Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Αντεπίθεση με λάβαρο τον πόλεμο κατά της διαφθοράς

Η διαφθορά αναδεικνύεται σε κυρίαρχη πολιτική προτεραιότητα του ΠαΣοΚ, με το βλέμμα στραμμένο σε δύο μέτωπα: στα σκάνδαλα όπου εμπλέκονται στελέχη της ΝΔ ή της κυβέρνησης και στο εσωτερικό του κόμματος. Παρά ταύτα, ο τρόπος με τον οποίο προτάσσεται ο αγώνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την κατεύθυνση συναντά αντιδράσεις. Ο κ. Γ.Παπανδρέου έχει σπεύσει να δηλώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναμένει προσωπικές επιθέσεις από την κυβέρνηση σε βάρος του, ζητώντας τη συμπαράταξη όλων των στελεχών του ΠαΣοΚ.

Αντεπίθεση με λάβαρο τον πόλεμο κατά της διαφθοράς | tovima.gr

Η διαφθορά αναδεικνύεται σε κυρίαρχη πολιτική προτεραιότητα του ΠαΣοΚ, με το βλέμμα στραμμένο σε δύο μέτωπα: στα σκάνδαλα όπου εμπλέκονται στελέχη της ΝΔ ή της κυβέρνησης και στο εσωτερικό του κόμματος. Παρά ταύτα, ο τρόπος με τον οποίο προτάσσεται ο αγώνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την κατεύθυνση συναντά αντιδράσεις.

Ο κ. Γ.Παπανδρέου έχει σπεύσει να δηλώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι αναμένει προσωπικές επιθέσεις από την κυβέρνηση σε βάρος του, ζητώντας τη συμπαράταξη όλων των στελεχών του ΠαΣοΚ. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θεωρείται τυχαίο ότι στην πρόσφατη σύσκεψη κάθησαν στο ίδιο τραπέζι οι κκ. Παπανδρέου, Ευ.Βενιζέλος και Κ.Σκανδαλίδης για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες.

Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί στη Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την υπόθεση Siemens δεν συναντούν πάντως την ομοθυμία του συνολικού πολιτικού προσωπικού του ΠαΣοΚ. Ο κ. Παπανδρέου και ένα στενό επιτελείο συνεργατών του εμφανίζονται να έχουν «πάρει επάνω τους» το ζήτημα της κάθαρσης εντός και εκτός κόμματος και θεωρούν ότι οι διαγραφές των κκ. Θ.Τσουκάτου, Αν.Μαντέλη και Αρ.Μαντά προσφέρουν επαρκείς ενδείξεις της αποφασιστικότητάς τους. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εμφανίζεται για μία ακόμη φορά με συναινετική διάθεση και προτείνει στον Πρωθυπουργό, με την πρόσφατη επιστολή του, συνεργασία για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, κάνοντας λόγο για επώδυνες αποφάσεις και για τα δύο κόμματα. Ο πολιτικός στόχος του: να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος έχει όλη την καλή διάθεση και ότι κάθε άρνηση ισοδυναμεί με απόπειρα συγκάλυψης του όποιου σκανδάλου.

«Ο κ.Παπανδρέου έκανε κάποιες αρχικές κινήσεις,χρειαζόμαστε όμως πολλή δουλειά ακόμη,θέλουμε κάθαρση σε βάθος και σε εμάς,αλλά ταυτόχρονα θέλουμε και πρόταση για την έξοδο του συστήματος ολόκληρου από την κρίση,όχι όμως ως ισοπέδωση» είπε χθες σχετικώς ο κ. Γ.Φλωρίδης, μιλώντας στον Αlpha, ενώ από την ίδια συχνότητα ο κ. Απ.Κακλαμάνη ς σημείωσε: «Οταν ο Παπανδρέου λέει στον Καραμανλή “έχουμε ευθύνες,έλα να οργανώσουμε την πολιτική ζωή έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα” και η απάντηση είναι ότι ο Παπανδρέου είναι σε δύσκολη θέση και ζητεί έλεος,καταλαβαίνετε πού βρισκόμαστε» .

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την τακτική έγινε αισθητό ότι δεν επρόκειτο να έχει στο πλευρό του το σύνολο των στελεχών. Σε παρασκηνιακό επίπεδο ακόμη και βουλευτές του ΠαΣοΚ έσπευδαν, π.χ., να μιλήσουν για τη φιλική σχέση του προέδρου του ΠαΣοΚ με τον κ. Γ.Τρεπεκλή, «προβλέποντας» ότι σχετικές πληροφορίες θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τις ημέρες που θα ακολουθούσαν, όπως και συνέβη.

Αλλοι προτιμούν τις τελευταίες ημέρες να δηλώνουν ότι το ΠαΣοΚ οφείλει να προσανατολίζεται περισσότερο στα πεδία της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης και όχι στον αγώνα κατά τη διαφθοράς. Οι εκτιμήσεις αυτής της κατηγορίας στελεχών τούς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει τη διαφθορά ως αφορμή για εσωτερικό ξεκαθάρισμα, χωρίς να υπολογίζει πόσο αίμα θα χυθεί. Υπ΄ αυτή την έννοια, θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει ποντάρει πολιτικά σε ένα αρκετά ριψοκίνδυνο στοίχημα. Με υπόνοιες και έμμεσες αναφορές, η διάθεση αυτή επιβεβαιώνεται και από συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι οποίοι όμως λένε ότι η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk