ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Το ύψος των περιστάσεων

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με όσα είπε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου.Μια χαρά τα είπε ο άνθρωπος. Για την κυβέρνηση, για τη διαφάνεια, για το σημερινό ΠαΣοΚ, για τις κυβερνήσεις του παρελθόντος. Δυστυχώς όμως, πολύ φοβούμαι ότι το πρόβλημα έχει μετακινηθεί αλλού. Πρώτον, αν όσα (σωστά) είπε αίρονται στο ύψος των περιστάσεων. Αν έπεισε δηλαδή το εθνικό ακροατήριο ότι διαθέτει μια πειστική και συγκροτημένη πρόταση διεξόδου από την κρίση και του τόπου και του ΠαΣοΚ.

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με όσα είπε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου.Μια χαρά τα είπε ο άνθρωπος. Για την κυβέρνηση, για τη διαφάνεια, για το σημερινό ΠαΣοΚ, για τις κυβερνήσεις του παρελθόντος.

Δυστυχώς όμως, πολύ φοβούμαι ότι το πρόβλημα έχει μετακινηθεί αλλού.

Πρώτον, αν όσα (σωστά) είπε αίρονται στο ύψος των περιστάσεων. Αν έπεισε δηλαδή το εθνικό ακροατήριο ότι διαθέτει μια πειστική και συγκροτημένη πρόταση διεξόδου από την κρίση και του τόπου και του ΠαΣοΚ.

Δεύτερον, αν ο ίδιος διαθέτει ακόμη τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να ηγηθεί επιτυχώς μιας τέτοιας προσπάθειας.

Καλώς ή κακώς (και μάλλον καλώς…), η πολιτική δεν είναι μόνο μια υπόθεση προθέσεων. Δεν νομίζω να υπάρχει σοβαρός και καλοπροαίρετος άνθρωπος που να έχει αμφισβητήσει στο ελάχιστο τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου – ή του Καραμανλή ή του Σημίτη ή όλων των πολιτικών που ηγήθηκαν του δημοσίου βίου τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό που προβληματίζει πολλούς είναι αν σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά το 2004, με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει και με το πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μπορεί να οδηγήσει το κόμμα του στην επικράτηση.

Είναι προφανές ότι ουδείς περίμενε χθες από τον Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Και τι να πει, άλλωστε. Αυτά τα πράγματα κρίνονται στην πορεία και εκ του αποτελέσματος. Η πορεία ως τώρα πάει από το κακό στο χειρότερο. Και προς το παρόν τίποτε δεν αφήνει στο ΠαΣοΚ ελπίδες ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε από αυτή τη στήλη ότι εκεί ακριβώς εντοπίζεται το βασικό πρόβλημα του σημερινού ΠαΣοΚ: είναι ένα κόμμα το οποίο δεν δημιουργεί την εντύπωση ότι διεκδικεί πειστικά την εξουσία. Είναι μια παράταξη η οποία για διάφορους λόγους έχει απολέσει τα χαρακτηριστικά μιας δύναμης διακυβέρνησης.

Πάνω σε αυτό το έλλειμμα έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια η ηγεμονία της ΝΔ. Πάνω σε αυτό πατάει ο ΣΥΡΙΖΑ και διευρύνει την επιρροή του. Λόγω αυτού επικρατούν στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ γκρίνια, δυσφορία, έλλειψη εμπιστοσύνης, ανασφάλεια…

Αλλά όταν ο ίδιος ο αρχηγός της παράταξης δεν θέτει ως επιτακτικό στόχο την εκλογική νίκη (και χθες το απέφυγε επιμελώς), τότε πώς θα πιστέψουν οι άλλοι στην παράταξη αυτή; Κι αν η παράταξη δεν πασχίζει για τη νίκη, τότε για τι ακριβώς πολιτεύεται και για ποιον λόγο δραστηριοποιείται;

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk