ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Το σύμπτωμα

Ας πούμε ότι η ΝΔ συμφωνεί και από κοινού με το ΠαΣοΚ φτιάχνουν εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Ας υποθέσουμε ότι το ΠαΣοΚ συνεχίζει να θέτει εκτός κόμματος όποιο στέλεχος εμφανιστεί (έστω και υπό μορφή ανεξακρίβωτων ψιθύρων…) να εμπλέκεται στην υπόθεση. Και ας υποθέσουμε ότι το ίδιο ακριβώς θα κάνει η ΝΔ, αν προκύψουν στοιχεία ή ψίθυροι και για δικά της στελέχη. Και λοιπόν; Τι πρόκειται να αλλάξει στην ουσία των πραγμάτων; Απολύτως τίποτε. Η εξεταστική επιτροπή θα επιδείξει …

Ας πούμε ότι η ΝΔ συμφωνεί και από κοινού με το ΠαΣοΚ φτιάχνουν εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Ας υποθέσουμε ότι το ΠαΣοΚ συνεχίζει να θέτει εκτός κόμματος όποιο στέλεχος εμφανιστεί (έστω και υπό μορφή ανεξακρίβωτων ψιθύρων…) να εμπλέκεται στην υπόθεση. Και ας υποθέσουμε ότι το ίδιο ακριβώς θα κάνει η ΝΔ, αν προκύψουν στοιχεία ή ψίθυροι και για δικά της στελέχη.

Και λοιπόν; Τι πρόκειται να αλλάξει στην ουσία των πραγμάτων; Απολύτως τίποτε. Η εξεταστική επιτροπή θα επιδείξει τη γνωστή μηδαμινή αποτελεσματικότητα των κοινοβουλευτικών επιτροπών- αλήθεια, εκείνη η εξεταστική επιτροπή για τους εξοπλισμούς τι έχει γίνει; Και οι ηγεσίες των κομμάτων θα προσπαθούν απλώς να πετάξουν το μπαλάκι από πάνω τους. «Δεν φταίω εγώ,φταίει ο άλλος».

Με άλλα λόγια, το σκάνδαλο θα παραμένει μετέωρο και οι επιπτώσεις του ασήκωτες όχι επειδή κάποιοι κακοί άνθρωποι θέλουν να το κουκουλώσουν, αλλά επειδή στο πρόβλημα δεν υπάρχει απάντηση πολιτική. Και απάντηση πολιτική δεν πρόκειται να προκύψει όσο τα περί κάθαρσης και διαφάνειας τα ψελλίζουν ηγεσίες που καταφέρνουν να θεωρούνται ταυτοχρόνως και αδύναμες και αναξιόπιστες. Δεν είναι τόσο αυτά που λέγονται, όσο ποιος τα λέει.

Μια πολιτική απάντηση, βλέπετε, χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις. Χρειάζεται αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις που έχουν επιμελώς αποφύγει να καλλιεργήσουν και η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Χρειάζεται στελέχη που χρίζονται από την κοινωνία και απευθύνονται στην κοινωνία. Χρειάζονται πολιτικοί με ένα σχέδιο για τον τόπο που να ξεπερνά την εκλογή ή την επανεκλογή τους. Χρειάζονται κόμματα που αποτελούν δεξαμενές πολιτικής σκέψης και όχι εντευκτήρια επιτήδειων και ανεπρόκοπων. Τώρα τι περιμένουν, δηλαδή; Να ξεπεταχτούν ξαφνικά από τη γη οι στελεχάρες που θα σώσουν το πολιτικό σύστημα; Αμ΄ δε! Τέτοια διαδικασία παραγωγής πολιτικής δεν προβλέπεται.

Υπό αυτή την έννοια, το σκάνδαλο της Siemens δεν είναι τόσο τεκμήριο διαφθοράς, όσο απόδειξη ανικανότητας. Ακόμη και αν δεχτώ ότι η γερμανική εταιρεία έκανε όλα όσα της αποδίδονται, θα υπενθυμίσω ότι τα ίδια ή χειρότερα έκανε στη Γερμανία και αλλού, αλλά εκεί δεν κατέρρευσε το κομματικό σύστημα, ούτε έπεσε τέτοιος πανικός. Εκεί, βλέπετε, η πολιτική έχει πολύ πιο στέρεες βάσεις. Αντέχει ακόμη και στα χειρότερα σκάνδαλα.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να θεωρώ ότι η Siemens δεν είναι πρόβλημα αλλά σύμπτωμα. Σύμπτωμα ενός προβλήματος βαθύτερου, το οποίο, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με μια δήλωση ούτε με μια εξεταστική.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk