Το Μουσείο της Αθήνας

Eπισκέφθηκα αυτές τις ημέρες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδό Πατησίων. Περιττό να πω ότι είναι ένα άλλο μουσείο, καλύτερο, μετά τις καινούργιες αίθουσες με τα αιγυπτιακά και φυσικά μετά την επανέκθεση. Περιττό να πω ότι έχει ένα ωραιότατο καφέ-μπαρ και ένα από τα καλύτερα πωλητήρια μουσείων στην Ελλάδα. Περιττό να πω ότι έχει τον πιο ποιητικό εσωτερικό κήπο της πρωτεύουσας, κυριολεκτικά έναν στοχαστικό χώρο, από αυτούς που δημιουργεί το κρυμμένο και ταυτόχρονα αποσπασματικό τοπίο της Αθήνας.

Το Μουσείο  της Αθήνας | tovima.gr

Eπισκέφθηκα αυτές τις ημέρες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην οδό Πατησίων. Περιττό να πω ότι είναι ένα άλλο μουσείο, καλύτερο, μετά τις καινούργιες αίθουσες με τα αιγυπτιακά και φυσικά μετά την επανέκθεση. Περιττό να πω ότι έχει ένα ωραιότατο καφέ-μπαρ και ένα από τα καλύτερα πωλητήρια μουσείων στην Ελλάδα. Περιττό να πω ότι έχει τον πιο ποιητικό εσωτερικό κήπο της πρωτεύουσας, κυριολεκτικά έναν στοχαστικό χώρο, από αυτούς που δημιουργεί το κρυμμένο και ταυτόχρονα αποσπασματικό τοπίο της Αθήνας. Αλλά ως εδώ οι έπαινοι. Τις (αρνητικές) εντυπώσεις για το μουσείο τις καθορίζει τελικά μια σειρά άλλων πραγμάτων και καταστάσεων για τις οποίες όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και εμφανίζονται ανευθυνουπεύθυνοι.

Εντός του μουσείου: Οι φύλακες δεν φορούν στολή. Ας πούμε ότι κολάζεται. Μου είπαν ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει το κονδύλι για να ραφτούν στολές. Οι περισσότεροι δεν φορούν όμως ούτε κονκάρδα. Φυσικά είναι όλοι με τα κινητά. Μου είπαν για ενδοσυνεννόηση. Ακουσα όμως συζητήσεις που κυρίως ήταν εξω-συνεννόηση. Κι έπειτα εκείνη η άγρια φωνή «no flash, no flash» να διαπερνάει τις αίθουσες, όπως τα παραγγέλματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κανένας σεβασμός για τον χώρο, καμία ευγένεια, κανένα «παρακαλώ», «please», «s΄il vous plait». Οι περισσότεροι φύλακες έμοιαζαν να ήταν από άλλο ανέκδοτο, σαν να μην αγαπούσαν τη δουλειά τους, σαν να έκαναν αγγαρεία Κυριακή πρωί με χιλιάδες τουρίστες. Αν δεν είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το πρόσωπο της χώρας, τότε ποιο είναι;

Εκτός του μουσείου: Ο περίφημος κήπος, «ο κήπος του μουσείου», αθηναϊκό landmark, είναι κυριολεκτικά αφημένος στο έλεος του Θεού και των ανθρώπων. Απομεινάρι κήπου, γεμάτος σκουπίδια, λειτουργεί ειρωνικά σε σχέση με το εσωτερικό του μουσείου. Ρώτησα ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη (μη) συντήρηση του κήπου. Δεν πήρα απάντηση. Στο κάτω κάτω ο επισκέπτης δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει αν αυτός ο κήπος είναι της δικαιοδοσίας του μουσείου, του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Γεωργίας και δεν συμμαζεύεται. Ο κήπος είναι όμως συνέχεια του μουσείου, ένα είδος υπαίθριου προθαλάμου, και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χώρος.

Εκτός του μουσείου: Ο πεζόδρομος μεταξύ Πολυτεχνείου και μουσείου είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος της Αθήνας. Γίνεται εκεί εμπόριο ναρκωτικών στο φως της ημέρας και κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, που κοιτάζει μόνο προς την πλευρά της οδού Μπουμπουλίνας, όπου βρίσκεται το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού. Ο πεζόδρομος είναι ένα είδος no man΄s land, μια επικράτεια όπου δεν ισχύουν οι νόμοι και οι κανόνες. Φανταστείτε όλα αυτά να συμβαίνουν σε μια άλλη μεγάλη πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίπλα στο Λούβρο ή στο Βρετανικό Μουσείο. Οι αρχαιολόγοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Το βασικό τους αίτημα είναι να μη λειτουργήσει το καινούργιο Μουσείο της Ακρόπολης ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που το διαφοροποιεί από τα άλλα μουσεία αφού το κάνει πιο ευκίνητο. Νo sense. Κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνουμε. Θα ήθελαν το καινούργιο μουσείο να λειτουργεί όπως όλα τα άλλα, σαν μια δημόσια υπηρεσία τελευταίας υποστάθμης; Φυσικά οι αρχαιολόγοι έχουν και άλλα αιτήματαόπως και επιχειρήματα. Αλλά το βασικό τους αίτημα μοιάζει πολύ συντεχνιακό, σαν μια διεκδίκηση της αδράνειας και της ακινησίας. Θα περίμενε κανείς να απεργήσουν διεκδικώντας ακόμη περισσότερη ελευθερία, λιγότερο εναγκαλισμό του κράτους.

nbak@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk