Α πόλυτα ικανοποιημένος έφθασε χθες λίγο πριν από τις 11 το βράδυ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι. Το όριο του 3% ξεπεράστηκε άνετα και, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του κ. Καρατζαφέρη, πρόκειται για σημαντική επιτυχία με δεδομένο το γεγονός ότι η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός είχαν σφίξει πολύ τον κλοιό γύρω από το μικρό κόμμα. Σε επίπεδο τακτικής επιτυχής κρίνεται και η επιλογή του κ. Καρατζαφέρη να μη διοργανώσει μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά να περιοριστεί τις τελευταίες 15 ημέρες σε συνεστιάσεις και συναντήσεις σε μικρή κλίμακα. Οι ίδιοι έλεγαν ότι τα ποσοστά του ΛΑΟΣ διακρίνονται από μια πολυσυλλεκτικότητα η οποία είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα.

Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι το ποσοστό του ΛΑΟΣ δεν απαρτίζεται μόνο από ψήφους διαμαρτυρίας αλλά από πολίτες οι οποίοι ιεραρχούν ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα σε υψηλότερη θέση. Θεωρούν επίσης επιτυχημένο το σύνθημα «Χρήσιμη επιλογή» του κ. Καρατζαφέρη και ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα στο Κοινοβούλιο. Οι 9 ως 11 βουλευτές που έδιναν ως τα ξημερώματα στο ΛΑΟΣ τα συγκεντρωτικά ποσοστά του υπουργείου Εσωτερικών θεωρούνται από τα στελέχη του κόμματος μια καλή βάση επί της οποίας μπορούν να στηριχθούν και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Οι 9, 10 ή 11 βουλευτές του ΛΑΟΣ οι οποίοι θα βρεθούν στα έδρανα της Βουλής αναμένεται να ακολουθήσουν τακτική αντιπολίτευσης από τα δεξιά προς την κυβέρνηση. Τα εθνικά θέματα, το «αλατοπίπερο» του ΛΑΟΣ, αλλά και τα υπόλοιπα καυτά πολιτικά ζητήματα της επόμενης ημέρας των εκλογών, όπως είναι το Ασφαλιστικό και η μετανάστευση, είναι στο στόχαστρο του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη.

Οι επιτελείς του ΛΑΟΣ φιλοδοξούν επίσης να αποδείξουν στο Κοινοβούλιο ότι η οπτική γωνία τους στα κρίσιμα για το κόμμα ζητήματα είναι σφαιρική και δεξιά. Επίσης θέλουν να αποτινάξουν τον χαρακτηρισμό του «ακραίου», τον οποίο μεταξύ άλλων τους απέδιδε και ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οι ίδιοι, εκτός της ΝΔ, τη στάση της οποίας θεωρούν δεδομένη, φοβούνται τα εξ αριστερών πυρά και το ενδεχόμενο να συνθλιβούν από την πίεση που θα δημιουργεί η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν το ΛΑΟΣ ακραίο κόμμα.

* Στο πλευρό του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή δήλωσε ότι θα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης σε « ό,τι θετικό » και απέναντί του « σε ό,τι γκρίζο ». Ο κ. Καρατζαφέρης από τα γραφεία του ΛΑΟΣ με μια συγκρατημένη και σύντομη δήλωση ευχαρίστησε τους πολίτες για την ψήφο τους και είπε ότι « η κάλπη υπαγόρευσε σοβαρότητα και όχι αλαζονεία ». « Ο κύριος ρόλος μας θα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στους Ελληνες » κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.