Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν κατάφερε με την ομιλία του στη Βουλή να αλλάξει το βαρύ κλίμα

Αναζητούν οδό διαφυγής

Χαμένη στον λαβύρινθο του σκανδάλου της Siemens παραμένει η κυβέρνηση, που αδυνατεί να βρει οδό διαφυγής. Η φημολογία που κυριαρχεί για εμπλοκή στην υπόθεση «γαλάζιων» υψηλόβαθμων στελεχών αλλά και οι ενδείξεις και τα στοιχεία για σχέση με «γαλάζιους» παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκαλούν φοβικά σύνδρομα στο κυβερνών κόμμα. Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τη χθεσινή παρουσία του στη Βουλή προσπάθησε να αλλάξει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά μάταια.

Χαμένη στον λαβύρινθο του σκανδάλου της Siemens παραμένει η κυβέρνηση, που αδυνατεί να βρει οδό διαφυγής. Η φημολογία που κυριαρχεί για εμπλοκή στην υπόθεση «γαλάζιων» υψηλόβαθμων στελεχών αλλά και οι ενδείξεις και τα στοιχεία για σχέση με «γαλάζιους» παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος προκαλούν φοβικά σύνδρομα στο κυβερνών κόμμα. Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής με τη χθεσινή παρουσία του στη Βουλή προσπάθησε να αλλάξει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά μάταια. Η επιχείρηση αποενοχοποίησης του κυβερνώντος κόμματος δεν πέτυχε και η οργή για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και κατ΄ επέκταση και της Νέας Δημοκρατίας παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο. Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση απειλεί και την εγχώρια οικονομία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί λύση, η κυβέρνηση αλλά και το ΠαΣοΚ παραμένουν όμηροι του σκανδάλου της Siemens.

Οι υπουργοί φοβούνται τα χειρότερα
«Ολα έχουν σταματήσει.Δεν λειτουργεί τίποτε στην κυβέρνηση.Ο μηχανισμός έχει παραλύσει. Ολοι κινούνται στην τροχιά της Siemens» τονίζει κορυφαίος υπουργός, που επισημαίνει ότι η πολιτική ζωή έχει εισέλθει σε τέλμα από το οποίο δύσκολα θα εξέλθει. Ο πανικός που κυριαρχεί είναι κακός σύμβουλος, σχολιάζουν οι περισσότεροι υπουργοί, που φοβούνται τα χειρότερα. Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να μιλήσει με σιγουριά για κανέναν συνάδελφό του. Η καχυποψία ενισχύθηκε και κυριαρχεί η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των υπουργών. Στο παρασκήνιο τα «καρφιά» διαδέχονται το ένα το άλλο και έκδηλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.

Πολλοί ανέμεναν πιο επιθετικές και αποτελεσματικές κινήσεις από τον Πρωθυπουργό και δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι η διαχείριση της κατάστασης αποδεικνύεται άκρως προβληματική. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, και σε μια υπόθεση που δεν μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα, το κέντρο ή τα κέντρα των διαρροών- ουδείς εκ των βασικών υπουργών αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει και ειδικά όταν η Δικαιοσύνηδιά μέσου ανώτατων εισαγγελικών αρχών- προαναγγέλλει χιονοστιβάδα αποκαλύψεων.

Ενδεικτικό της αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης και της ενδοκυβερνητικής αναταραχής ήταν και ο χειρισμός της υπόθεσης του βουλευτή Αρκαδίας κ. Π.Τατούλη, το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Η αίσθηση ότι ο κ. Τατούλης θα καταψήφιζεόπως ερμηνεύθηκε από την ομιλία του- το πλαίσιο για το χωροταξικό σχέδιο πανικόβαλε το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η δημιουργία τεχνητής κρίσης από το Μαξίμου και τα μηνύματα που εστάλησαν περί διαγραφής του ήταν ένα σημάδι πανικού, όπως ειπώθηκε. Ανέδειξε όμως και το πρόβλημα της οριακής-εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση παραμένει οχυρωμένη στη γραμμή ότι δεν θα δεχθεί την Εξεταστική Επιτροπή όσο διαρκεί η δικαστική έρευνα αλλά μετά, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός. Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση; Αναμένει και θα δράσει αναλόγως των εξελίξεων. Αυτό που επέλεξε χθες ο κ. Καραμανλής ήταν να επιμείνει στο θεσμικό πλαίσιο και στη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το πολιτικό χρήμα.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου να μη μεταφερθεί το πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα, το κλίμα είναι πολύ άσχημο. Οι βουλευτές καθημερινά ξεσπαθώνουν. Βρίσκουν ένα σύστημα αμυντικό, που έχει φοβικά σύνδρομα και με περισσή ευκολία ρίχνουν το πολιτικό ανάθεμα. Με φράσεις όπως «κάθαρση», «κρεμάλες» , «να φύγουν τα λαμόγια» κ.ά. επιζητούν την κομματική αναγνώριση, προσδοκώντας και πολιτικά οφέλη στις εκλογικές τους περιφέρειες. Πέρα από αυτή την προσωπική στρατηγική, υπάρχουν και τα μηνύματα οργής που μεταφέρουν από τους ψηφοφόρους τους, τα οποία τούς ωθούν σε δηλώσεις καταδίκης όσων φέρονται να έχουν «λαδωθεί» από τη Siemens.

