε μήνα» ▅ «Δεν μπορεί να είναι ανυπεράσπιστη η πολιτεία και να αφήνεται η χώρα έκθετη σε κάθε λογής τρωκτικά, σε κάθε λογής ευκαιριακά συμφέροντα» ▅ «Η συντεταγμένη πολιτεία, με ευθύνη της ΝΔ, σιωπά, κρύβεται, υπεκφεύγει, συγκαλύπτει και δείχνει ότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να αυτοπροστατευθεί»

▅ «Μας θίγει όλους όταν βλέπουμε τις αποκαλύψεις για τα εκατομμύρια της μίζας την ώρα που ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα κάθε μήνα»
▅ «Δεν μπορεί να είναι ανυπεράσπιστη η πολιτεία και να αφήνεται η χώρα έκθετη σε κάθε λογής τρωκτικά, σε κάθε λογής ευκαιριακά συμφέροντα»
▅ «Η συντεταγμένη πολιτεία, με ευθύνη της ΝΔ, σιωπά, κρύβεται, υπεκφεύγει, συγκαλύπτει και δείχνει ότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να αυτοπροστατευθεί»
«Σ κάνδαλο μεγαλύτερο,σοβαρότερο και πιο απειλητικό και από αυτό της Siemens» θεωρεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να διαχειριστεί την υπόθεση η κυβέρνηση αρνούμενη τη σύγκληση της Βουλής προκειμένου να αποφασιστεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Είναι σκάνδαλο ότι η συντεταγμένη πολιτεία,με κεντρική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας,σιωπά,κρύβεται, υπεκφεύγει,συγκαλύπτει και δείχνει ότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να αυτοπροστατευθεί» κατήγγειλε χθες από του βήματος της Βουλής ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι βρίσκεται «σε ομηρεία» και «έχει γίνει μέρος του προβλήματος» .

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επέμεινε στη θέση του κόμματός του ότι «η κυβερνητική παράταξη χειραγωγεί αδίστακτα τη Δικαιοσύνη», επανέλαβε τα έξι αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πλήρες ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, που είναι:

▅ Να συγκληθεί αμέσως η Ολομέλεια της Βουλής.

▅ Να συσταθεί το γρηγορότερο Εξεταστική Επιτροπή.

▅ Να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

▅ Να επανεξετάσει αμέσως το ελληνικό Δημόσιο όλες τις εν ενεργεία συμβάσεις της Siemens.

▅ Να αποκλειστεί η γερμανική εταιρεία από προμήθειες του Δημοσίου ώσπου να ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση.

▅ Να ενεργοποιηθεί αμέσως η Επιτροπή Ζορμπά για το μαύρο χρήμα.

Δεν μπορεί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, να είναι «ανυπεράσπιστη η πολιτεία» και να αφήνεται «η χώρα έκθετη σε κάθε λογής τρωκτικά,σε κάθε λογής ευκαιριακά συμφέροντα». Για να προσθέσει, με αφορμή το γεγονός ότι στη Βουλή συζητούνταν μέτρα για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών: «Μας προσβάλλει και μας θίγει όλους όταν βλέπουμε τις αποκαλύψεις για τα εκατομμύρια της μίζας την ώρα που ο μέσος,φτωχότερος πολίτης δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα κάθε μήνα και η ακρίβεια και τα δάνεια γονατίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό» .

Εκ μέρους της κυβέρνησης επιστρατεύθηκε για να απαντήσει στον κ. Παπανδρέου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλος, ο οποίος απέρριψε τα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «προτάσεις αμηχανίας» και επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.

