ΓΝΩΜΗ

Χειρότερο από τις οικονομικές κρίσεις το πρόβλημα του κλίματος

Την κλιματική αλλαγή τη νιώθουμε και σήμερα που ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η κρίση στο περιβάλλον και στο νερό, στους υδάτινους πόρους, δυστυχώς, θα είναι πολύ χειρότερη από τις οικονομικές κρίσεις που έχουμε μπροστά μας. Και ποιες είναι αυτές οι οικονομικές κρίσεις; 1. Η κρίση των δανείων subprime και του τραπεζικού συστήματος, η οποία κάνει την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων πολύ πιο δύσκολη και ακριβή υπόθεση.

Χειρότερο από τις οικονομικές  κρίσεις το πρόβλημα του κλίματος | tovima.gr

Την κλιματική αλλαγή τη νιώθουμε και σήμερα που ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η κρίση στο περιβάλλον και στο νερό, στους υδάτινους πόρους, δυστυχώς, θα είναι πολύ χειρότερη από τις οικονομικές κρίσεις που έχουμε μπροστά μας. Και ποιες είναι αυτές οι οικονομικές κρίσεις;

1. Η κρίση των δανείων subprime και του τραπεζικού συστήματος, η οποία κάνει την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων πολύ πιο δύσκολη και ακριβή υπόθεση.

2. Η κρίση στα χρηματιστήρια, με τη μεγάλη πτώση τους.

3. Η οικονομική ύφεση.

4. Η γενικευμένη αύξηση στα επίπεδα των τιμών. Η έξαρση του πληθωρισμού.

Τα προβλήματα αυτά χαρακτηρίζονται από μια «κυκλικότητα» Είναι δύσκολα. Μας ταλαιπωρούν, αλλά μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.

Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ χειρότερα. Δεν ξεπερνιούνται έτσι. Αντιθέτως, χειροτερεύουν. Λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, που οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων, εκατοντάδες εκατομμύρια στρέμματα γης θα βρεθούν κάτω από την επιφάνεια του νερού και 200 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας θα χάσουν τα σπίτια και τις δουλειές τους. Θα αναπνέουμε όλο και περισσότερο μολυσμένο αέρα, με πιο πολύ διοξείδιο του άνθρακα.

Το φαινόμενο της ερημοποίησης εξαπλώνεται. Μεγάλες εκτάσεις γης δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα- πυρκαϊές, πλημμύρες, πιο άγριοι και καταστροφικοί τυφώνες- θα γίνονται χρόνο με τον χρόνο πιο πυκνά. Ολα αυτά επιτείνουν και την επισιτιστική κρίση, την ακρίβεια στα τρόφιμα που ζει έντονα ολόκληρη η υφήλιος. Η κυβέρνηση και όλοι μας ενδιαφερόμαστε για τον κόσμο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ηδη η Ελλάδα έχει προτείνει στον ΟΗΕ, στη Διεθνή Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα μαζικό πρόγραμμα δενδροφύτευσης τουλάχιστον 50 ως 60 δισεκατομμυρίων δένδρων ως το 2010. Ενα πρόγραμμα μαζικής αναδάσωσης πέρα από τις προσπάθειες διάσωσης των δασών του Αμαζονίου, του Κονγκό, της Ινδονησίας και όλων των άλλων. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό.

Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πρέπει να βρούμε λύσεις εδώ και τώρα. Να επιτύχουμε συνεχείς βελτιώσεις στην αιολική και ηλιακή τεχνολογία, να αναζητήσουμε ιδέες για καινοτομίες στην αγροτική παραγωγή, για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου και να αξιοποιηθεί η οικονομική διπλωματία, ώστε να υπάρχει συντονισμός δράσεων, αλλά και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την παρουσία και δράση των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Π. Δούκας είναι υφυπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk