Ηδη οκτώ μήνες εκτός Βουλής, έχω αρχίσει να διερευνώ νέες δυνατότητες αναπτύσσοντας δραστηριότητες στον διεθνή χώρο. Κυρίως να δοκιμάζω νέες ιδέες για την προσέγγιση των προβλημάτων. Είναι μια ευκαιρία δημιουργικής επανατοποθέτησης. Ταυτόχρονα, απομάκρυνσης από στερεότυπα και αφορισμούς.


Η συνεχής δράση ευνοεί τις πεπατημένες. Δημιουργεί ακολουθίες χωρίς ρήξεις. Ο κόσμος όμως εξελίσσεται με ασυνέχειες. Η αποχή από την καθημερινότητα της δράσης προσφέρει ακριβώς αυτό: τη δυνατότητα εντοπισμού νέων οπτικών γωνιών, νέων κατευθύνσεων της κίνησης των πραγμάτων και τελικά νέων λύσεων σε νέα ή παλαιά προβλήματα.


Π.χ., την περασμένη δεκαετία αποτελούσε κοινό τόπο υπεύθυνης διακυβέρνησης η παρότρυνση για μισθολογική αυτοσυγκράτηση ως αντίδοτο στον πληθωρισμό. Είναι φανερό ότι παρόμοιες συστάσεις δεν αντιστοιχούν στη σημερινή πραγματικότητα. Σε μεγάλο βαθμό ο πληθωρισμός που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη προέρχεται από το εξωτερικό, την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Προέρχεται όμως και από το εσωτερικό, τα κλειστά επαγγέλματα, τις κλειστές αγορές, ένα δαιδαλώδες πλέγμα εμμέσων φόρων, τελών και άλλων επιβαρύνσεων. Σε πολλούς κλάδους της οικονομίας οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού συντηρούν υπερβολικά έως σκανδαλώδη περιθώρια κέρδους εις βάρος του καταναλωτή.


Είναι εξάλλου τουλάχιστον παράδοξο να συνιστάται αυτοσυγκράτηση στους μισθωτούς των 700 ή των 1.000 ευρώ τη στιγμή που οι αμοιβές στελεχών, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, συνεχίζουν να αυξάνονται στην κλίμακα των εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η φορολογία στα κέρδη μειώνεται.


Προκαλούν εντύπωση η έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης και η απάθεια της κυβέρνησης απέναντι σε μια τόσο εμφανή παραβίαση του ανταγωνισμού όσο τα κλειστά επαγγέλματα. Είναι βέβαια διδακτικό ότι πριν από επτά χρόνια η τότε κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να νομοθετήσει την κατάργησή τους με βάση μια μελέτη που είχε ανατεθεί στο ΚΕΠΕ. Είχε υπολογιστεί ότι θα υπήρχε εξοικονόμηση, σε σημερινές τιμές, 80 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό. Στο πρώτο όμως νομοσχέδιο για το άνοιγμα των νομικών υπηρεσιών και την εξάλειψη πολλών επιβαρύνσεων στα συμβόλαια διαμορφώθηκε διακομματικό μέτωπο στη Βουλή για την ανατροπή των σχετικών διατάξεων.


Αυτή η αποτυχία, όπως και άλλες ανάλογες, επισημαίνει μιαν αλήθεια: χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να προχωρήσουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας.


Ο κ. Ι. Παπαντωνίου είναι πρώην υπουργός.