Πιστός στην κυβερνητική γραμμή ότι η υπόθεση της Siemens αφορά μόνο το ΠαΣοΚ και αποκρούοντας τις «φήμες», όπως είπε, «για εμπλοκή υπουργών», ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Πότε εκκολάφθηκε το αβγό του φιδιού;Πότε ξεκίνησε αυτή η ιστορία;Δεν το λέω εγώ,το λέει η αξιωματική αντιπολίτευση που διέγραψε τα στελέχη της». Νωρίτερα εντύπωση προκάλεσαν τα συντονισμένα υπαινικτικά πυρά κατά «ορισμένων μέσων ενημέρωσης» που εξαπέλυσαν, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν κάποιο εξ αυτών, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Την αρχή έκανε ο κ. Χρ.Παπουτσής (ΠαΣοΚ), ο οποίος αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των κομμάτων είπε ότι μέρος των χρημάτων αυτών «πηγαίνει και στα ΜΜΕ τα οποία λειτουργούν τις περισσότερες φορές εκτός του πλαισίου νομιμότητας» και, όπως συμπλήρωσε, «δεν είμαι απόλυτα βέβαιος αν ανταποκρίνονται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ». Τη σκυτάλη έλαβε ακολούθως ο κ. Π.Παναγιωτόπουλος (ΝΔ), ο οποίος αναφερθείς σε «λίγους μισθοφόρους των media» υποστήριξε ότι εκφράζουν απόψεις που «συνιστούν κεκαλυμμένο αντικοινοβουλευτισμό» καθώς «απλώνουν το πέπλο της καχυποψίας επάνω σε όλον τον πολιτικό κόσμο». Εκφράζοντας την άποψη ότι, «αν υπάρχει κάτι σάπιο στο πολιτικό σύστημα, αυτό είναι μικρό και δεν αφορά το σύνολο» και μιλώντας για «εύκολους υπαινιγμούς και κατηγορίες που επιβαρύνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα», ο εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης σχολίασε: «Οποιοι θέλουν να κλείσει το Κοινοβούλιο να το πουν, εμείς θα πάμε στη δουλειά μας.Οποιοι θέλουν να αλλάξει το πολίτευμα να το πουν.Οποιοι θέλουν τους λοχαγούς να βγουν από τους στρατώνες,να έχουν το θάρρος να το πουν».

Σκληρή αντιπαράθεση εξάλλου για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης στις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις σημειώθηκε ανάμεσα στον αρμόδιο τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ντ.Ρόβλια που ανέπτυξε σχετική ερώτηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σ.Χατζηγάκη, ο οποίος αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ «στερούνται ιδεολογικής πλεύσης» και «δηλητηριάζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα με ύβρεις κατά της Δικαιοσύνης».

«Εσείς προσωπικά κατευθύνετε εμμέσως τις δικαστικές έρευνες για τις οποίες υπάρχει κυβερνητικό ενδιαφέρον» επέμεινε ο κ. Ρόβλιας, για να λάβει την απάντηση ότι «ψευδολογεί» από τον κ. Χατζηγάκη, ο οποίος, ευκαιρίας δοθείσης, σχολίασε και τη δήλωση του προέδρου του Συνασπισμού κ. Αλ.Τσίπρα ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεται έναν Ντι Πιέτρο» λέγοντας: «Δεν έχει ανάγκη η Δικαιοσύνη και η ελληνική πολιτική σκηνή ούτε από ήρωεςούτε από κατασκευασμένα πρόσωπα τα οποία δήθεν θα σώσουν την κατάσταση.Εχει ανάγκη από σοβαρότητα,υπευθυνότητα,έλλειψη λαϊκισμού και κυρίως όχι από ψευδολογία».

Εξηγήσεις από τον Μ. Λιάπη στην Επιτροπή της Βουλής
Ως το τέλος του μήνα θα προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μ.Λιάπης για να δώσει, όπως έχει ζητήσει η αντιπολίτευση, εξηγήσεις για τις συμβάσεις του τομέα ευθύνης του με τη Siemens.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα, ο κ. Λιάπης ανταποκρίθηκε στο αίτημα που διατύπωσαν το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ και στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα προσέλθει.

Ο υπουργός Πολιτισμού θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να απαντήσει σε ερωτήματα για τη σύμβαση που έχει συναφθεί ανάμεσα στη γερμανική εταιρεία και στον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού για την προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης σε 15 μουσεία της χώρας. Με επανειλημμένες ερωτήσεις τους αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κυρία Μαρία Δαμανάκη και ο κ. Μ.Μπόλαρης, έχουν καταγγείλει ότι ενώ η Siemens εμφανίζεται να έχει εισπράξει ως προκαταβολή το ποσόν των 3,4 εκατ. ευρώ, ο εξοπλισμός δεν έχει παραδοθεί ακόμη, παρ΄ ότι η συμβατική προθεσμία έχει λήξει από τον προσεχή Απρίλιο. Για την ίδια σύμβαση υπεβλήθη χθες και νέα ερώτηση από 18 βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι με επικεφαλής τον κ. Μ.Καρχιμάκη κάνουν λόγο για «σκάνδαλο διαρκείας», καταγγέλλοντας ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής που διενήργησε τον σχετικό διαγωνισμό έχει καταδίκη σε πρώτο βαθμό για πλαστογραφία επιταγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk