γνώμη

Το μέγα αδιέξοδο του κ. Καραμανλή

Ανεξαρτήτως πώς, αυτή τη στιγμή η επανεκλεγείσα πριν από έναν χρόνο κυβέρνηση Καραμανλή βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιαιτέρως σύνθετες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, εγχώριες και διεθνείς. Η υπερτετραετής πολιτική επένδυση στο γήπεδο της οικονομίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, δεν προσέφερε τις προσδοκώμενες ισχυρές βάσεις οικονομικής ανάπτυξης, δεν έφερε την υπεσχημένη πρόοδο και εν τέλει δεν διέθεσε το μέρισμα που υποσχόταν ο Πρωθυπουργός στην κοινωνία και στους πολίτες.

Ανεξαρτήτως πώς, αυτή τη στιγμή η επανεκλεγείσα πριν από έναν χρόνο κυβέρνηση Καραμανλή βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιαιτέρως σύνθετες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, εγχώριες και διεθνείς.

Η υπερτετραετής πολιτική επένδυση στο γήπεδο της οικονομίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, δεν προσέφερε τις προσδοκώμενες ισχυρές βάσεις οικονομικής ανάπτυξης, δεν έφερε την υπεσχημένη πρόοδο και εν τέλει δεν διέθεσε το μέρισμα που υποσχόταν ο Πρωθυπουργός στην κοινωνία και στους πολίτες.

Οπως όλα τα επίσημα στοιχεία βεβαιώνουν, η δημοσιονομική θέση της χώρας παραμένει προβληματική, τα ελλείμματα διατηρούνται υψηλά, το δημόσιο χρέος είναι δυσθεώρητο, τα ταμεία του κράτους αδειάζουν αντί να γεμίζουν και η προσφυγή σε νέους φόρους και άλλα περιοριστικά μέτρα μοιάζει αναπόφευκτη και κατά τα φαινόμενα βεβαία. Ταυτοχρόνως η ελληνική οικονομία, που υποτίθεται ότι θα γεννούσε περισσότερες και θα προσέφερε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Ελληνες, αντιμετωπίζει τη χειρότερη τις τελευταίες δεκαετίες κρίση παραγωγής και ανταγωνιστικότητας.

Τα επίσημα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών φανερώνουν μια χώρα που καταναλώνει πολύ περισσότερα από όσα παράγει. Σε άλλες συνθήκες, εκτός ευρωσυστήματος, θα ήταν αναγκασμένη να υποτιμά διαρκώς το νόμισμά της προκειμένου να σωθεί και να σταθεί στα πόδια της.

Το ότι καλύπτεται σήμερα από το ισχυρό ευρώ δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνει αντιστάθμισμα. Χάνει και χάνεται. Καθημερινά εκχωρεί και υποθηκεύει περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διατηρήσει το ανορθολογικό και αταίριαστο προς την παραγωγή της καθεστώς υπερκατανάλωσης. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, σε συνθήκες δημόσιας και ιδιωτικής υπερχρέωσης, η ελληνική κοινωνία φτωχαίνει διαρκώς, χάνει εισοδήματα και πλούτο, μόνο που το συνειδητοποιεί αργά και βασανιστικά. Γι΄ αυτό και παράγει αυτό το κλίμα μιζέριας και απογοήτευσης που καταλαμβάνει σιγά σιγά όλη τη χώρα, σαν την αντάρα που ξεπηδά τους φθινοπωρινούς μήνες από τον Θεσσαλικό κάμπο και απλώνεται παντού.

Με την οικονομία να μην αποδίδει και την κοινωνία να υποχωρεί, η πολιτική δεν μπορεί παρά να περιπέσει σε φθορά και απαξία, καταδιωκόμενη από λάθη και καταδυναστευτικά διλήμματα.

Ετσι εξηγείται η σημερινή πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης Καραμανλή, που δείχνει να κινείται στο όριο, ισορροπώντας σε λεπτή κόκκινη γραμμή την οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει. Η πλειοψηφία της είναι ισχνή και η πραγματική πολιτική της δύναμη περιορισμένη, μη δυναμένη να ξεπεράσει τους πολλούς και κατά περίσταση αντιρρησίες. Πρωτοβουλίες μεγάλες, με ρήξεις και αλλαγές, δεν μπορεί ως εκ τούτου να αναλάβει. Τα δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να ελέγξει, αλλά ούτε και τις Βρυξέλλες να προσπεράσει. Την οικονομία επίσης δεν δύναται να ελευθερώσει καθώς δεσμευμένη από τα καρτέλ είναι, με αποτέλεσμα ούτε την παραγωγή να μπορεί να αυξήσει, ώστε τις ανάγκες της κοινωνίας να καλύψει, τις προσδοκίες να αναγεννήσει και την υποτιθέμενη δική της υπεροχή να καταδείξει.

Αν τώρα σε αυτή τη συγκυρία προστεθεί και η διεθνής περιπλοκή, οικονομική και γεωπολιτική, ο ελληνικός Γόρδιος δεσμός είναι μέγας και ξεπερνά κατά πολύ τον κ. Καραμανλή και την ομάδα που τον συνοδεύει.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk