Oι κτηνοτρόφοι τον τελευταίο καιρό σιγομουρμουρίζουν μια παλιά παροιμία δηλωτική της ανησυχίας τους για το μέλλον του κλάδου: «Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω,τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;».
Μπορεί να κερδίσαμε τη μάχη της φέτας προ διετίας στα ευρωπαϊκά όργανα, κινδυνεύουμε όμως να τη χάσουμε επί της ουσίας στο πιάτο του καταναλωτή, αλλά κυρίως να ξεμείνουμε από πρώτη ύλη (το γάλα) αφού στην παρούσα χρονική συγκυρία κινδυνεύει με αφανισμό το μισό ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Μ. Τζιότζιου, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της νοθείας στη φέτα, τότε οι τυροκόμοι από τον Αύγουστο θα αναγκαστούν να συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρεθούν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.
Με βάση το ισοζύγιο του ΕΛΟΓ, από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα έχουν παρασκευαστεί εφέτος 97.500 τόνοι φέτα, αλλά στην αγορά είναι έτοιμοι να διατεθούν εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου πάνω από 150.000 τόνοι! Αυτό σημαίνει απλά ότι το 1/3 τουλάχιστον της φέτας που θα φάνε εφέτος μέσω της greek salad στους τουριστικούς προορισμούς οι καταναλωτές θα είναι λευκό τυρί με σκονόγαλα αγελαδινό ή γάλα εισαγόμενο, πράγμα που απαγορεύεται ρητά για ένα προϊόν που έχει κατοχυρώσει ονομασία προέλευσης.
Για τον λόγο αυτόν οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως ζητούν ο ΕΦΕΤ να περάσει υπό τον έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι του Ανάπτυξης όπως είναι σήμερα.
Προς τούτο έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού, ο οποίος θεωρεί ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος βρίσκεται πλέον σε απελπιστική θέση λόγω του τριπλασιασμού του κόστους των ζωοτροφών τους τελευταίους 10 μήνες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων, ο ΕΦΕΤ λειτουργεί για λογαριασμό των εμπόρων και όχι των παραγωγών και των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι τιμές του κτηνοτρόφου να παραμένουν καθηλωμένες ενώ το κόστος έχει γίνει πλέον απαγορευτικό. Η τιμή στο πρόβειο γάλα κυμαίνεται από 95 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ο κίνδυνος από τον Αύγουστο που θα γεμίσουν τα ψυγεία των τυροκομείων να συμπιεστεί περαιτέρω. Οι ίδιοι θεωρούν ότι με μια τιμή τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ το λίτρο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος των ζωοτροφών. Διαφορετικά είναι έτοιμοι να σφάξουν τα πρόβατα και να αλλάξουν επάγγελμα αφού τα χρέη τούς έχουν γονατίσει…
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στο περιβάλλον και στη διατροφή.