Ο κατάλογος των βουλευτών είναι μακρός και καθημερινά θα προστίθενται και νέα ονόματα, όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Οι επισημάνσεις των βουλευτών για αυτοκάθαρση της ΝΔ και κάθαρση του πολιτικού συστήματος και οι υποδείξεις ότι όσοι από το κυβερνών κόμμα έχουν εμπλακεί στην υπόθεση δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει μείζον εσωτερικό θέμα. Αυτή η στάση ενισχύει τις φήμες ότι κάτι τρέχει αλλά, όπως λένε κάποιοι, γίνεται προσπάθεια για συγκάλυψη. Το αρνητικό για την κυβέρνηση είναι ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης έχει στόχο να συνεχίσει το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο υποβάλλει την κυβέρνηση.

Με βάση το επιχείρημα περί συγκάλυψης απορρίπονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που διοχετεύονται τόσο από μερικούς υπουργούς παρασκηνιακά όσο και από βουλευτές δημόσια. Και όπως λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές για να υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων. Αλλοι έχουν ενστάσεις και συμφωνούν με τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος επιμένει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι προ των πυλών.

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που επιμένουν ότι σε συνθήκες πολιτικής απαξίωσης η κυβέρνηση δύσκολα θα προσφύγει σε εκλογές, γιατί εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και η χώρα θα εισέλθει σε πολιτική περιπέτεια. Οι συνθήκες πολιτικής αστάθειας δεν ευνοούν τη ΝΔ, αλλά ενισχύουν τις προβλέψεις εκείνων των στελεχών, όπως π.χ. του υπουργού Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλου , που πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν μετ΄ επιτάσεως ότι ήρθε η ώρα για συνθέσεις στον πολιτικό κόσμο, που θα οδηγήσουν ακόμη και σε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ. Η δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Ι.Βαρβιτσιώτη που προέκρινε προ ημερών τη λύση των πρόωρων εκλογών, η προτροπή του βουλευτή κ. Ι. Μανώλη για τη διάλυση της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και τη δημιουργία νέων σχηματισμών, η προειδοποίηση του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα ότι αν δεν φύγουν από το κόμμα όσοι εμπλέκονται θα φύγει αυτός, η εκτίμηση του κ. Μάξ. Χαρακόπουλου ότι ο δικομματισμός θα υποστεί σοκ στις ευρωεκλογές, η δήλωση του κ. Σ. Κεδίκογλου ότι πρέπει να υπάρξει «κρεμάλα» σε όσους έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά και οι επισημάνσεις να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να γίνει κάθαρση αποτυπώνουν το κλίμα οργής που υπάρχει στην ΚΟ.

Γρήγορη διαλεύκανση
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς για γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης ώστε να μείνει αλώβητη η δημοκρατία και ο πολιτικός κόσμος βρίσκει πολλούς αποδέκτες. Παράλληλα, το αίτημα για «πολιτικές θυσίες» είναι προϊόν εσωτερικού προβληματισμού στη ΝΔ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Η παράταξη δεν μπορεί να λοιδορείται συνολικά. Επιτέλους,δεν μπορούμε να απολογούμαστε για κανέναν» είναι η φράση που κυριαρχεί μαζί με το αίτημα για κάθαρση συνολικά στο κυβερνών κόμμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες της γενικευμένης αμφισβήτησης και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, απελευθερώνονται φυγόκεντρες δυνάμεις και ουδείς μπορεί να προδιαγράψει ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στη συνοχή της ΝΔ αν προκύψουν αποκαλύψεις για «γαλάζια» στελέχη. Τα διαλυτικά φαινόμενα κυριαρχούν, αν και από το Μαξίμου επιχειρούν να πείσουν ότι δεν είναι και τόσο τραγική η κατάσταση, εν αντιθέσει προς την πλειοψηφία των υπουργών που προωθεί σενάρια ανασχηματισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk