ΓΝΩΜΗ

Ωρα να ανατραπεί η υποταγή του κράτους στο κυβερνών κόμμα

Η μεταρρύθμιση της διοίκησης και του κοινωνικού κράτους είναι η κρισιμότερη πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Οι κεντρικοί άξονες της αλλαγής αυτής πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και μπορούν να προσδιορισθούν στα εξής σημεία: Πρώτον, στη δημιουργία και εμπέδωση μιας νέας σχέσης του κράτους με τον πολίτη, που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη συμμετοχή. Σε πολλές χώρες έχει συνταχθεί Χάρτα Δικαιωμάτων του Πολίτη. Ο πολίτης αποκτά γνώμη και δύναμη. Διεκδικεί την παροχή υπηρεσιών από τους δημόσιους φορείς (όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας) και απαιτεί αποζημίωση όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

Ωρα να ανατραπεί η υποταγή  του κράτους στο κυβερνών κόμμα | tovima.gr

Η μεταρρύθμιση της διοίκησης και του κοινωνικού κράτους είναι η κρισιμότερη πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Οι κεντρικοί άξονες της αλλαγής αυτής πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και μπορούν να προσδιορισθούν στα εξής σημεία:

Πρώτον, στη δημιουργία και εμπέδωση μιας νέας σχέσης του κράτους με τον πολίτη, που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη συμμετοχή. Σε πολλές χώρες έχει συνταχθεί Χάρτα Δικαιωμάτων του Πολίτη. Ο πολίτης αποκτά γνώμη και δύναμη.

Διεκδικεί την παροχή υπηρεσιών από τους δημόσιους φορείς (όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας) και απαιτεί αποζημίωση όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά του.

Δεύτερον, σε μια νέα, αποκεντρωτική, σχέση της κεντρικής διοίκησης με την περιφέρεια. Η σχέση εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το ΑΕΠ στη χώρα μας είναι 3%, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 11%. Οι βασικοί άξονες της προτεινόμενης αλλαγής στη διοικητική δομή της χώρας είναι η καθιέρωση περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με αιρετό περιφερειάρχη ως δεύτερου- και τελευταίου- βαθμού με ενσωμάτωση των υφιστάμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, και οι δραστικές συγχωνεύσεις στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και η δημιουργία μητροπολιτικών αυτοδιοικήσεων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά.

Το ζητούμενο είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε το νέο διοικητικό σύστημα να αποδειχθεί αποτελεσματικό και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χωροθέτηση των νέων ενοτήτων πρώτου και δεύτερου βαθμού με σαφή κριτήρια.

Αλλά το κυριότερο είναι η σταδιακή μεταφορά φορολογικών πόρων από την κεντρική διοίκηση ώστε σε μία πενταετία να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ΑΕΠ (11%). Πρόσθετες αρμοδιότητες πρέπει να εκχωρηθούν σε τομείς όπως πρωτοβάθμια εκπαίδευση και υγεία, πρόνοια, στήριξη μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων και περιβάλλον. Επίσης απαιτείται η καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας και εποπτείας.

Τρίτον, σε ένα νέο σχήμα κρατικής λειτουργίας βασισμένο στον επαγγελματισμό και στην αποτελεσματικότητα. Το πολιτικό μας σύστημα είναι συνυφασμένο με την αντίληψη της υποταγής του κράτους στο κυβερνών κόμμα. Η ανατροπή αυτής της αντίληψης απαιτεί μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία με ενίσχυση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Βουλής. Βασική αλλαγή είναι η καθιέρωση ανοικτής διαδικασίας επιλογής των διευθυντικών στελεχών στον δημόσιο τομέα καθώς και των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, που θα περιλαμβάνει έγκριση από τη Βουλή. Η προώθηση της αξιοκρατίας και του επαγγελματισμού είναι προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ι. Παπαντωνίου είναι πρώην υπουργός Οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk